Výpověď a těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Výpověď a těhotenství
V praci je to posledni dobou k nesneseni.. a ja planuju dat vypoved, jinak me to nervove znici.. ale problem je, ze jsme planovali miminko.. vim, ze kdyby mi dal zamestnavatel vypoved a ja byla tehotna, tak vypoved zanika..
ale jak je to v pripade, ze bych treba v tech dvou mesicich vypovedni lhuty pri vypovedi podane mnou zjistila, ze jsem tehotna..? mam narok na zaniknuti vypovedi a tim padem na materskou a pak rodicak?
Diky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslela jsem si to.. ach jo, co ted.. cekat, zda to vyjde a snaset sefa a jeho chovani nebo necekat a riskovat, ze budu v tom a budu jen na podpore, kdyz partner zavratnou vyplatu nebere:(( ach jo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kacatko1986 píše:
Myslela jsem si to.. ach jo, co ted.. cekat, zda to vyjde a snaset sefa a jeho chovani nebo necekat a riskovat, ze budu v tom a budu jen na podpore, kdyz partner zavratnou vyplatu nebere:(( ach jo
Tak v tomto případě by bylo asi nejrozumější najít si novou práci, přečkat alespoň zkušební dobu a pak teprve plánovat miminko. Pokud dáš výpověď ty, výpověď nezanikne. Eventuálně bys mohla po otěhotnění nastoupit na nemocenskou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kacatko1986 ahoj, já tohle měla v roce 2011, možná se to změnilo, ale…
v lednu jsem oznámila zaměstnavatelce že bych chtěla skončit, bylo to pro mne neúnosné, potratila jsem zrovna v době kdy to v práci nebylo růžové, ba dokonce docela černé a když jsem nastoupila zpět tak jsem si pořád říkala že je to jejich vina… a i moje zaměstnavatelka se chovala divně, prostě po mě jela jak slepice po flusu… nic méně jsme se domluvili že mi podepíše dohodu… skutek - utek… pořád jsem ji sháněla, pořád neměla čas, až mi došla trpělivost a poslala jsem ji výpověď do vlastních rukou… výpověď byla k 28.2.2011 a samozřejmě s dvouměs. výp. lhůtou…aby se mi pomstila poslala mě na ty dva měs. na pobočku 30 km vzdálenou… no zkrátka, byla jsem pryč od rána do večera (doslova -pracovní doba se zrovna neshodovala se zákoníkem, pak hodina cesty busem a půl hoďky cesta od busu domů a to v obou směrech…) a za minimální mzdu- jeliož mi krouhla vše co jsem měla navíc, ječela po mě za každou kravinu i za to za co já nemohla, prostě se ji nelíbilo že jsem si postavila hlavu… no, zašla jsem za doktorkou a řekla ji co se děje, v té době jsem na tom psychicky nebyla uplně nejlíp a naštěstí (nebo neštěstí) se mi z kodrcání autobusem ozvala stará hodně bolestivá příhoda s páteří (po bouračce se mi to občas ozve a chce to rehabku) tak jsem šla na nemocenskou… celou výpovědní lhůtu jsem promarodila a před koncem jsem zjistila že jsem těhu… moje gynekoložka si nechala nemocenskou napsat k sobě a byla jsem na ni až do mateřské… předchozí potrat a nové komplikace v novém těhu byly podnětem pro nemocenskou a tím že jsem ji nepřerušila, jen přesunula na jiného doktora jsem měla nárok na mateřskou…
sorry za román, ale stručněji by to nešlo… ![]()
- Citovat
- Upravit
Jo a nároka na rodičák máš v každém případě… jen záleží od kdy se ti bude počítat, nejdřív od porodu (v případě že nebudeš mít mateřskou) nebo po mateřské… ale blbé je že teď si musíš tu částku prostě rozpočítat… takže pokud nebudeš pobírat mateřskou ta doba na rozpočítání rodičáku se ti o půl roku natáhne a tím menší budeš mít měsíční dávku…
- Citovat
- Upravit
Pokud dáš výpověď, tak na podpoře nebudeš, aspoň myslím, že je to tak podle nových pravidel.
Když dáš výpověď a otěhotníš, tak jedině jít na nemocenskou, tedy pokud ti ji doktor napíše. Pak se výpověď pozastavuje. Pak rovnou 6 týdnů před porodem nastoupíš na mateřskou. Tedy pokud máš odpracováno 270 dní asi.Pak na rodičák. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali píše:
@smultul
na podporu ma narok, i kdyz da vypoved sama.
ale vyse podpory je kracena na 45% po celou dobu. (jinak je prvni 2 mesice 65%, 2.-3.mesic 50% a az 5.m 45%)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kacatko1986 bez na neschopenku… a proste se snazte… zkus to uhrat bud na paternebo na nervy…at te posle k psychologem…nahrajes si hodne casu… a do vymeru materske se to nezapocitava…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Presne tak muzes jit pripadne na neschopenku.. ja zjistila tehotenstvi ve zkusebni dobe a tak me hned chteli vyhodit… doktor mi sam hned nabizel ze mi napise neschopenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Najdi si novou praci a pak se vrhnete na planovani ditete. Pokud se snazite, je nerozum odchazet jen tak a rady, ze se mas ji uz ted bezduvodne zasit na neschopenku, dost ujete.
- Citovat
- Upravit
Takze abych si to shrnula… kdybych ted sla na neschopenku, tak budu napr 7 mesicu na neschopence (kdybych zjistila, ze jsem ve druhem mesici), pak nastoupim hned na materskou (to je ta castka, co se rozpocitava na ty?? roky?? a pak teprve po rodicovske dovolene ta vypoved bude platna?
ja se radsi pripravuju na vsechna mozna reseni..
jeste jsme si rikali s chlapem, ze do zari to zkusime fakt intenzivne to snazeni a uvidime, kdyz v zari dostanu mns a nebudu tehotna, tak tu vypoved dam.. ale nevim, zda to psychicky vydrzim..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kacatko1986 nn z neschopenky kvuli zadum treba..
kde budes 3 mesic prestoupis na neschopenku ze mas rizikove tehotenstvi a 8 tydnu pred terminem porodu pujdes na materskou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit