Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@vvero píše:
Na slivovici pozor - mé sestře ošklivě popálila bradavku! Nenechávej to tam moc dlouho a už vůbec ne přes noc, případně i přes nějaký mastný krém.
Prášky na ukončení laktace podle mě třeba nebudou.
Zkus masáž, pokud máš doma masážní olejíček, nejlépe těhotenský nebo prsní. Jemně jakoby vymačkávej prs, od hrudníku směrem ven. Určitě Ti pomůže tvarohový studený obklad na celé prso mimo bradavku. Nebo levandulový olejíček. Zaplácni třeba prsní vložkou, přes to celé můžeš dát podprsenku. Jak tvaroh zaschne, dej znova a pořád dokola. Mně to pomohlo, do druhého dne to bylo mnohem lepší. Nech dítě, ať pravidelně odsává, i když to nejde, snad se to uvolní. Dej si ho tak, aby bradičku mělo směrem k problému (největšímu otoku, červenému fleku). Před kojením teplý obklad nebo sprcha 10 minut, 5 minut masírování. Po kojení ještě čtvrt hodiny odstříkávat a znovu tvaroh, zahřívání, masáž, pití dítěte. Dělá se to 3-4 dny.
Je dobré kojit z nemocného prsu kolem 17-18 hodiny, hodinu předtím Ibalgin. Je dobré, aby chlap odcucal zbytek mléka. Rady laktační poradkyně.
Odpočni si, pokud máš teplotu a je Ti zle jako u chřipky, zalehni jako při nemoci. Když se to nezlepší, budeš muset pro antibiotika. Ale věřím, že to bude dobrý. Bolest vydrž a v nejhorším si dej Ibalgin 400 3× za 24 hodin po 3 dny.
@vvero píše:
Na slivovici pozor - mé sestře ošklivě popálila bradavku! Nenechávej to tam moc dlouho a už vůbec ne přes noc, případně i přes nějaký mastný krém.
Prášky na ukončení laktace podle mě třeba nebudou.
Zkus masáž, pokud máš doma masážní olejíček, nejlépe těhotenský nebo prsní. Jemně jakoby vymačkávej prs, od hrudníku směrem ven. Určitě Ti pomůže tvarohový studený obklad na celé prso mimo bradavku. Nebo levandulový olejíček. Zaplácni třeba prsní vložkou, přes to celé můžeš dát podprsenku. Jak tvaroh zaschne, dej znova a pořád dokola. Mně to pomohlo, do druhého dne to bylo mnohem lepší. Nech dítě, ať pravidelně odsává, i když to nejde, snad se to uvolní. Dej si ho tak, aby bradičku mělo směrem k problému (největšímu otoku, červenému fleku). Před kojením teplý obklad nebo sprcha 10 minut, 5 minut masírování. Po kojení ještě čtvrt hodiny odstříkávat a znovu tvaroh, zahřívání, masáž, pití dítěte. Dělá se to 3-4 dny.
Je dobré kojit z nemocného prsu kolem 17-18 hodiny, hodinu předtím Ibalgin. Je dobré, aby chlap odcucal zbytek mléka. Rady laktační poradkyně.
Odpočni si, pokud máš teplotu a je Ti zle jako u chřipky, zalehni jako při nemoci. Když se to nezlepší, budeš muset pro antibiotika. Ale věřím, že to bude dobrý. Bolest vydrž a v nejhorším si dej Ibalgin 400 3× za 24 hodin po 3 dny.
Mockrat Ti dekuji! A proc ne prasky? Chci jiz ukoncit kojeni. Trapeni pro nas obe. Mala kvule tomu ze dostane cuc poradne nechce jist, vlastne nechce nic ani pit ani jist. No a vnoci se budi co hodinu. uz jsem rok a pul nevyspala. Chci uz prestat kojit uplne! Jak na to? Jsem rikala ze bud mala se odstavi sama nebo telo samo rekne kdy mam prestat kojit. No a mam tady ten problem v prsu. Tak jsem si rikala zitra mi gynekolog da recept a uz to zkoncim. Opravdu uz na to ani fizycky ani psichycky necitim. Nebo jak na to ted s rozumem? moc diky!!!
