Výše odstupného

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8935
2.7.13 14:34

Jak píše @jkra opravdu dnes není doba na hrdinství. Dnes si každý musí svojí práci hýčkat.
Na odstupný nárok nemáš-je to překážka z tvé strany, ty chceš změny v pracovní smlouvě. A zaměstnavatel nemusí vyhovět.
A opravdu se nedá nějak zvládnout plný úvazek-i za cenu placeného hlídání? Nebo máš v záloze jinou práci, která je na zkrácený úvazek a přijali by tě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.7.13 14:35
@Verunecka289 píše:
hele a když už v tom budeš… nechceš mu říct ať dá odstupný i mě? sice tam nepracuju ale tak snad to neva ne? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nedivila bych se, kdyby i tohle bylo normální :lol: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
2.7.13 15:00

Prej ze budu trvat :-D :-D :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
2.7.13 15:41
@dani24687 píše:
Prej ze budu trvat :-D :-D :-D :-D

Tak trvat může že. Horší co s tím zmůže :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepř. G12
2.7.13 15:43
@Hojuza píše:
Ahoj potřebuji poradit. Končí mi RD a požádala jsem zaměstnavatele o zkrácený úvazek. Vypadá to že mi nevyhoví, takže budu trvat na výpovědi z jeho strany a odstupné. Z čeho se v tomto případě počítá odstupné? Z platu před mateřskou (měla jsem dvě zasebou), z mateřské nebo z rodičáku? Nějak jsem to nikde nenašla a potřebuju vědět na co mám nárok. Děkuju moc.

nemáš nárok vůbec na nic.

• Citovat
  • Upravit
1035
2.7.13 18:49

Tak zaměstnavatel je povinnen povolit ti částečný úvazek, pokud tomu nebrání provozní podmínky. Jak je to ale s odstupným a výpovědí, pokud ti to umožnit nechce nebo nemůže, to nevím.

Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.7.13 19:02

@terezz - no a z toho vyplývá, že pokud zaměstnavateli vážné provozní důvody v čátečném úvazku brání a neumožní ho, tak je zakladatelka povinna nastoupit zpátky podle pracovní smlouvy na úvazek plný a pokud tak neučiní, může s ní zaměstnavatel ukončit pracovní poměr pro hrubé porušení pracovní kázně. Nebo si s ním může sama domluvit ukončení pracovního poměru dohodou, případně musí ona sama dát výpověď - obojí je bez nároku na odstupné.

pokud by s tím zakladatelka nesouhlasila, tak může podat žalobu u soudu a zkráceného úvazku se dožadovat soudně. tady pak bude záležet na zaměstnavateli, jestli jeho důvody pro nepovolení zkráceného úvazku budou pro soud přesvědčivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
2.7.13 19:07

@sagina jo, taky si myslím, ale nevíme, kde zakladatelka pracuje. Naopak pokud by mu v tom prov. důvody nebránili, přišlo by mi logické, že nárok na odstupné má. Ale ruku do ohně bych za to nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56102
2.7.13 19:17

Staci, aby zamestnavatel rekl, ze ma obavy, ze prace nebude udelana a nestihne se. nemusi nic.
ja bych si na hrdinu nehrala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
2.7.13 20:09

Děkuju za reakce. Dle zákona č. 241 mám právo požádat zaměstnavatele o úpravu úvazku na zkrácený pokud pečuji o dítě mladší 15-ti let - jak už tu někdo psal. To je prostě dáno zákonem. Pracovala jsem v kanceláři, takže žádné provozní důvody by zaměstnavateli bránit neměli. Myslím, že obava z jeho strany že se nebude stíhat práce není důvod - může přijmout ještě někoho. Předpokládám, že bych prostě dělala polovinu práce. Pokud mi to neumožní bez pádného důvodu, tak si myslím, že mám prostě právo žádat o výpověď z jeho strany. Jo a k tomu hrdinství - no já pracovala od 8.30-17.00 s tím že jsem ještě skoro hodinu dojížděla. Fakt nechci přijet domů a dát dětem pusu na dobrou noc - to prostě není žádné hrdinství, jen chci taky trochu vidět děcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
2.7.13 20:15

@Hojuza - tak žádat můžeš cokoli, otázka je, jestli ti zaměstnavatel vyhoví. protože jestli ne, tak opravdu máš jedinou možnost a to dožadovat se práva na zkrácený úvazek soudní cestou. obávám se však, že do doby rozhodnutí soudu bys do práce musela docházet podle pracovní smlouvy a rozhodnutí soudu by záleželo na tom, jak přesvědčivé argumenty by zaměstnvateli jeho právník poradil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56102
2.7.13 20:17

Hojuzo, ze zakona ano. ale podivej se na realitu. a hele, ja zkraceny mama, ale musim stihat stejne vsechno. a staci argument, ze treba Vasi zakaznici vyzaduji servis do 5. spis pozadej o posunuti pracovni doby. jako ano, ze zakona. ale v realite prijdes o praci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
2.7.13 20:18

Díky každopádně to zkusím. Štve mě to, když jsem odcházela, tak jsem byla uznávaná a teď se musím doprošovat, aby jednali aspoň podle zákona. No ale třeba se k tomu ještě postaví jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
2.7.13 20:22
@jkra píše:
Hojuzo, ze zakona ano. ale podivej se na realitu. a hele, ja zkraceny mama, ale musim stihat stejne vsechno. a staci argument, ze treba Vasi zakaznici vyzaduji servis do 5. spis pozadej o posunuti pracovni doby. jako ano, ze zakona. ale v realite prijdes o praci…

Je to účetní oddělení, nic takového tam není. Jsou tam lidi co pracují na částečný. Posunout pracovní dobu nemůžu - nemá mi kdo dávat děti do školky. Max. bych mohla pracovat od 8 ale to si moc nepomůžu. Je mi jasný, že se mnou můžou zamést, ale nechci prostě jen schlíple podepsat výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepř. G12
2.7.13 20:22
@Hojuza píše:
Díky každopádně to zkusím. Štve mě to, když jsem odcházela, tak jsem byla uznávaná a teď se musím doprošovat, aby jednali aspoň podle zákona. No ale třeba se k tomu ještě postaví jinak.

Nevím, ale brát dva lidi na jedno místo je dost nevýhodné. Takže spíš počítej s tím, že se tě nějakým způsobem stejně zbaví.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat