Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím, má někdo zkušenost, že by vysadil hormony, konkrétně estrofem a duphaston, dříve o 5 dní z původních 10?
Je to moje příprava na KET, nicméně k němu nedojde. Jsem teď 17DC, od 2DC beru estrofem 1-1-1, od 16 DC duphaston 1-0-1.
Mám to mít všechno ještě na 10 dní, myslíte nebo mate zkušenost, že je problem to vysadit dříve?
Do dalšího cyklus se hned na KET nehrnu. Tahle stimulace mi vůbec nesedla, jak po fyzické tak psychické stránce.
A už se mi úplně příčí to brát dál když je to zbytečný a KET ani nebude.
Děkuji predem ![]()
No ale to si pletes nazvy, tohle nejsou v pravem slova smyslu stimulacni hormony. Za stimulacni hormony se povazuji hormonalni leky, ktere se podavaji v tech injekcnich perech a obsahuji hormony jako Fsh a Lh. Takove leky jsou napr. Pergoveris, Puregon apod. Tyto horm.leky v 1.F cyklu stimuluji vajecniky k vytvoreni folikulu.
Leky, ktere zminujes se pouzivaji posleze. Po estrofemu narusta sliznice a Duphaston je progesteron, ktery ze sliznice udela vyzivnou pudu pro zahnizdeni embrya. Jo, to znamena, ze jsou to leky pro pripravu na Et/Ket, kdy uz ma pouze deloha prijmout embryo, nejsou to leky primo na stimulaci (na rust fol.)
Nikdy neni dobre leky vysazovat dle vlastniho uvazeni. Leky se maji uzivat tak, jak byly nastaveny lekarem.
Tady jde o to, ze kdyz vysadis drive hlavne ten progesteron, tak muzes zmenit delku LF, muze ti driv prijit MS. Protoze MS se zpravidla dostavuje nekolik dni po vysazeni Prg. Muzes si to proste rozhazet
ale jak chces…
Pokud to vysadíš, rozhodíš si tím cyklus. Konzultuj to zítra na klinice.
Pokud KET nebude a stimulace ti nedělá dobře, většina lékařů by neměla mít problém s dřívějším vysazením, ale určitě bych se pro jistotu poradila s lékařem, který ti stimulační hormony předepsal. Vysazení o pár dní dřív by nemělo mít dlouhodobý dopad, zvlášť pokud se do dalšího cyklu zatím nechystáš.