@olliinnka ahoj, taky jsem něco podobného zažila, ale povedlo s emi to zlepšit hned zpočátku. Měla jsme ucpaný mlékovod asi, během noci jsem si spletla prsa a dala jsem malému 2× z jednoho a to druhé ráno bylo tvrdé, bolavé..tak jsem mu vnutila mléčnou snídani, kojila jsemna fotbalistu, aby měl bradu na té tvrdé straně, něco odsál, ale pak jsme musela do sprchy masírovat, nahřívat, odstříkat a nakonec i propíchnout. Pak už se to lepšilo, ale pořád mě bradavka občas zlobí (bylo to před měsícem) a bolí. Už pracuju na odstavení. Malý už usíná v postýlce až po nakojení a přes den nekojím už od ledna vůbec.
Brzo chci zrušit noční kojení, pak večerní a konec. Jak mi zůstane jen večerní, budu pít šalvějový čaj. Stahování a prášky nejsou v tomhle věku k ničemu..to funguje tak v šestinedělí, když laktaci ovlivňují hlavně hormony. Později už jde o nabídku a poptávku. Musí s epak odstříkávat jen do úlevy, aby se laktace zbytečně neprovokovala. A čím méně často se už ke konci kojí, a čím pomalejší odstavování je, tím lépe se s tím prsa vyrovnávají.
Já přestávala kojit postupně asi tři týdny a stejně se mi strašně moc nalévala prsa. Bolesti, zatvrdliny… Dostala jsem ty léky na zastavení laktace, dva dny po sobě ráno tabletu a bylo to najednou v pohodě. Pak už jsem jen ve sprše odsála nějaké zbytky. Jen ty prsa teď po dvou dětech, to je teda nádhera…
![]()
Tak já počítám s tím, že zruším jedno kojení za měsíc (teda napřed noční a pak večerní).Osvědčilo s emi to i u staršího, vlastně od příkrmů ruším postupně jedno kojení za 4-8 týdnů. Jen teď nakonec jsme od ledna na asi 4kojeních za den. V březnu jsem rušila ranní, takže fakt je to jedno kojení za 1-2měsíce.
@olliinnka Tak promiň, že špatně čtu, já myslela, že chceš zastavit laktaci, abys vyléčila zánět ![]()
Já jsem zastánce všeho přírodního a pokud to jde bez prášků, tak jsem také ukončovala postupně u syna. Nejdřív jedno kojení, pak další a tak dále. V rozestupu, v jakém byl schopen změnu přijmout.
Ale ještě musím napsat, že synovo jezení (spíš nejezení) se u nás ukončením kojení nezlepšilo, spíše naopak, a jak bych pak občas byla ráda za občasné nakojení, abych měla jistotu, že má všechny živiny. To jen tak na okraj. ![]()
@adhelaid píše:
Já přestávala kojit postupně asi tři týdny a stejně se mi strašně moc nalévala prsa. Bolesti, zatvrdliny… Dostala jsem ty léky na zastavení laktace, dva dny po sobě ráno tabletu a bylo to najednou v pohodě. Pak už jsem jen ve sprše odsála nějaké zbytky. Jen ty prsa teď po dvou dětech, to je teda nádhera…![]()
Super, diky moc! To jsem potrebovala slyset. Takze po prascich temer bez bolesti a komplikaci. Nejsi sama s temi prsy, ja po jednom, ale totalne v haji, jedno je o cc 5 cm niz, no hruza. Kojila jsem z jednoho vis, kvule stresu v tom druhem (v sestinedeli byla na detskem s malou) prisla o mleko…
@vvero píše:
@olliinnka Tak promiň, že špatně čtu, já myslela, že chceš zastavit laktaci, abys vyléčila zánět
Já jsem zastánce všeho přírodního a pokud to jde bez prášků, tak jsem také ukončovala postupně u syna. Nejdřív jedno kojení, pak další a tak dále. V rozestupu, v jakém byl schopen změnu přijmout.
Ale ještě musím napsat, že synovo jezení (spíš nejezení) se u nás ukončením kojení nezlepšilo, spíše naopak, a jak bych pak občas byla ráda za občasné nakojení, abych měla jistotu, že má všechny živiny. To jen tak na okraj.
