Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@gerose no zkusim se s nima domluvit dneska se tam budu objednávat tak jsem zvedava jestli to bude nekdy ted a nebo pozdeji
@Kančík to je fakt divný takhle brzo a opravdu nesmysl-v I. trimestru (nebo na zač. II.) se stanovuje orientačně ta běžná glykémie nalačno (to možná ani nevíš, je to v rámci ostatních odběrů na pohl. choroby, krevní skupinu atd.), ale ten zátěžový test (tzv. OGTT, si to kdyžtak vygůgli k podrobnostem) se právě dělá jak psala Ugluk až koncem II. trimestru (průměrně v 26.tt).
@elanaa no zrovna ted mi to nedalo a koukala jsem na to taky to vubec nechapu proc mne tam posila ted asi mam blaznivou doktorku ![]()
@Kančík hlavně Ti nijak nepomůže, teď dostaneš štempl, že cukrovku nemáš a pak co? Půjdeš na to znova v tom řádném termínu? (to by byla ta lepší varianta) nebo se tím nechá uchlácholit a když budeš mít smůlu, tak se Ti to rozjede a ani o tom nebudeš vědět? ![]()
udělala bych to (pokud s ní nechceš diskutovat) tak jak tu někdo radil: v laborce se domluvila za tři měsíce (nebo jak to vychází), jí řekla, že se to dřív nedělá a že oni to ví líp, kdy jim tam posílají ostatní doktoři a hotovo.
A neměla si vysokou hodnotu cukru už z krve, co ti brali v 10 týdnu? Pak tě kolikrát pošlou na testy dřív a pak ještě jednou po 20 týdnu.
Ahoj, můj gyndař je asi vyjímka nebo blázen, nikam mě neposílá, prý je to zbytečné, z krve ve 13.týdnu to prý stačí a nebude mě s dvojčatama zbytečně zatěžovat. Jenže on to má asi na háku celé, zatím i kontroly mám po 4 týdnech, tak nevím. Dnes končím 25.týden.
@zlobikbobik píše:
Ahoj, můj gyndař je asi vyjímka nebo blázen, nikam mě neposílá, prý je to zbytečné, z krve ve 13.týdnu to prý stačí a nebude mě s dvojčatama zbytečně zatěžovat. Jenže on to má asi na háku celé, zatím i kontroly mám po 4 týdnech, tak nevím. Dnes končím 25.týden.
Bych si to vyšetření vydupala, ona ta cukrovka není žádná sranda, může to mít na mimčo velký vliv. Kontroly po 4 týdnech není žádný problém, ale tohle je vyšetření, které by měla po tom 24tt absolvovat každá těhotná
Glykemická křivka v I. trimestru není žádný nesmysl, jak tu někdo „chytře“ zmínil
U rizikových těhotných, což znamená např. když máte v rodině cukrovku, když jsi stará nad 35 let, obézní atd… tak se dělá ogtt už v prvním trimestru, protože u těch rizikových těhotných se diabetes může projevit už na začátku. Proto, jestli tě tam gyndař posílá, tak tam jdi, zřejmě pro to má nějaký důvod.
A co se děje, když je hodnota nižší? Mám tu zrovna čerstvé výsledky a na lačno mám mírně nižší.. po zátěži všecko v normě a už mě gyndařka žene k internistovi. Ale ona by mě tam hnala i při tlaku 130/70.
Tak tlak 130/70 je v těhotenství vcelku dost, když se od 140/90 už berou léky
Je takový hraniční a měl by se hlídat. A na hypoglykemii je dobré se najíst
A pokud na to někdo fakt trpí a hlavně to na sobě pozná, je dobré nosit v kabelce bonbon nebo kostku cukru, nebo svačinu. Ten bonbon je ale praktičtější, když je třeba člověk v divadle nebo v kině, tak vybalovat housku se salámem není úplně nejlepší řešení ![]()
@Evaa1974 píše:
Tak tlak 130/70 je v těhotenství vcelku dost, když se od 140/90 už berou lékyJe takový hraniční a měl by se hlídat. A na hypoglykemii je dobré se najíst
A pokud na to někdo fakt trpí a hlavně to na sobě pozná, je dobré nosit v kabelce bonbon nebo kostku cukru, nebo svačinu. Ten bonbon je ale praktičtější, když je třeba člověk v divadle nebo v kině, tak vybalovat housku se salámem není úplně nejlepší řešení
Já byla na poradně během testu na cukrovku, takže hlady jsem být musela.. ještě navíc jsem od čtyř pořádně nemohla spát a hlad se probudil dřív, k tomu ten zátěžák:-) ale po změření znova už byl tlak ok, ostatně jako vždy. Já mám trochu syndrom bílýho pláště při měření, už jsem to řešila při minulém těhotenství, kdy jsem si tlak měřila i doma a to mi nikdy vysokej nevyšel.
@martina.se píše:
@Kančíkto netuším, u nás v rodině byla a stejně jsem šla takhle pozdě
každopásně pokud máš velké nevolnosti, tak třeba zkus požádat o posun termínu, ale ten sladký patok není tak hrozný
Co já vím, tak i při cukrovce v rodině se poprvé většinou chodí až po tom 20tt, pouze ty, kdo měl těhu cukrovku, tak v dalším těhotenství chodí 2×, poprvé hned takhle brzo a pak po tom 20tt, pokud se tedy cukrovka neukáže hned.
@Evaa1974 píše:
Glykemická křivka v I. trimestru není žádný nesmysl, jak tu někdo „chytře“ zmínilU rizikových těhotných, což znamená např. když máte v rodině cukrovku, když jsi stará nad 35 let, obézní atd… tak se dělá ogtt už v prvním trimestru, protože u těch rizikových těhotných se diabetes může projevit už na začátku. Proto, jestli tě tam gyndař posílá, tak tam jdi, zřejmě pro to má nějaký důvod.
Jestli sis nevšimla, tak to bylo první, na co jsme se zakladatelky ptali a odpovídala, že žádné tyto indikace nemá…
@Kančík
Ahojky, já byla na vyšeření ve 24. týdnu.
Na nevolnosti netrpím, jen mívám nízký tlak. Ta glukóza chuťově hrozná není, jen asi jak jsem ji vypila na lačno, udělalo se mi dost zle.
Pomohl mi čerstvý vzduch a chodit kolem otevřených oken po chodbě. Za chvíli se s tím to moje tělo srovnalo a bylo to OK. ![]()