Výpověď v práci po MD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20296
29.4.13 15:54

Výpověď v práci po MD

Holky prosím potřebuji zjistit na co mám nárok. Před MD jsem 4 roky pracovala v soukromé firmě. Teď před skončením rodičáku mi volali jestli mám v plánu se vracet a já že ano. Dokonce mi nabídli novou pozici a dohodli jsme se, že tedy nastoupím ihned po skončení MD/rodičáku. Před měsícem volali znovu, že jestli okamžitě nenastoupím do dalšího dne (věděli, že syn ještě nemá školku, hlídání je nemožné a že do druhého dne stejně na rychlo neseženu nikoho), předají mé místo někomu jinému.

Mluvila jsem s holkama z práce a jak řekli, tak udělali - na mém místě před MD je už taky někdo, takže mi hrozí samozřejmě výpověď.

A já teď potřebuji vědět, na co mám nárok. Přijdu dostanu výpověď hned a na jak dlouhé odstupné mám nárok? Nebo dostanu výpověď s dvou měsíční lhůtou a pak odstupné (a to je na jak dlouho)? Atd.

Naše firma není svatá a vím, že mě budou chtít podrazit, nebo minimálně ošulit o co půjde, prosím kdyby jste některá věděla, dejte vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
779
29.4.13 16:17

Jak dlouho si byla na rodičáku? jestli 3roky a méně tak ti musí dát místo odpovídající tvé smlouvě..ale ne tvé původní místo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
29.4.13 16:21

@ivulk může dostat padáka pro nadbytečnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
29.4.13 16:24

Já si taky myslím, že Tě můžou propustit jen, když snižují stavy..musí zrušit nějaké místo nebo ne? budu držet pěsti, at to dopadne, co nejlépe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
29.4.13 16:25

Tak mě se stalo taky, že jsem se měla vrátit a nebylo místo, dostala jsem dvouměsíční výpověď pro nadbytečnost, s tím, že jsem normálně doma, pak dostanu 3 platy odstupného a na pracáku mě budou platit 5 měsíců, protože jsem neměla výpověď dohodou, takže na tu nepřistupuj. Nemám školku až od září. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1607
29.4.13 16:27

Pokud Ti dají výpověď pro nadbytečnost, máš nárok na odstupné podle počtu odpracovaných let. Měla bys dostat 3× násobek průměrného výdělku.

Nebo budou chtít podepsat výpověď dohodou. To nedělej, přijdeš o odstupné (pokud nebude uvedené v dohodě) a navíc se připravíš o podporu na ÚP.

Pokud nenastoupíš do práce k datu, první pracovní den po skončení RD, můžeš dostat výpověď z důvodu na straně zaměstnance. Nárok na odstupné nemáš a nový zaměstnavatel na to nebude pohlížet zrovna pozitivně. Nějak si zařiď hlídání a nastup, tím jim vyrazíš eso z rukávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
29.4.13 17:07

Poupravím předchozí příspěvky -pokud skončíš prac. poměr dohodou, nárok na podporu při splnění zakonných podmínek je vždy. Tobě by ovšem vycházela podpora z té péče o dítě ( s největší pravděpodobností). Doporučuji buď kontaktovat právníka nebo oblastní inspektorát práce. Tam mají informace, co zaměstnavatel může nebo ne ohledně výpovědi. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
29.4.13 17:22

Nadbytečnost

V případě, že na místo vezmou někoho jiného, tak nelze vyhodit z nadbytečnosti! Jedině kdyby to místo z organizačních důvodů zrušili. Pokud ti již skončila rodičovská dovolená, tak nedostavení se do práce je porušováním pracovních povinností. Při tomto porušování tě zaměstanavatel může vyhodit, je však třeba, aby ti zaslal 3 výtky. Pak je v zákoně druhá možnost a tou je porušení povinnosti zvlášť závažným způsobem. Je možné, že tak bude nenastoupení do práce zaměstnavatel posuzovat.
Jinak pozor- pokud bys podepsala výpověď dohodou, tak není možné se případně soudit se zaměstnavatelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 18:37
@ivulk píše:
Jak dlouho si byla na rodičáku? jestli 3roky a méně tak ti musí dát místo odpovídající tvé smlouvě..ale ne tvé původní místo :-)

