Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já jsem teda bita - ve smyslu bita, že mě někdo mlátil, a měla modřiny, nebyl, ale jak jsem uvedla asi 3 krát jsem byla plácla, pamatuji si to, ale taky si pamatuji, že jsem orpavdu byla hodně drzá..
Pokud vám do očí 13 letá holka začne např říkat, že se oblékáte jak socka, a že nechce být jak vy, což předvedla dcera známé a prostě jednu dostala, facku, první, tka se nedivím.. A je zajimavé, že i přesto ta holka za ní přišla a omluvila se..
Já svoje děti nebiju, neuznávám vařečku, a různé opasky a rány, co způsobjují modřiny a podlitiny.. ale pokud se něxo řekne xx domluvíme, řekne v poklidu v tichosti, vysvětlí se a prd, to pomůže tak na zadek kluk dostane.. což je třeba jednou , dvakrát za rok neni to za každou blbost, a třeba několikrát týdně..
JSou teda starší nejsou to mimina, ale mylsím, že i tak mám trpělivost dlouhou,, mám kamarádku, švagrovu, co řeknou jednou, podruhé a potřetí prostě děcka dostanou..
@Janasas píše:
Tak já jsem teda bita - ve smyslu bita, že mě někdo mlátil, a měla modřiny, nebyl, ale jak jsem uvedla asi 3 krát jsem byla plácla, pamatuji si to, ale taky si pamatuji, že jsem orpavdu byla hodně drzá..
Pokud vám do očí 13 letá holka začne např říkat, že se oblékáte jak socka, a že nechce být jak vy, což předvedla dcera známé a prostě jednu dostala, facku, první, tka se nedivím.. A je zajimavé, že i přesto ta holka za ní přišla a omluvila se..
Já svoje děti nebiju, neuznávám vařečku, a různé opasky a rány, co způsobjují modřiny a podlitiny.. ale pokud se něxo řekne xx domluvíme, řekne v poklidu v tichosti, vysvětlí se a prd, to pomůže tak na zadek kluk dostane.. což je třeba jednou , dvakrát za rok neni to za každou blbost, a třeba několikrát týdně..
JSou teda starší nejsou to mimina, ale mylsím, že i tak mám trpělivost dlouhou,, mám kamarádku, švagrovu, co řeknou jednou, podruhé a potřetí prostě děcka dostanou..
Když se s manželem na něčem domluvíš a on se zachová nakonec jinak, nebo jedná tak, jak se ti nelíbí, dáš mu také na zadek? Samozřejmě, že tak, aby neměl jelita a modřiny, že? ![]()
@Enmamma píše:
Když se s manželem na něčem domluvíš a on se zachová nakonec jinak, nebo jedná tak, jak se ti nelíbí, dáš mu také na zadek? Samozřejmě, že tak, aby neměl jelita a modřiny, že?
nemuzes srovnavat partnera nebo jinou dospelou osobu s detmi .
@Venetia píše:
souhlasím, není to totéž, manžela totiž nevychovávám, děti jaksi musím. A je výprask, který vidím jako mlácení více ranami za sebou třeba ještě něčím a pak je prostě plácnutí, když přestřelí. Já to moc nepoužívám, dceři bude 13, plácla jsem jí jestli 5× za její život, naposledy v osmi letech, pamatuju si to přesně, 100× omýlané při mytí vlasů, které zarytě chtěla mít dlouhé po pás a vyváděla i při zastříhávání konečků. Prosím tě, stůj, zakloň hlavu, pojď kousek ke mně. A ona naschvál, jak byla vždycky vzteklá, že se musí mýt hlava, protože to neměla ráda, postupovala s trháním hlavy dál do vany, že jsem na ni těžko dosáhla. Ažjednou po té holé mokré zadnici dostala, až to mlasklo. Záchvat hrozný ( já pak výčitky, že?
protože ty řeči o selhání rodiče a bla bla jsou všudepřítomné) a kupodivu už to pak nikdy nedělala. Takže efekt obrovský. A nemám tedy pocit, že bych j týrala a dostávala výprask.
@Venetia Zmlatit dite je v poradku, dospeleho ne. Ten by ti to prece mohl vratit.
A co seniori? Ti se mlatit muzou?
@malákráličice píše:
@Venetia Zmlatit dite je v poradku, dospeleho ne. Ten by ti to prece mohl vratit.A co seniori? Ti se mlatit muzou?
Jasně, že ne… A já nikoho nezmlatila, tak nevím, proč se obracís na mne?
@malákráličice píše:
@Venetia Zmlatit dite je v poradku, dospeleho ne. Ten by ti to prece mohl vratit.A co seniori? Ti se mlatit muzou?
Tak je rozdíl MLÁCENÍ a plácnutí přes zadek
.
@Makca87 píše:
Tak je rozdíl MLÁCENÍ a plácnutí přes zadek.
To ale musíš plácnout jen malinko a jako, protože když dá dospělý pořádnou ránu, tak to bolí dost.
@Venetia píše:
Ano, nemůžeš. Děti jsou slabší, nemůžou se bránit a když se brání, tak jsou za nevychované parchanty ![]()
@ospalámyš píše:
To ale musíš plácnout jen malinko a jako, protože když dá dospělý pořádnou ránu, tak to bolí dost.
Tak určitě mu jednou ranou neroztrhnu ledviny
.
@Fjodorka píše:
Ano, nemůžeš. Děti jsou slabší, nemůžou se bránit a když se brání, tak jsou za nevychované parchanty
Děti ještě můžeš vychovat, partnera a seniora asi těžko
.
@Enmamma píše:
Je mi moc líto, žes musela takto bezdůvodně trpět. Matku bych poslala k čertu. Tomu, co ti dělali, se říká týrání a zasloužili by si - matka i otčím - kriminál.
@Makca87 píše:
Tak určitě mu jednou ranou neroztrhnu ledviny.
to ne, ale bití to je, když přitlačíš. Někdo se tady na diskuzi urputně hádal o správnou terminologii, že děti nebije, ale jenom plácá
Asi měla doma nějaký měřák na použití přiměřené plácací síly ![]()
Mě přijde nejlepší se tomu vyhnout úplně, pokud to jde. ![]()
@malákráličice píše:
@Makca87 Placnes babicku pres zadek, kdyz neco rozbije?
Já neplácnu ani dítě, pokud něco rozbije
. Stane se. Ale pokud by mi 15-ti letá pubertální dcera schválně rozbila památeční vázu po babičce, tak za sebe neručím
!