Výpověď o podnájmu dohodou

3.10.19 12:50

Vypoved o podnajmu dohodou

Dobry den,
Mam na vas otazku. S pritelem Jsme se odstehovali no noveho bytu. Kazdopadne ve starem byte kde jsme byli v podnajmu jsme byli domluveni s majitelkou, ze vypoved pujde dohodou hned jak najdeme nove bydleni, cili jsme se odstehovali do noveho bytu a jineho mesta, jelikoz je to lepsi kvuli dojizdeni do prace a dost to spechalo. Kazdopadne majitelka na nas ted prisla s tim, ze vypovedni doba bude 3 mesice do doby nez nenajde noveho najemnika. Ve smlouve o podnajmu je uvedeno ze vypoved lze bud 3 mesicni vypovedni dobou (dle zakona) a nebo dohodou. Chci vas poprosit o radu co v takove situaci delat, kdyz nam ze strany majitelky bylo sdeleno, ze vse pujde dohodou kdyz neco noveho najdeme a najednou trva na 3 mesicni vypovedni dobe, kde budu muset stale platit najem za byt ve kterem uz nebydlim. Prijde mi to absurdni, kdyz je ve smlouve jasne uvedeno, ze to lze i dohodou. Prece nemohu platit dva najmy? Navic za byt ve kterem uz nebudu, cili ho uz nebudu vyuzivat. Setkali jste se nekdo s touhle situaci? Absolutne netusim co mam ted delat, na koho se obratit a jsem z toho cela rozklepana
Dekuji za odpoved a jakekoliv rady jak postupovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
BrusinkaTaky
3.10.19 12:54

Pokud nemáš dohodu na papíře, nebo svědky ohledně ústní dohody. Máš smolika.

• Citovat
  • Upravit
Janli
3.10.19 12:57

Pokud nemáte písemnou dohodu o ukončení nájmu, tak stále platí původní nájemní smlouva a skutečně jste povinni nájem a inkaso platit. A jestli jste ještě nedávali výpověď z nájmu, tak vám výpovědní lhůta bězí až od následujícího měsíce. Ještě je nutné specifikovat, zda se jedná o nájemnínebo podnájemní smlouvu. To je rozdíl.

• Citovat
  • Upravit
26861
3.10.19 13:05

@Tvyvleckova Nepredpokladam, ze jste si jeden den rekli, ze si najdete jiny byt a druhy den se stehovali. Toto jste meli resit vcas. Taky by se vam prece nelibilo, kdyby vam majitelka ze dne na den vypovedela bydleni. Proc to tedy delate druhe strane? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.19 13:06

@Janli jedna se o podnajem. Pisemnou formu o dohode nemame. Vse jsem s majitelkou ujednavala slovne, ze kdyz najdu nove bydleni, tak bude vypoved dohodou a dnes mi sdelila, ze klasicka 3 mesicni, kdyz jsem pocitala tedy s dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
BrusinkaTaky
3.10.19 13:09
@Tvyvleckova píše:
@Janli jedna se o podnajem. Pisemnou formu o dohode nemame. Vse jsem s majitelkou ujednavala slovne, ze kdyz najdu nove bydleni, tak bude vypoved dohodou a dnes mi sdelila, ze klasicka 3 mesicni, kdyz jsem pocitala tedy s dohodou.

Je to trochu podpasovka. Ale to se stává. Moc možností ve tvůj prospěch není.

• Citovat
  • Upravit
3.10.19 13:11

@cecetka nene nebylo to v jeden den, vedela o tom uz mesic dopredu s tim ze mi rekla, ze zacne tedy hledat misto me nahradnika a az se budu stehovat, ze ji to mam sdelit. Byly jsme domluvene na dohode, jelikoz dle smlouvy o podnajmu je vypoved dohodou mozna jenomze ted se to zvrtlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10251
3.10.19 13:14

@Tvyvleckova Výpověď dohodou nevynutíš.
Rada najděte podnájemníka za sebe a přiveďte ho majitelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
3.10.19 13:17

Kolik najmu cini kauce? Vypoved dohodou je mozna jen pokud se dohodnete coz ona nechce. Mate tri moznosti. Platit najem do ledna, vyuzit na to kauci pokud to pokryje a ona bude souhlasit. Najit misto sebe jineho a ona s nim musi souhlasit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26861
3.10.19 13:17
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.19 13:19

@Mika.ella1 kauce cini dva najmy. Ano to chapu, prijde mi to ale jako podpasovka, kdyz s tim prvotne souhlasila a ted jak jsme prestehovani sdeli tohle. Kazdopadne delam co muzu a snazim se najit nahradnika, jelikoz s pani se asi nedomluvim, kdyz udelala tohle. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.10.19 13:29

Paragrafy v občanském zákoníku, které se týkají nájmů, zabírají cca 16 stran. Opravdu je takový problém si je přečíst? Tam je jasně specifikováno kdy a jak lze nájem ukončit, dokonce i to, že výpověď vyžaduje písemnou formu. Nikdy neveř nikomu, kdo má nárok na tvoje peníze. Máš celkem drahý poučení do budoucna. Pokud nežijete v úplné díře, tak nebude problém nájemníka najít.

• Citovat
  • Upravit
3.10.19 13:36

@Janli je to ponauceni a velke. Stehovala jsem se po 2 v zivote a predchozi bydleni slo s majitelkou v pohode dohodou. Nenapadlo me ani ve snu ze takhle ted naletim. Hold jsem prilis duveriva a kazdy jednou naleti to se stava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
3.10.19 13:58

@Tvyvleckova Jen technická poznámka - pokud to je majitelka, nemůže to být podnájem. S ohledem na rozdíly mezi nájmem a podnájmem je důležité to rozlišovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
3.10.19 14:06
@bertoldina píše:
@Tvyvleckova Jen technická poznámka - pokud to je majitelka, nemůže to být podnájem. S ohledem na rozdíly mezi nájmem a podnájmem je důležité to rozlišovat.

Možná se jedná o družstevní byt. Pak by to byl podnájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný