Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@cestovatelka 1 píše: Více
I kdyby to počítali klasickým vzoreckem dráha=rychlost x čas, tak je to matematicky uplne totéž jako výpočet přes obsah.
Úkol jsem ukázala šestacce, reagovala obratem: první hodinu ušel 6 km, pak si dal přestávku, pak za půl hodiny ušel 1,5 km, pak úsek za půl hodiny 2 km a nakonec za půl hodiny 2,5 km.
Tak dcera se to takto učila počítat ![]()
@Inge chytrá holka, to vypadá jako dobré řešení, ani není potřeba nic složitě počítat. Žádné zrychlování ani zpomalování, ale průměrná rychlost že.
Ano, u toho zrychlení se na chvilku zasekla, ale pak rekla, ze to vlastně je, jako by sel 4 km/h.
Myslím, že řešení, které navrhuje @Dadda8, je to požadované.
Tím součinem se vlastně dostáváme ke vzorečku s=v. t. Jenom pak už je to čistě matematická záležitost.
Tím, že to byl úkol z fyziky, jsem měla dojem, že to mají řešit tak, aby využili znalosti o pohybu, ale nevěděla jsem, že zrychlení ještě nebrali.
Takhle holt člověk věci zbytečně komplikuje, když k tomu přistupuje s „pokročilejšími“ znalostmi. Vzpomínám si, že někdy jsem někdy ve čtvrté nebo páté třídě měla zápal plic a dlouho chyběla. Brali jsme obsah trojúhelníku. Táta se mě to snažil naučit tak, že trojúhelník nakreslil do soustavy souřadnic a obsah počítal jako určitý integrál (plochu pod křivkou). Já řvala, že tomu nerozumím, táta se vztekal, že má tak blbý dítě a máma z nás šílela a volala, ať se nehádáme. ![]()
Takže teď jsem se chytla za nos a kaju se. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.