Výpověď nebo ukončení dohodou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19790
29.5.24 14:07
@Anik6 píše: Více

Jestli dá výpověď, nebo odejde dohodou, není pro podporu významné v žádném případě, jak jsem napsal v už příspěvku, na který reaguješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.5.24 14:40

@eumedon však tam píšeš toto „nebo dohodou - u obojího je třeba prokázat vážný důvod, aby podpora nebyla krácena.“

Nic prokazovat nebude, jelikož to nemá na nic vliv.

Co by mělo být dle tebe kráceno?

Příspěvek upraven 29.05.24 v 14:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.5.24 14:45

Podpora je pak následující:

První dva měsíce je to 6 365 Kč

Druhé dva měsíce je to 5 092 Kč

Zbytek doby je podpora 4 667 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.24 16:17

Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
19790
29.5.24 16:34

To nepíšu já, to se píše v zákoně a reagoval jsem tak na @vokishka, která tvrdí, že „Pokud se domluvite na dohodě mel by tam byt nejaky rozumny duvod. Treba nemoznost pece o dite. Jinak ti pripadne budou kratit podporu na UP.

Zákon v tom nerozlišuje dohodu a výpověď ze strany zaměstnance:

Zákon o zaměstnanosti, § 50 odst. 3:

Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Ukončil-li uchazeč o zaměstnání sám nebo dohodou ve stejný den více zaměstnání, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů, náleží mu podpora v nezaměstnanosti ve výši procentní sazby podpory v nezaměstnanosti podle věty první. Vykonával-li uchazeč o zaměstnání jako poslední před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání samostatnou výdělečnou činnost, ustanovení věty druhé se nepoužije. Procentní sazba podpory při rekvalifikaci činí 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

„Ukončil zaměstnání sám“ zahrnuje i výpověď ze strany zaměstnance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.5.24 17:16
@eumedon píše: Více

Ty, ale pořád mluvíš úplně o ničem jiném. Víš o tom, že je rozdíl jít na podporu po péči o dítě do 4 let a přímo ze zaměstnání?

Zakladatelka dá dohodu/výpověď, do práce vůbec nenastoupí, takže se na ni podmínky 45% nebo 60% nevztahují, proto uvádět důvod je pro ni bezpředmětné, nic to neovlní.

Ji bude náležet podpora viz výše, jak jsem vypsala.

Chápeš to? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
29.5.24 19:39

To je jedno, podstatné je, že dohoda versus výpověď výši podpory neovlivní, v čemž se shodujeme. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.5.24 19:48
@eumedon píše: Více

Ano a ani neovlní fakt, že dává výpověď/dohodu z důvodu péče o dítě. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
29.5.24 20:16

To je sice možné, ale pokud bych měl vážný důvod k ukončení pracovního poměru, tak bych jej ve výpovědi/dohodě pro jistotu uvedl - nic bych tím myslím nepokazil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2011
13.6.24 11:06

Holky poraďte mi tedy ještě prosím. Firma mi dala k podpisu dohodu, kde není uveden žádný důvod. Chtěla jsem, aby uvedli, že bych se nemohla starat o dítě do 4 let věku, to mi neprošlo. Je možné, že půjdu na chvilku na ÚP a budu žádat o podporu. Co je pro mne tedy lepší? Podepsat dohodu bez uvedení důvodu, nebo dát výpověď?
Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
13.6.24 11:52
@Micilin píše: Více

Co je pro tebe lepší?

Takhle: Ať budeš mít v dohodě uveden důvod, nebo ne, na ÚP stejně budeš muset ten důvod dokazovat.

Co je pro tebe lepší, tedy záleží na tom, jestli si můžeš dovolit čekat výpovědní dobu (aktuálně červenec a srpen), nebo potřebuješ odejít hned.

Pokud určitě potřebuješ odejít, tak můžeš dát výpověď (takže budeš volná nejpozději 1. září) s uvedením důvodu a současně vyjednávat o dohodě, podle které tě uvolní dřív. A trvat třeba na tom, že dohodu nepodepíšeš, pokud v ní nebude jako důvod uvedeno to, co jsi uvedla ve výpovědi - tedy nemožnost skloubení péče o dítě s docházkou do zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.6.24 12:18

@eumedon zase to pleteš :-) pokud nenastoupí do práce vůbec a dá buď dohodu nebo výpověď, tak ta věta, že se nemůže starat o dite je zbytečná, automaticky dostane podporu za „náhradní“ dobu. Pokud bude chtít podporu z jejího platu, musí nastoupit aspoň na 1 den do práce, poté výpověď - tam ať si to dá, to už smysl má.

@Micilin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
13.6.24 12:20

@Anik6 No, pokud to bude schopna prokázat, tak to nemusí mít v dohodě a naopak, to, že to napíše do výpovědi neznamená, že to prokazovat nemusí.
Nicméně s tím, že na podporu po nahrání době to nemá vliv, rozhodně souhlasím.
Akorát tedy když nastoupí a bude dávat výpověď, tak tam bude muset odchodit celou výpovědní lhůtu.

Příspěvek upraven 13.06.24 v 12:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.6.24 12:22

@j.a.n.i1 ona hlavně teda musí nastoupit na ten jeden den do práce, že jo. Jestli vůbec nenastoupí není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
13.6.24 12:23

No, na jeden den by s tím zaměstnavatel musel souhlasit… Jinak na 2-3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat