Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Rézy, já mu dávám od BI kalhotkové na ven, ty jsou z bambusu a více sají. Doma dostává čč a našila jsem si „štangle“/prefoldy/ ze starých ručníků, takže mu dám jen jeden čč a pak mnou ušitou vkládačku
skládám mu to víc na pindíka. Nikdy nebyl prodojený a přebaluji cca po té hodince a víc, záleží jak pije ![]()
Taky se chystám objednat ze šijeme dětem nějaké to bambusové froté a zkusit ušít, případně z toho udělat minimálně zase prefoldy, jinak jsou také docela drahé a tohle vyjde podstatně levněji-si myslím
![]()
mabit píše:
kapsovky mám taky ty mám taky ráda..ono je jedno jestlu kalhotová nebo kapsová,střih je prakticky stejnýjen ta kapsovka líp schne a můžeš si jí hezky vycpat jak chceš
Jednovelikostní jsou 2 až 6 KG,6 až 9 kg
Vícevelikostní- od narození po nočník,dá se nastavit velikost .takže cca od 3 do 15 kg
Mě se u kapsovek hlavně líbí, že už nemusím dávat svrchní kalhotky, po vyprání si je všechny nacpu a mám fešácké AIO ![]()
Cappy píše:mabit píše:Naopak.
Jednovelikostní jsou 2 až 6 KG,6 až 9 kg
Vícevelikostní- od narození po nočník,dá se nastavit velikost .takže cca od 3 do 15 kg
Jednovelikostní je od narození až po nočník
Já myslela taky jednovelikostní, že je až po nočník, ale v podstatě je jedno jak se jí říká, ne? Hlavně, že nám slouží ![]()
mabit píše:![]()
cappy já myslím že to mám dobře
jednovelikostní-teda jen jedna velikost-tedy 2 až 6 kg,6 až 9 kg
vícevelikostní-teda více velikostí v jedný plence-tedy od narození až po nočník
teda myslímto je ostuda látkařky se nemůžou dohodnou
Mabit, fakt né.
Já se nechci hádat, ale máš to opravdu obrácené.
Jednovelikostní plena se dá pomocí patentek upravit, aby seděla velikostně i prtěti i batoleti.
Vícevelikostní plena se vyrábí ve více velikostech
A te plene co je od narozeni po batole nepise se tam univerzalni velikost???
Rézko no určitě bych teď nakoupila ty JEDNOVELIKOSTNÍ plenky (od narození po nočník
) ty už vám určitě vydrží. Ty malá můžeš prodat, ale jestli plánuješt další dítě, tak schovat.
Připadá mi, že zakladatelka potřebuje především povzbudit
Mně připadá skoro trapné dokazovat, že látkovky jsou ekologičtější než jednorázovky ![]()
Spousta maminek plenky dál prodává, taky můžeš větší koupit z druhé ruky. Občas se dají koupit ve slevě, třeba nedávno měli na Mamaje některé plenky s 50% slevou, to už je znát.
Je také spousta maminek, které mají látkovky jako koníčka, skoro se dá říct, že je sbírají
Když je miluješ, není co řešit.
Pokud máš Imse Vimse Newborn, ty jsou opravdu hodně malé, normální velikost nám vydržela celou dobu, jen musí dobře padnout svrchní kalhotky.
A úplně nejlevnější a nejekologičtější je bezplenkovka.
no tak krom nejasností kolem více-jednovelikostnosti
se tu dala dohromady docela dobrá strategie: na doma čč, popřípadě pod níc přidat něco savějšího (ušitá vkládačka z froté, fleecu, atp., není to na kůži, možnost použití ručníků
) no a naven? nakoupit konopí/bambus a něco ušít, popř.to docpat do kapsy vkládačkou… ještě vás něco napadá? Jo a máte některá zkušenost s tím šitím, kolik materiálu na jednu plínu? Koukala jsem na nějaký střihy, bylo tam tak půl metru /165 šíře) - ale nedávaj se některý materiály třeba dvojitě?
No na Mamaja jsem si udělala prakticky celou výbavu na ven, ta sleva byla kráááásná a ještě teď mě hřeje u srdce
Necelé dva tisíce v tahu, ale těch plenek ![]()
Tak rozhodně se tím dá ušetřit, ekologie je bez debat, ale myslím, že je to i zdravější pro děti ![]()
Rézko s těmi čč taky záleží jak ti prcek kadí, protože pokud dost často a vaječinu, tak to čč na rovno neudrží, to pak leda dělat třeba sklad na draka či novorozenecký, ale i s těch mi vaječina ven utíkala, tak že jsem neprala jen pleny, ale i svrchňáčky.
V šití plenek se nevyznám, ale třeba co mám Anavy, tak tam je základ trojvrstvý a pak jsou uvnitř plenky vkládačky, jedna dlouhá kterou poskládáš jak chceš a jedna malá.
Ad šití - já se na šití plenek vrhla nedávno. Tady je pěkná diskuze o šití plenek. Já tedy zatím šiju ze starých ručníků (učím se na nich)
Achdárek to ale musí škrábat z těch ručníků, ne? Nebo šiješ z nových
Já rozšmikala staré, takže na to by musela přijít vrchní vrstva z něčeho jemného ![]()