Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
o kanylaci neprůchodného slzného kanálku ( operaci ) je tu diskuzí spousty, ale nenašla jsem diskuzi na následné vyndání kanyly ze slzného kanálku. My jsme s dcerou byly na operaci v červnu, v září by jí měly doktoři kanylku z očička vyndat…Ptám se tedy jaké máte zkušenosti s vyndáním a hlavně jak to probíhá, ambulantně nebo opět pod narkózou? ![]()
@artep.b budu s tebou sledovat. Ráda bych se ještě zeptala, pokud ti to teda nevadí, jak u vás operace probíhala a jak to malá snášela?? Nás to čeká během podzimu, zatím ještě nemáme konkrétní termín, a mám z toho teda šílený strach. Už jsem nějaké diskuze pročetla a teda občas mě to ještě víc vylekalo
![]()
Ahoj Lucciamaty, úplně tě chápu, já z toho byla taky hrozně vystrašená!!! Do nemocnice jsem s malou nastoupila v neděli odpoledne, to jsme se jen ubytovaly a k večeru jí prohlédl doktor a vysvětlil mi, co nás čeká a jak operace bude probíhat. Druhý den v pondělí jsme šly na řadu jako první, protože jsme tam byly nejmladší. V šest hodin ráno malá dostala injekci do prdky, byl to nějaký oblbovák, protože byla dost apatická a bylo jí úplně jedno, co se s ní děje. Po půl hodince si pro malou přišly sestřičky, dokonce mi i dovolily jít s ní k sálům, kde si jí sestřička vzala do náruče a odnesla, malá ani nehlesla jak byla oblblá!
Operace trvala 20 minut, okamžitě po zákroku ji prý ještě na sále probudili a zavezli jí na pooperační pokoj, kde ji ještě tak hodinku sledovali. Když bylo vše v pořádku, sestry mě zavolali, abych si k ní lehla na postel a spolu s ní mě odvezli na náš pokoj ( dodnes si pamatuji malé výraz, když mě uviděla, byla to pro ní úleva! Sestra ji totiž držela v náručí, měla přelepené očičko, v ruce kapačku a neskutečně plakala!) Přimáčkla se ke mně a tak jsme ležely asi hodinku, než se probrala. Zároveň jí dokapala i kapačka. Musela jsem do ní následně po troškách dostávat čajík, aby se vyčůrala, to sestry hodně hlídaly, aby se mimča nemusela cévkovat! Tak od oběda už byla celkem čilá, ale bylo poznat, že jí to očičko trochu bolí, protože byla taková plačtivá a ukňouraná chuděrka, pořád jsem jí musela chovat a uklidňovat. V noci na úterý se malé zhoršilo dýchání, hrozně chraptila a sípala, doktorka říkala, že je to ze zavedené intubace, že se to dost často stává, tak dostala nějaké sirupy na odhlenění a další kapačku. Nechali si nás tam ještě na pozorování a ve středu jsme mohly jet konečně domů. Bylo to těžké, možná opravdu víc pro mámu než pro dítě, ale kdybych se měla znova rozhodnout, jestli jít na tu operaci nebo ne, rozhodnu se 100% opět ano!!! Malá má od té doby klid, očičko jí nehnisá a neteče, dost jsme si s tím užili! Kanylu malé zavedli na tři měsíce, z toho první měsíc se musí hlídat ve dne v noci, aby si do toho očička vůbec nešahala, takže na noc jsme jí očičko museli zalepovat ( rada, lepit až když dítě usne, jinak je to horor!:)A ráno sloupnout pomocí olejíčku
)Docela jsem se rozepsala, ale kdybych tenkrát měla takové informace, byla bych asi klidnější! Jinak my jsme s malou byly v Plzni na Borech, kde byl úžasný celý personál, chovali se tam k nám moc pěkně a prostředí si taky můžu jen vynachválit! ![]()
@artep.b : prosím jak probehlo vyndavaníkanylky z ocicka nam ji budou vyndavak 16.ledne a jako bonus hned dostaneme brejlicky (syn 1,5roku) mu namerili 3,5 dioptrii ![]()
Dobrý večer kikinda! Z vyndání kanylky už nemusíte mít vůbec strach!
Provádí se to ambulantně. Paní doktorka si malou vzala do ordinace a během minutky jsem jí měla zase u sebe, vyndání je rychlé a myslím i bezbolestné, dcera se u mě ihned uklidnila!
