Výše smluvní pokuty - kupní smlouva

25
3.9.16 08:18

výše smluvni pokutu - kupní smlouva

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s kupní smlouvou / smlouva o smlouvě budoucí při koupi novostavby od velkých developerů, co staví v Praze. Kupujeme nový byt, dokončení příští rok. Platebni podminky jsou : rezervacni poplatek, pak smlouva o smlouve budouci - 15% z ceny bytu, zbytek až po kolaudaci. Což mi přijde dobré.
K čemu mám dotaz je výše smluvních pokud v případě odstoupení od KS, je zřejmé že takový developeři mají jednostrané smlouvy, ale pokud odstoupení z důvodu např. pozdní kolaudace, úpadek, vylučný důvod ze strany prodávající - „jen vrátí“ již zaplacené peníze kupující, v případě kupujícího že neuhradí zbylou část je smluvní pokuta ve výši 10% z ceny nemovitosti, což je přes půl mil kč. Zajímalo by mne jak to máte se smluvními sankcemi, případně jak jste tuto nevyváženost řešili.
Díky za případné komentáře, smlouvu nechám probrat s právníkem, nicméně stejně by mne zajímala zkušenost od ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
631
3.9.16 10:01

Nemam zkusenost primo s koupi od developera, ale snad trochu pomuzu. Nesetkala jsem se (osobne)s rezervacnim poplatkem vyssim nez 10%. Zbytek po kolaudaci: nesetkala jsem se tim. Vetsinou (u znamych) developer zkolaudoval, pak se vse prepisovalo, penize byly v uschovne a po obdrzeni papiru je rozesilal pravnik. Vim o jednom pripadu, kde 2. cast penez platili po prepisu a kolaudace byla az pak. Po kolaudaci zaplatili zbytek.
My, i kvuli pristupu developeru, nakonec kupovali starsi nemovitost. Meli jsme vlastniho pravnika a vlastniho financniho poradce. Uz to se developerum nelibilo. A vsude hrozby pokut…Ja osobne bych do toho nesla, na to jsem az moc velky srab :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
3.9.16 10:10
@LucianS píše:
Nemam zkusenost primo s koupi od developera, ale snad trochu pomuzu. Nesetkala jsem se (osobne)s rezervacnim poplatkem vyssim nez 10%. Zbytek po kolaudaci: nesetkala jsem se tim. Vetsinou (u znamych) developer zkolaudoval, pak se vse prepisovalo, penize byly v uschovne a po obdrzeni papiru je rozesilal pravnik. Vim o jednom pripadu, kde 2. cast penez platili po prepisu a kolaudace byla az pak. Po kolaudaci zaplatili zbytek.
My, i kvuli pristupu developeru, nakonec kupovali starsi nemovitost. Meli jsme vlastniho pravnika a vlastniho financniho poradce. Uz to se developerum nelibilo. A vsude hrozby pokut…Ja osobne bych do toho nesla, na to jsem az moc velky srab :lol:

rezervacni poplatek je cca 50tis, pak podpis o budouci kupni smlouvy smlouvy - 15% z ceny bytu, a pak po kolaudaci, podpis kupni smlouvy : 85%. to je v poradku, jde mi predevsim o smluvni pokutu, ta je v pripade odstoupeni po podepsani budouci kupni smlouvy 10% z kupni ceny. nicmene jiny velky developer ma dokonce 15%. Jde mi o zkusenosti jinych, je to neprimerene? podarilo se jim to snizit apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2371
3.9.16 10:16

My teď kupujeme byt také od developera a osobně jsme změnu smluv neuplatňovali, zkusili to známí, kteří také v tom samém komplexu kupují a bez uspěchu. Je to silná společnost a na požadavky klientů na změnu smlouvy nepřistupuje. Ber nebo nech být je jejich strategie. Zájemců mají dost.
My tam máme psanou tuším i pokutu, pokud odmítneme byt převzít :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
3.9.16 10:23

Tak my napriklad nemeli zadnou smluvni pokutu. Respektive byla, ale ne v pripade, ze najdem treba nejakou zavadu. Meli jsme tam toho vyjmenovaneho docela dost. Prakticky prichazela v uvahu jen moznost, ze nas budou pokutovat, jen kdyz si to rozmyslime. Naopak jsme si do smluv nechali zapracovat, ze oni nam zaplati pokutu v pripade prodleni s predanim(kolaudaci), atd. Vyplatilo se nam, na vse rict, ze to probereme s pravnikem a vse jsme si nechali posilat mailem. Pravnik pak reagoval rovnou do textu a vznasel namitky typu: toto je pro kupujiciho krajne nebezpecne, smlouva je jednostranne vyhodna…doporucuji zmenu textu/podminek na to a to…
Vim jiste, ze minimalne znami, co kupovali od mensiho developera, zadnou pokutu nemeli. Do toho by oni nikdy nesli. Casto byva treba takova ta podminka, ze v pripade, ze clovek nedostane hypoteku a tudiz odstoupi od smlouvy, plati pokutu - i v pripade, ze je vse reseno pres jejich financnika, ktery se dusuje, ze hypo kupujici dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
3.9.16 10:23

@luca001 to je hrozne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
3.9.16 11:43

Měla jsem to ve smlouvě podobně. Smluvní pokuta pro mě, pro developera nic. Požádala jsem o pomoc právníka, který navrhl do smlouvy změnu, kde byla smluvní pouta i pro developera pro případ zpoždění dokončení stavby - a developer změnu přijal a do smlouvy to zahrnul. Za zkoušku to určitě stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
3.9.16 14:03
@luca001 píše:
My teď kupujeme byt také od developera a osobně jsme změnu smluv neuplatňovali, zkusili to známí, kteří také v tom samém komplexu kupují a bez uspěchu. Je to silná společnost a na požadavky klientů na změnu smlouvy nepřistupuje. Ber nebo nech být je jejich strategie. Zájemců mají dost.
My tam máme psanou tuším i pokutu, pokud odmítneme byt převzít :-)

myslím, že jde o velmi podobný případ, zájemců je dost, je zřejmé, že nejde o nějaké řeči/manipulace, ale jak pise @heia, můžeme dát do smlouvy návrhy na změnu, i když upřímně v jejich realizaci moc nedoufám.
smluvní pokuta na straně prodávajícího je jen nějaké procento p. a. z již zaplacené částky… jak jsem si přečetl na webu tak jeden se čtyř/pěti velkých developerů má sankci opravdu 15% z kupní ceny, návrh smlouvy má na webu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí