Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky, tak bych měla další otázku. Letos po zimě jsem si nasbírala žaludy, nechala je doma v květináči a oni mi krásně vyklíčili… Teď už mi rostou i nové duby (cca 10cm s prvními listy). A moje otázka zní, co teď s nima?
Slyšela jsem, že jim potom seříznout kořeny, znova dát do země a počkat na další jaro a pak dát do země, nebo nechat na zahrádce 2 roky, abych měla jistotu že jsou dostatečně velký a pak do lesa?
Díky moc ![]()
@Zuzka10 nech je hezky prokorenit v tom kvetniku, jestli už nebude mrznout, tak je dej i s květ ikee ven, ať si zvykají. Hlavně zalivej. Na konci léta, je vyklepnes z kvetniku a cely balíček zasadil na tebou vybrané stanoviště. Zalejes.
Díky moc, to je mi jeasné, ale jde mi o to, že půjdou do lesa, kde se samra budou muset prát o to, aby přežili… proto jsme někde četls, že by se jim měli pravidelně zkracovat kořeny a třeba nechat rok v zemi na zahradě a až po 2-3 letech je dát do lesa…
Rostlina ma stejný objem hmoty v kořenech i v nadzemní části, když budeš zkracovat kořen, tak rostlina neporostou, protože by se narušil ten poměr. Bude zase jen vytvářet kořen, pak mi to přijde o ničem. Lepsi je rostlinu nechat dobře prokorenit a nechat ji narůst, aby už byla odolnější. Proto je nech venku, aby si zvykli na změnu počasí.
Ps: jsem zahradní a nikdy jsem o zkracování kořenu neslysela. Pokud bys zkrachovala kořeny (jako třeba při výsadbě ovocných stromků) pak musíš zkrátit současné i korunku. Možná takhle to bylo myšleno ![]()
Příspěvek upraven 08.04.15 v 14:38
Ok díky, já jen že jsem tohle četla v lesnictví, že se tím zpevňují ty kořeny..přišlo mi to zvláštní, proto se ptám ![]()
Rumcajs je sázel po loupežnicku a jak mu duby rostly ![]()
Hlavně prostor, zkus si představit jak bude velkej za 50 nebo 100 let a nesázej blízko domů, silnice atp.
Ok, moc díky
no tohle je klasický les - takže daleko od silnice i domů
no zkusíme to a uvidíme… je to strašně levná záležitost - jen nasbírat žaludy a vysázet, že kdyby se to nepovedlo letos, zkusím to jinak příště ![]()