Už se ani nemusí nic kapat do očička, jen mi doktorka říkala, že by nebylo dobré, kdyby dcera dostala nějakou velkou rýmu, aby se kanálek nezanesl… Dcera dostala rýmu dva měsíce od vyndání a pohoda, očičko má krásné! ![]()
@artep.b tak to jste mi moc uklidnila ted koukam ze jste taky byla na borech na operaci na vyndani na lochotine? mi to tak mame taky a teda na borech to bylo sileny uz bych tam nikdy nesla
Ano operace provedená na Borech, vyndání na Lochotíně! Nechápu to, ježdění přes celé město! My jsme na Borech byly opravdu spokojené, možná to dělalo to, že jsme byly na pokoji jen já s malou a ještě jedna paní s klučinou, takže byl docela klid a manžel za námi mohl kdykoliv přijet a být tam s námi až do večera, což mě docela zvedalo náladu! ![]()
@artep.b jo jo to mi měli stejne ale pritel hlidal doma starsi dceru ta by tam cely den nevydržela ale nejvíce me nastvalo ze sem tam byla ze synem kteremu byl rok a 3mesice byl nejmensi z celého oddeleni pak tam byli deti vetsi nes 4roky a všichni sli na nosni mandle a ja malému od pul noci nenohla dat nic jist ani pit od tri od rana mi jen plakal hlady a a slibili mi ze nas vezmou hned kolem osme aby neplakal hlady a napred brali všechny ta starsi deti to je ještě tahali z herny a ja tam chodila po chodbe malej desne plakal hlady a nikdo si nas nevšimnul to me teda nastvalo strasne kdz nas vzali az po 11hodine
a pak mi vytočilo to ze nas druhy den propustili a museli jsme hned na lochotin a tam jsme cekali další tri hodiny a to jsem je trikrat upozorňovala ze jsme po operaci a dr rekla ze nas vezmou hned a když se uracili nas tedy po trechhodinach vzit na radu tak dr nadávala sestre ze takove pacienti musí hned a ne cekat…
Ajej, tak to jste měla smůlu, to se Vám vůbec nedivím, chudák malý. Malá měla také poslední mléko po půlnoci a pak už nic nesměla, naštěstí mě ujišťovali, že na sál půjde první hned v sedm hodin, což byla doba, kdy si i doma dává další porci mléka! Naštěstí termín operace dodrželi a malá se sama probudila hodinku před operací!!! S tím vyndáním mi na Borech ještě před propuštěním říkali, ať na Lochotíně řeknu, že jedeme z Bor po hospitalizaci ať nás vezmou přednostně. Na recepci jsem to tedy říkala, ale když jsem viděla, že si do ordinace sestra stále volá jiné pacienty, vlezla jsem drze do ordinace a připomněla jsem se, že tam s malou čekáme, do pár minut jsme už byly vevnitř! Jediné, co mě vlastně na těch Borech vadilo, že to neměli moc přizpůsobené pro mimina, neměla jsem tam malou jak vykoupat třeba, neměli tam žádnou vaničku atd… Je to tam udělané pro starší již samostatnější děti…
@artep.b no jako jejich koupelna byla katastrofa co se tice koupani tam rocniho dítěte a ty jejich postele desne vrzaci bala jsem se i pohnout abych si malého nevzbudila
nechapu proc to nedelaji taky na lochotite
Tak my jsme před měsícem prodělali operaci a musím říct teda šílený zážitek. Jelikož bydlíme kousek od nemocnice, nebyla nutná hospitalizace a měli jsme nastoupit ráno v 7.30. Malý mohl do půlnoci jíst, poslední kaši měl v 19h.. spí celou noc a ráno kolem 6 mohl ještě 50ml vody.
No ráno jsme dojeli na 7.30..přišlo na řadu papírování a čekání. Asi v 8.30 jsme dostali pokoj a pak jsem s hladovým, žíznivým synem čekala do 11.30 než ho konečně vzali k zákroku
Sestřička mí říkala, že byl hold dneska poslední na řadě
Čekala jsem teda, že to kvůli těm mrňousům budou mít nějak uzpůsobené, ale tohle byla teda síla ![]()
Na pokoji jsme byli ještě s jedním mimčem, oba se jmenovali Matyáš. No samozřejmě si je spletli s doktorka mi povídá, jak mám nastydlého kluka a že při operaci měl vysoký tlak. No já z ní na prášky, už se úplně lekala, co se děje. No později se přišlo na to, že si to spletla a myslela druhýho klučíka
![]()
Zmatek při propouštění, kdy doktorka řekla, ať čekáme na pokyn sestry a ta o ničem nevěděla, byl už jen poslední kapkou…
Vyloženě se děsím toho, co nás čeká při vyndavání kanyly ![]()
Příspěvek upraven 07.01.14 v 20:50
Tak po přečtení Vašeho příspěvku se Vám vyndání kanylky bude zdát jako procházka růžovým sadem!
Je to ambulantní a trvá to tak max 2 minutky, možná ani ne! ![]()
@artep.b a vyndavají to nosem? a ještě se zeptám..viděli jste kanylku v očíčku??
Mě doktorka poslala čekat za dveře, takže nevím kudy to vyndavají, ale myslím si, že očičkem. Jinak po celou dobu, ač jsem se snažila jak jsem se snažila jsem kanylku v oku neviděla, byla dobře schovaná v koutku…
Určitě tím očičkem, protože ještě před tím, než jsem odešla z ordinace si k ní doktorka sedala za hlavičku a připravovala se k očičku, takže asi očičkem…