Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
přestali byste brát HA, aniž by o tom váš gynekolog věděl? Já jsem se dostala do jiného, domovu vzdáleného města a chci změnit gynekologa. Jenže ještě jsem se k žádnému novému nenahlásila a z časových důvodů nemůžu k tomu starému - a tam už ani nechci. Právě dobírám poslední platíčko prášků a byla jsem stále v klidu, protože mám recept na celou krabičku.
Můj problém/dilema spočívá v tom, že tuto značku HA beru asi půl roku a zhoršilo se mi akné, poslední měsíc opravdu hodně, to byl fakt mazec
Proto nevím, jestli si chci kupovat další 3 měsíce obličeje „puberťák hadr“, nebo ji vysadit a rozházet si cyklus ![]()
S HA jsem spokojená z té stránky, že mám pravidelné krvácení, se kterým můžu v nejnutnějším případě manipulovat a navíc krvácím JEN 5 dní. Kdysi jsem pod 8 dní nešla, spíš i víc. Hodně mě teď napadají myšlenky, že umělé hormony nejsou pro ženu to nejlepší řešení, kolikrát pak ženy mají problém s otěhotněním, zhoršují se psychické výkyvy, zvyšuje to možnost gynekologických problémů, atd… Jako ochrana před početím je to z mého pohledu dobrá možnost. Dítě zatím nepřipadá v úvahu a kondom jako ochrana není v mém případě dobré řešení, přítel při něm prý nic necítí a během sexu mu „odpadne“
(několikrát vyzkoušené).
Takže, jak to teď mám vyřešit? Šli byste si koupit na recept celou krabičku stejné značky, kterou už nechcete, nebo raději přestaly brát HA, kde je také riziko akné, krvácení, špinění a opět nepravidelná, dlouhá a bolestivá ms, aniž by o tom vysazení váš gynekolog věděl?
Asi to musí znít zmateně, tak snad mě chápete ![]()
Tak to se musíš rozhodnout sama, jestli budeš brát HA nebo použijete jinou ochranu, ne? A k tvém dotazu - HA můžeš vysadit, kdy chceš ty. Gynekologovi do toho nic není, sdělovat mu to nemusíš, ani čekat na jeho souhlas. Však to není povinnost, aby žena brala HA
Ahoj,
já vysadila HA a na gynekologii jsem to také neoznamovala. Prostě jsem to přestala brát a bylo. Začátek byl teda krušnej, pupínky v dekoltu i na krku (a to jsem nikdy neměla), vlasy mastný tak, že jsem je mohla mýt 2× denně. Ale srovnalo se to. A zlepšila se mi postava, vlasy jsou už také normální a pleť jen pár pupínků ale dává se dohromady. Horší je to s MS, která chodí jak se jí zachce, ale už se to také zlepšuje.
Já bych už HA nikdy nebrala. Cítím se bez ní líp a tak nějak i lépe vnímáš svoje tělo.
Rozházená už jsi. Být tebou, tak vysadím, nikomu to říkat nemusíš, jen si prostě nekoupíš další. Jak se chránit dál, to je složitější otázka. Ale já také nejsem zastánce HA.
Klidně vysaď, ale ne v půlce cyklu, pokud možno
Gynekolog o tom vědět nemusí.
Rozházet cyklus je zvláštní termín, když žádnej nemáš. Gynekologovi nic oznamovat nemusíš, já bych ksindl, co mi nedělá dobře, vysadila po prvním platu. Teda já už bych HA nebrala už nikdy, ale to je OT.
@Agnesita píše:
Rozházet cyklus je zvláštní termín, když žádnej nemáš. Gynekologovi nic oznamovat nemusíš, já bych ksindl, co mi nedělá dobře, vysadila po prvním platu. Teda já už bych HA nebrala už nikdy, ale to je OT.
Já bych to plato ještě lékaři omlátila o hlavu.
On za to má jistě provize.
Já ji vysadila taky sama od sebe…na gyndu jsem šla až když jsem to po tom vysazení 3 měsíce nedostala
..já ji neberu už 3 roky a jsem spokojená, cyklus se mi docela pěkně srovnal a to jsem před HA měla hodně nepravidelnej a bála jsem se, že budu mít bez HA pupínky a mastný vlasy atd., ale nebylo to tak hrozný, brzo se to srovnalo a teď mám pleť pěknou i bez HA ![]()
Hlasit to rozhodne nikam nemusis. Dalsi uz bych si nekupovala, kdyz ti nedela dobre. Ted bych prestala brat a co nejrychleji bych si nasla noveho gyndare a s nim se poradila, jakou ochranu vybrat dal.
Proč bys nemohla vysadit bez vědomí lékaře? Lékař není Bůh, tělo je to tvoje a můžeš si s ním dělat co chceš ![]()
Vysadit můžeš kdy chceš, gynekolog o tom vědět nemusí. jestli víš, že máš problém s cyklem, tak to můžeš začít nějak v poklidu řešit, bylinami atd. v lékárně se dají koupit krémy proti početí, také nejsou ale 100%!
a neříkej mi, že přes kondom přítel nic necítí, vždyť teď dělají různé vychytávky. chápu, že pro něj je příjemnější, když se nemusí o nic starat a ty se cpeš chemickýma hnusama.
@oveckaK ja jako nevidim duvod, proc bys mela dr rikat, ze chces vysadit HA. Kdyz ji chces zmenit, tak to je jina, ale informace typu, jestli ji muzes vysadit, je dost mimo. Dr Ti nic neprikazuje. Je to Tvoje volba..ja uz bych do HA nesla. Po vysazeni mi ustaly migreny, zvysila se chut na sex a celkove mi bylo lip, sice jsem pak meladost bolestivou ms, ale bez ni je lip.. ![]()
Chlapi jsou jen pohodlní! Jsou to kecy že nic necítí! Já už bych HA taky nebrala. Je to hnus, a neměla jsem vůbec chuť na sex. S manželem jsme se domluvili a používáme kondom a manžovi to neva.
@Verun83 píše:
Vysadit můžeš kdy chceš, gynekolog o tom vědět nemusí. jestli víš, že máš problém s cyklem, tak to můžeš začít nějak v poklidu řešit, bylinami atd. v lékárně se dají koupit krémy proti početí, také nejsou ale 100%!
a neříkej mi, že přes kondom přítel nic necítí, vždyť teď dělají různé vychytávky. chápu, že pro něj je příjemnější, když se nemusí o nic starat a ty se cpeš chemickýma hnusama.
Musim potvrdit, ze je to pravda. Kdyz mel pritel streptokoka, jeho doktorka mu doporucila abychom pouzivali kondom. Koupili jsme nejake „real feel“, durexky!, zadne smecka z lidlu, a i presto mu poklimbaval
muj chlap rika, ze sex s kondomem je jako lizat zmrzku pres sklo
![]()