Výplata mzdy, do kdy jí musí zaměstnavatel poslat?

Anonymní
4.5.15 07:46

Výplata mzdy, dokdy jí musí zaměstnavatel poslat?

Ahoj,
u nás ve firmě máme neustále opožděné výplaty. Výplatní den je 19. a běžně nám výplaty chodí 24.-27., ovšem tento měsíc (teď už minulý) meškají fakt dlouho a stále ještě nemáme výplaty za březen :roll: Nemám hluboko do kapsy, ale jsou zde zaměstnanci (např. uklízečky), kteří si od nás chodí každé ráno půjčovat stovku, aby vůbec mohli domů koupit chleba.

Otázka zní, má zaměstnavatel nějakou lhůtu, po kterou může s výplatou mzdy meškat? Co můžeme udělat my jako zaměstnanci a po jaké době? Práci měnit nechci, vyhovuje mi pracovní doba i výše mzdy, jen tedy ty výplatní termíny jim nějak nejdou dodržovat.

Posílám anonym, je to dost soukromé, děkuji.
Pavlína

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2693
4.5.15 08:05

Toto upravuje § 141 zákoníku práce. Tedy mzda je splatná nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce poté, co došlo k vykonání práce. V období, kdy je mzda splatná, musí zaměstnavatel určit pravidelný termín výplaty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
4.5.15 08:26

Zaměstnavatel by samozřejmě měl dodržovat výplatní termín, nejpozději by mzdy měl poslat do konce následujícího měsíce, tzn. mzdu za březen do konce dubna. Pokud ji nepošle do 15ti dnů (tedy do 15.5.), pak můžeš okamžitě ukončit pracovní poměr s nárokem na odstupné.
Pokud ukončovat pracovní poměr nechceš, obrátila bych se na nadřízeného, co je důvodem opožděného zasílání výplat, příp. na odbory, jestli je máte.

• Citovat
  • Upravit
27767
4.5.15 08:36

@Meha a není ta lhůta tři měsíce? a až pak se může dát výpověď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
4.5.15 10:42

Okamžité ukončení pracovního poměru s nárokem na odstupné by bylo po 15.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
4.5.15 11:38
@ka2ka píše:
@Meha a není ta lhůta tři měsíce? a až pak se může dát výpověď?

Není, je to 15 dní. Par 56 ZP.

• Citovat
  • Upravit
1
15.9.15 18:05

Ahoj jen se chci zeptat jak to je když nechci výplatu na účet ale na složenku musí my vyhovět tebo ne? nebo jestly na to mám narok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
15.9.15 18:47

@majkl 1 Na složenku ne, ale v hotovosti ano.

• Citovat
  • Upravit
21.11.17 13:34

Ahoj všem,

chci se informovat, co dělat a jak se chovat v tomto případě.

Odešla jsem se zaměstnání a mám dostat poslední mzdu. Už jen to, že tam byl výplatní termín až do 20. dne v měsíci pro mě automaticky evokuje, že se firma jistí tím, kdyby náhodou neměla peníze, tak ať na to máš čas…to spíš jen tak konstatuji…

Nicméně jak vidíte na kalendáři, tak je 21.11. a stále nic. Když jsem posílala email, kdy to dostanu, nedostalo se mi odpovědi.

Z jednoho interního zdroje vím, že bylo nařízeno zaslat mzdy po výplatním termínu, ovšem oficiálně mi to nikdo neřekl, neobtěžoval se odpovědět na email, tudíž nemám důvod se chovat jakože to vím.

Naštěstí patřím mezi ty, kteří si spoří, takže mě opožděná mzda o pár dnů neovlivní a o hladu nebudu, nicméně když se tak zamyslím, když by někdo byl na tom opravdu finančně závislý, aby výplata přišla nejpozději 20., tak je to opravdu chudák.

Samozřejmě další důvod je ten, že mě tlačí termíny splatnosti určitých závazků.

Jak byste to řešili? Jak moc prudit a naléhat? Kdy se to dá řešit již externí cestou se 3. stranou?

Díky! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
21.11.17 13:45

@supermanka20 No, dle zákoníku práce musí být mzda zaplacená do konce následujícího měsíce a zpoždění o více jak 15 dní (od termínu v ZP, nikoliv ve smlouvě) je důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Tedy externí cestou bych to řešila až v prosinci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
21.11.17 13:46

Termín výplaty mzdy je do posledního dne následujícího měsíce.

• Citovat
  • Upravit
31292
21.11.17 14:27

Jsou dva pojmy: výplatní termín a splatnost mzdy.
Výplatní termín musí každá organizace stanovit v průběhu doby mezi provedením práce a splatností mzdy, u vás je stanoven na 20. v měsíci, ale nehrozí žádné sankce ani nic podobného, když to nedodrží.
Splatnost mzdy je dle zákoníku práce nejpozději posledního následujícího kalendářního měsíce, kdy byla práce odvedena, takže teď do konce listopadu
Do 30.11. vám musí být mzda doručena. Pak se v případě prodlení počítá 15ti denní lhůta, kdy pokud peníze nedorazí, tak můžeš okamžitě podat výpověď ;)
Takže teď prudit můžeš, ale zatím s tím nejde moc co dělat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.11.17 14:42

@supermanka20 nic neporušili, nemůžeš dělat vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
21.11.17 14:57
@terinka4444 píše:
@supermanka20 nic neporušili, nemůžeš dělat vůbec nic.

Neporušili, ale neserióznost to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.11.17 15:06
@Enmamma píše:
Neporušili, ale neserióznost to je.

ani není, proto máme zákoník práce, který hovoří jasně. Mají na to do konce měsíce, plus 15 náhradních dnů. Nějaká serióznost nebo neserióznost je úplně mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat