Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den,
Mam na vas otazku. S pritelem Jsme se odstehovali no noveho bytu. Kazdopadne ve starem byte kde jsme byli v podnajmu jsme byli domluveni s majitelkou, ze vypoved pujde dohodou hned jak najdeme nove bydleni, cili jsme se odstehovali do noveho bytu a jineho mesta, jelikoz je to lepsi kvuli dojizdeni do prace a dost to spechalo. Kazdopadne majitelka na nas ted prisla s tim, ze vypovedni doba bude 3 mesice do doby nez nenajde noveho najemnika. Ve smlouve o podnajmu je uvedeno ze vypoved lze bud 3 mesicni vypovedni dobou (dle zakona) a nebo dohodou. Chci vas poprosit o radu co v takove situaci delat, kdyz nam ze strany majitelky bylo sdeleno, ze vse pujde dohodou kdyz neco noveho najdeme a najednou trva na 3 mesicni vypovedni dobe, kde budu muset stale platit najem za byt ve kterem uz nebydlim. Prijde mi to absurdni, kdyz je ve smlouve jasne uvedeno, ze to lze i dohodou. Prece nemohu platit dva najmy? Navic za byt ve kterem uz nebudu, cili ho uz nebudu vyuzivat. Setkali jste se nekdo s touhle situaci? Absolutne netusim co mam ted delat, na koho se obratit a jsem z toho cela rozklepana
Dekuji za odpoved a jakekoliv rady jak postupovat
Pokud nemáš dohodu na papíře, nebo svědky ohledně ústní dohody. Máš smolika.
Pokud nemáte písemnou dohodu o ukončení nájmu, tak stále platí původní nájemní smlouva a skutečně jste povinni nájem a inkaso platit. A jestli jste ještě nedávali výpověď z nájmu, tak vám výpovědní lhůta bězí až od následujícího měsíce. Ještě je nutné specifikovat, zda se jedná o nájemnínebo podnájemní smlouvu. To je rozdíl.
@Tvyvleckova Nepredpokladam, ze jste si jeden den rekli, ze si najdete jiny byt a druhy den se stehovali. Toto jste meli resit vcas. Taky by se vam prece nelibilo, kdyby vam majitelka ze dne na den vypovedela bydleni. Proc to tedy delate druhe strane? ![]()
@Janli jedna se o podnajem. Pisemnou formu o dohode nemame. Vse jsem s majitelkou ujednavala slovne, ze kdyz najdu nove bydleni, tak bude vypoved dohodou a dnes mi sdelila, ze klasicka 3 mesicni, kdyz jsem pocitala tedy s dohodou.
@Tvyvleckova píše:
@Janli jedna se o podnajem. Pisemnou formu o dohode nemame. Vse jsem s majitelkou ujednavala slovne, ze kdyz najdu nove bydleni, tak bude vypoved dohodou a dnes mi sdelila, ze klasicka 3 mesicni, kdyz jsem pocitala tedy s dohodou.
Je to trochu podpasovka. Ale to se stává. Moc možností ve tvůj prospěch není.
@cecetka nene nebylo to v jeden den, vedela o tom uz mesic dopredu s tim ze mi rekla, ze zacne tedy hledat misto me nahradnika a az se budu stehovat, ze ji to mam sdelit. Byly jsme domluvene na dohode, jelikoz dle smlouvy o podnajmu je vypoved dohodou mozna jenomze ted se to zvrtlo.
@Tvyvleckova Výpověď dohodou nevynutíš.
Rada najděte podnájemníka za sebe a přiveďte ho majitelce.
Kolik najmu cini kauce? Vypoved dohodou je mozna jen pokud se dohodnete coz ona nechce. Mate tri moznosti. Platit najem do ledna, vyuzit na to kauci pokud to pokryje a ona bude souhlasit. Najit misto sebe jineho a ona s nim musi souhlasit
@Mika.ella1 kauce cini dva najmy. Ano to chapu, prijde mi to ale jako podpasovka, kdyz s tim prvotne souhlasila a ted jak jsme prestehovani sdeli tohle. Kazdopadne delam co muzu a snazim se najit nahradnika, jelikoz s pani se asi nedomluvim, kdyz udelala tohle. ![]()
Paragrafy v občanském zákoníku, které se týkají nájmů, zabírají cca 16 stran. Opravdu je takový problém si je přečíst? Tam je jasně specifikováno kdy a jak lze nájem ukončit, dokonce i to, že výpověď vyžaduje písemnou formu. Nikdy neveř nikomu, kdo má nárok na tvoje peníze. Máš celkem drahý poučení do budoucna. Pokud nežijete v úplné díře, tak nebude problém nájemníka najít.
@Janli je to ponauceni a velke. Stehovala jsem se po 2 v zivote a predchozi bydleni slo s majitelkou v pohode dohodou. Nenapadlo me ani ve snu ze takhle ted naletim. Hold jsem prilis duveriva a kazdy jednou naleti to se stava.
@Tvyvleckova Jen technická poznámka - pokud to je majitelka, nemůže to být podnájem. S ohledem na rozdíly mezi nájmem a podnájmem je důležité to rozlišovat.
@bertoldina píše:
@Tvyvleckova Jen technická poznámka - pokud to je majitelka, nemůže to být podnájem. S ohledem na rozdíly mezi nájmem a podnájmem je důležité to rozlišovat.
Možná se jedná o družstevní byt. Pak by to byl podnájem.