Na rodičáku tři roky. A do telefonu před měsícem mi řekli, že místo pro mě nemají žádné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 18:39
@amazonka001 píše:
Tak mě se stalo taky, že jsem se měla vrátit a nebylo místo, dostala jsem dvouměsíční výpověď pro nadbytečnost, s tím, že jsem normálně doma, pak dostanu 3 platy odstupného a na pracáku mě budou platit 5 měsíců, protože jsem neměla výpověď dohodou, takže na tu nepřistupuj. Nemám školku až od září. :zed:

Ok, takže buď dvouměsíční výpovědní lhůta plus tři měsíce odstupné a nebo výpověď hned (dohodou?) a tam je právě nárok na kolik měsíců odstupného? Mě to vychází na půl roku? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 18:39

@amazonka001 Jo počkej teď to čtu pořádně…ty jsi v té výpovědní lhůtě doma? A to dostáváš plat? Nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 18:43
@demian píše:
Pokud Ti dají výpověď pro nadbytečnost, máš nárok na odstupné podle počtu odpracovaných let. Měla bys dostat 3× násobek průměrného výdělku.

Nebo budou chtít podepsat výpověď dohodou. To nedělej, přijdeš o odstupné (pokud nebude uvedené v dohodě) a navíc se připravíš o podporu na ÚP.

Pokud nenastoupíš do práce k datu, první pracovní den po skončení RD, můžeš dostat výpověď z důvodu na straně zaměstnance. Nárok na odstupné nemáš a nový zaměstnavatel na to nebude pohlížet zrovna pozitivně. Nějak si zařiď hlídání a nastup, tím jim vyrazíš eso z rukávu.

S nástupem v daný termín nemám nejmenší problém. Školku už máme. Mám nastoupit teď ve čtvrtek. Jde mi právě o ten nárok na dostupný, páč čekám, že výpověď je jistá.

A jde mi teď hlavně o to info o odstupném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 18:49

Holky jinak pokud je výpověď dohodou, tak nejde to tak, že se dopíše třeba nějaký dodatek o odstupném na takovou a makovou dobu? Protože já mám pocit, že oni mě nedají dvouměsíční výpovědní lhůtu (i když by asi teda jinak museli), protože co bych tam dělala…že to prostě budou chtít hrát na dohodu. A já se někde doslechla, že pokud bych šla hned - mám nárok na 6 měsíců odstupného (což vychází jako ta dvouměsíční výpovědní lhůta + tři odstupné)…je to tak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
29.4.13 19:00

Já myslím, že když podepíšeš dohodu nedostaneš žádné odstupné..ve čtvrtek jdi do práce a zůstan tam..oni Tě prostě nemůžou propustit pokud Ti nezrušili místo.. Nepodepisuj žádnou výpověd dohodou, jedině propuštění pro nadbytečnost..a zkus nějakou bezplatnou poradnu ve městě pro maminky na mateřské..u nás ve městě tam je i právnička a ta Ti poradí i paragrafy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
29.4.13 19:21

Tak jsem teď mluvila z účetní z manželovi firmy a pokud výpověď dohodou, tak opravdu jen s tím dodatkem o odstupným (a na jak dlouho) - nesmím přistoupit na to, aby mi buď dali jen dohodu, bez dodatku nebo aby mi nutili napsat do výpovědi místo odstupného prémie - že z toho bych musela odvést zdravotní a sociální.
Tak uvidíme jak to dopadne, no mám z toho nervy na dranc.

Samozřejmě nejraději bych brala, kdybych tam mohla zůstat, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat