Vynucené ukončení laktace - nutí mě bolest, ne zvědavost

263
8.5.13 11:27

Vynucene ukonceni laktace. Nuti me bolest, ne zvedavost.

Ahoj holky, vzdy jste mi moc pomohly. Ted take potrebuji radu bo se zblaznim od bolesti!

Dnes prez noc prekvapeni. Funkcni (druhe jsem mela na ctvrt uvazku) prso zacalo sabotaz po 1,5 roce kojeni. Cim dal vic to tvrdne. Zrejme se ucpaly nejaky kanalky. Mala ssaje, ale nic nevyssaje.

Zitra na 7 rano zkusim k obvodacce, protoze na gyndu muzu az od 14. A to nevim jak preziji do rana.

CO MAM DELAT???

Mam jit starou metodou a prevazat si prsa mokrim rucnikem, nejist a nepit???

Nebo preckat do rana, ale jak zmirnit bolest?

MOCKRAT DEKUJI ZA KONKRETNI VLASTNI ZKUSENOSTI!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2693
8.5.13 11:31

Prsa si namazej studeným tvarohem a přikrýt je. V lékárně ti také poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
8.5.13 11:32

Na to pomáhají studené zelné listy, trochu ho jako pomuchlat v ruce a přikládat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
8.5.13 11:32

Protizanetlivy je ibalgin, dala bych si aspon dva…

Nemas odsavacku?

Prso poradne (silou) rozmasirovat. At odsaje partner.

VYDRZ!

(Zkusit muzes tvarohovy obklad, zelny list, ocet…)

• Citovat
  • Upravit
13788
8.5.13 11:34

Nebo zkus vlézt do horké sprchy, nahřívat vodou a rozmasírovávat (i přes bolest). Nebo jak radí holky, naplácat studeným tvarohem. A k tomu si vezmi Ibalgin nebo Paralen, proti zánětu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.5.13 11:40

Nemáš na bradavce maličký puchýřek nebo bílou tečku? Občas to vyleze až po pořádném zmáčknutí bradavky mezi palcem a ukazováčkem, pokud to tam je, tak je potřeba to propíchnet respektive vyšťournout jehlou.
Já můžu zatvrdliny masírovat, nahřívat a přikládat dítě jak chci, ale dokud neodstraním mechanickou překážku, tak nic nevyteče, zrovna včerajsem vyšťourla bílou hrudku, okamžitá úleva, zatvrdliny až do podpaždí byly během pár minut fuč.

Prsa nestahovat!!! Můžeš si doživotně tu mléčnou žlázu poškodit, prýto pak bolí i když se nekojí :|
Jinak obvoďačka pokud není laktační poradkyně, tak ti nepomůže. ATB na případný zánět ti samozřejmě napíše, to ale neřeší situaci, jakmile je tam to mlíko naměstnané a jsou zatvrdliny, tak to musí ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
8.5.13 11:44

Jo, k doktorce zajdi, ATB jsou vetsinou treba pokud se ti se zatvrdlin udela zanet - horke misto, cervene nebo do modra, bolestive na dotek, teploty (ale nemusi byt). ale prekazka musi ven - jinak skoncis jako ja - na chirurgii :roll:
preji vic stesti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
8.5.13 12:50
@Gladys píše:
Nemáš na bradavce maličký puchýřek nebo bílou tečku? Občas to vyleze až po pořádném zmáčknutí bradavky mezi palcem a ukazováčkem, pokud to tam je, tak je potřeba to propíchnet respektive vyšťournout jehlou.
Já můžu zatvrdliny masírovat, nahřívat a přikládat dítě jak chci, ale dokud neodstraním mechanickou překážku, tak nic nevyteče, zrovna včerajsem vyšťourla bílou hrudku, okamžitá úleva, zatvrdliny až do podpaždí byly během pár minut fuč.Prsa nestahovat!!! Můžeš si doživotně tu mléčnou žlázu poškodit, prýto pak bolí i když se nekojí :|
Jinak obvoďačka pokud není laktační poradkyně, tak ti nepomůže. ATB na případný zánět ti samozřejmě napíše, to ale neřeší situaci, jakmile je tam to mlíko naměstnané a jsou zatvrdliny, tak to musí ven.