U nas by to asi postupne neslo. Ja kdyby ji vnoci nedala cuc tu kazdou hodinu co se budi buhviproc, tak by nam jecela na cele sidliste, vis? Takze mala me mela pekne okolo prstu. A ted nebude co cuc, a proste dve noci porve a pak prestane. A ten zanet jen to moje rozhodnuti sahnout po prascich jen urychlil.
@olliinnka Stejně jsi dobrá, i rok a půl z jednoho prsu je super,
tak ať zánět rychle pomine a dlouho se netrápíš, ale ty tabletky Ti stejně předepíše až gynekolog, či ne?
@vvero píše:
@olliinnka Stejně jsi dobrá, i rok a půl z jednoho prsu je super,tak ať zánět rychle pomine a dlouho se netrápíš, ale ty tabletky Ti stejně předepíše až gynekolog, či ne?
pekne jsem se poucila. Vice nez rok kojit je totalni blbost jak pro matku tak pro dite. Pokud budu mit druhe, kojeni max do roka. Ahoj a diky. A s temi prasky nevim, jsem rikala ze to predepise jakykoliv doktor v pripade nouzi. ahoj a diky
@Gladys píše:
Nemáš na bradavce maličký puchýřek nebo bílou tečku? Občas to vyleze až po pořádném zmáčknutí bradavky mezi palcem a ukazováčkem, pokud to tam je, tak je potřeba to propíchnet respektive vyšťournout jehlou.
Já můžu zatvrdliny masírovat, nahřívat a přikládat dítě jak chci, ale dokud neodstraním mechanickou překážku, tak nic nevyteče, zrovna včerajsem vyšťourla bílou hrudku, okamžitá úleva, zatvrdliny až do podpaždí byly během pár minut fuč.Prsa nestahovat!!! Můžeš si doživotně tu mléčnou žlázu poškodit, prýto pak bolí i když se nekojí
Jinak obvoďačka pokud není laktační poradkyně, tak ti nepomůže. ATB na případný zánět ti samozřejmě napíše, to ale neřeší situaci, jakmile je tam to mlíko naměstnané a jsou zatvrdliny, tak to musí ven.
Ahoj ted jsem nasla ty pupinky, propichla jsem je jehlou a zkutecne mi to pomohlo. Zitra idu pro ty prasky ke gynekologovi. Myslim 1,5roku kojeni je az az dostacujici. Dekuji Ti mockrat.
@olliinnka heh,to jsem si myslela taky, že max. do roka..ale člověk míní a okolnosti a dítko mění. Každopádně délka kojení závisí na tandemu matka-dítě..a každý to cítí jinak, co je pro něj dobré a co už ne. Přeju ať se všechno brzo srovná a obejde se to bez větších potíží.
@andelka83 píše:
@olliinnka heh,to jsem si myslela taky, že max. do roka..ale člověk míní a okolnosti a dítko mění. Každopádně délka kojení závisí na tandemu matka-dítě..a každý to cítí jinak, co je pro něj dobré a co už ne. Přeju ať se všechno brzo srovná a obejde se to bez větších potíží.
Ahojky,
no vcera okolo 18h se mi to mnohem vic zhorsilo na jinych mistech. Bylo mi zle jak pri hripce, ale teplotu jsem nemerila, sla jsem spat brzo. Nevim co se stalo prez noc. Stale me to mirne boli a popichava, ale ty zatvrdliny hodne povolily. Jen mam cervene modriny po celem prsu kde jsem to vcera mela. Znamena to ze se to mliko se tam zkazilo a uz ty zlazy nebudou funkcni? Ale zanet jsem asi prekonala, kdyz nemam horecku? Jdu k doktorovi za chvili pak pisnu. Papa holky a diky moc, zas jsem to diky nam vsem zvladla
@olliinnka proč by nebyly funkční? Hodně žen tohle prodělá během kojení nekolikrát.
@andelka83 píše:
@olliinnka proč by nebyly funkční? Hodně žen tohle prodělá během kojení nekolikrát.
Tak to se mi stalo poprve za 1,5 roku. Kazdopadne hlasim se, mam antibiotika na ten zanet a prasky na ukonceni laktace. Takze ceka me hezky vikend a jeste hezci pristi tyden, nebo i dva nez mala zvykne ze cuc uz neni.
@olliinnka Myslim, ze pritel bude mit vetsi silu v puse, kdyz se do toho opre…