Ahoj, diky. Nic takoveho jsem nenasla. Prikladam si na to misto ze slivovici tampon. Poradila prababi. Pulka prsu funguje, neco z toho i tece. A druha je porad tvrda, boli a pali, a nemuzu se dotknout bradavky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
8.5.13 12:52
@Ali-Ali píše:
Jo, k doktorce zajdi, ATB jsou vetsinou treba pokud se ti se zatvrdlin udela zanet - horke misto, cervene nebo do modra, bolestive na dotek, teploty (ale nemusi byt). ale prekazka musi ven - jinak skoncis jako ja - na chirurgii :roll:
preji vic stesti ;)

Moc diky, ano, na 7 rano tam zajedu at se neco zjisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
8.5.13 12:54

Moc dekuji, holky! Takze prsa neprevazovat, a radeji preckat nez mi predepise gynekolog prasky na ukonceni laktace???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
8.5.13 12:57

@olliinnka
neprevazuj urcite, to se dneska uz nedoporucuje v zadnych situacich - muze to poskodit zlazy.
jestli si chces ulevit od produkce mlika, tak omezit prijem tekutin, pit akorat silny vyvar z salveje. normalne jeste bych pridala neodstrikavat a nekojit, ale u tebe mozna stoji za to zkusit, jestli prcek tu zatvrdlinu nevytahne :nevim:
jinak zkouset rozmasirovat - boli to, ale jinak to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
8.5.13 13:08
@chatwenna píše:
Protizanetlivy je ibalgin, dala bych si aspon dva…

Nemas odsavacku?

Prso poradne (silou) rozmasirovat. At odsaje partner.

VYDRZ!

(Zkusit muzes tvarohovy obklad, zelny list, ocet…)

Ahoj, odsavacka nezabira, s pritelem zkusim az se prospi. Jinak mala je moje nejlepsi odsaavacka. Jenze pulku prsa mam porad tvrdou. Pulka funguje jak ma, a pulka je kak kamen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
8.5.13 13:09
@Ali-Ali píše:
@olliinnka
neprevazuj urcite, to se dneska uz nedoporucuje v zadnych situacich - muze to poskodit zlazy.
jestli si chces ulevit od produkce mlika, tak omezit prijem tekutin, pit akorat silny vyvar z salveje. normalne jeste bych pridala neodstrikavat a nekojit, ale u tebe mozna stoji za to zkusit, jestli prcek tu zatvrdlinu nevytahne :nevim:
jinak zkouset rozmasirovat - boli to, ale jinak to nejde.

Ahoj, a ohledne tych prasku na preruseni laktace nevis co a jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
8.5.13 13:15

@olliinnka
ja jsem teda musela prestat ze dne na den uz v sestinedeli a to se mi prsa nalevali silene, ale zvladla jsem to bez prasku. i kdyz ve stejne situaci jako jsem byla, bych si je podruhe napsat nechala.
jsou to dost velke „dryjaky“, slupka hormonu a maji dost negativnich ucinku (samozrejme jak u koho, nekdo je v pohode).
na tu gyndu nemuzes driv? tam s tim mivaji vetsi zkusenosti nez obvodacka. mi napsal gynekolog ATB a nejake kapky na zvyseni prochodnosti, aby se ta zatvrdlina uvolnila. mi to nepomohlo, ale pry jsem byla prvni, komu to nezabralo :roll:
mam totiz pocit, ze ty prasky na zastaveni laktace ani obvodacka predepsat nemuze. ale mozna se pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
8.5.13 13:24

Na slivovici pozor - mé sestře ošklivě popálila bradavku! Nenechávej to tam moc dlouho a už vůbec ne přes noc, případně i přes nějaký mastný krém.
Prášky na ukončení laktace podle mě třeba nebudou.
Zkus masáž, pokud máš doma masážní olejíček, nejlépe těhotenský nebo prsní. Jemně jakoby vymačkávej prs, od hrudníku směrem ven. Určitě Ti pomůže tvarohový studený obklad na celé prso mimo bradavku. Nebo levandulový olejíček. Zaplácni třeba prsní vložkou, přes to celé můžeš dát podprsenku. Jak tvaroh zaschne, dej znova a pořád dokola. Mně to pomohlo, do druhého dne to bylo mnohem lepší. Nech dítě, ať pravidelně odsává, i když to nejde, snad se to uvolní. Dej si ho tak, aby bradičku mělo směrem k problému (největšímu otoku, červenému fleku). Před kojením teplý obklad nebo sprcha 10 minut, 5 minut masírování. Po kojení ještě čtvrt hodiny odstříkávat a znovu tvaroh, zahřívání, masáž, pití dítěte. Dělá se to 3-4 dny.
Je dobré kojit z nemocného prsu kolem 17-18 hodiny, hodinu předtím Ibalgin. Je dobré, aby chlap odcucal zbytek mléka. Rady laktační poradkyně.
Odpočni si, pokud máš teplotu a je Ti zle jako u chřipky, zalehni jako při nemoci. Když se to nezlepší, budeš muset pro antibiotika. Ale věřím, že to bude dobrý. Bolest vydrž a v nejhorším si dej Ibalgin 400 3× za 24 hodin po 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová