Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky jsem ve 13. týdnu a chci se zeptat jak u Vás probíhalo vyšetření cukru. Já jsem z Teplic a když každému řeknu jak mi to budou dělat koukají na mně jak na blba. Dostala jsem papír s informacema že V 6 nastup na krev a budu tam sedet tri hodiny a mezitím budu pít snad pul litru sladkého čaje s nějakou glukozou. A že když to prý vyzvracím tak to budu pít znova a z toho mám nejvetsí strach. Protože trpím nevolnostmi.
Včera:-) V pohodě, mě to nevadí, prostě jsem přišla, vzali mi krev, naservírovali lahvičku s roztokem glukózy 300ml (přeslazená voda), i trochu vody na zapití, i citron dovolili. Vypít do deseti minut cca, za hodinu další krev, za další hodinu ještě potřetí a nascheanou. Já mám celkem kachní zažívání, takže žádné zvracení, točení hlavy, závratě se nekonalo, ani u prvního těhotenství. Akorát tam musí člověk sedět, někde prý dovolují i procházku, ale to asi není správné.
Tak jednak ten test probiha nehdy mezi 24. a 28.tt, takze to s nejvetsi pravdepodobnosti nevolnostmi uz trpet nebudes, i kdyz samozrejme ne kazdy to snasi zrovna snadno. Ale ten test je opravdu hodne dulezity, casti zen se v tehotenstvi vyvine tehotenska cukrovka (po porodu mizi), ktera muze v tele napachat znacne skody a v extremnich pripadech i poskodit plod.
V podstate tam prijdes, naberou ti krev z zily, daji vypit glukozu (forma roztoku byva ruzna, od sladkeho caje po cisty neochuceny pullitr preslazene vody), pak tam hodinu sedis, znovu naberou krev, znovu hodinu sedis, naposledy naberou krev a jdes domu.
@hofka no tak to ses dobra
kez bych to mela jako ty dneska se tam budu objednávat tak sem zvedava za jak dlouho si mne tam pozvou
@Kančík Ahojky, příjdeš na lačno a vezmou ti krev, po chvilce vypiješ sladký cukernatý roztok - no pila jsem i lepší věci. A pak jsem seděla 2h v čekárně. Nesměla jsem chodit, ať ten cukr nespaluji, nic nejíst a pít, a když jsem šla na záchod, tak za sestrama, sbíraly i tu moč. Po těch 2h ti vezmou znovu krev a můžeš jít a najíst se a napít.
Během testu mu bylo jednou špatně, jako na omdlení. Vezmi si s sebou něco na čtení a nebo nějakou kámošku. ![]()
Mě to taky nepřišlo nikterak strašný. Přišla jsem, vzali krev, vypila jsem, 2 hoďky jsem si tam četla, pak znovu krev a domů. Vypito jsem měla asi za 2 minutky. Neboj žádná tragédie to není ![]()
@Kančík Popis je celkem správný, tedy krom toho, že když to vyzvracíš, že to hned budeš pít znova, to tě pošlou domů a opakuje se to jindy… nebo taky ne, když odmítneš.
Ale pokud si ve 13tt, tak je to na „normálního“ člověka strašně brzo, ty máš nějaké problémy s cukrem?
Mne brali krev dvakrat.
Prisla jsem na sest. Bylo na tam jak much. Krev mi vzali v sedm, pak dali vypit vodu, v deset dalsi krev…
Sla jsem domu a myslela jsem, ze zkolabuju. Ctyri hodiny bez jidla a vody v nejvetsich parnech. Uz nikdy vic…
@j.a.n.i1 nn zádne problémy s cukrem nemam ani nikdo v rodine nikdy cukrovku nemel to mne tam doktorka chtela poslat uz v 11 tydnu ale to jsem mela silene nevolnosti tak mne tam posila ted
@Kančík mě brali krev před, pak pití toho sladkého (mnohem víc mi fakt vadila ta hnusná špinavá sklenice
), pak znovu krev.. nejotravnější bylo čekání. mmchdm, tenhle test mi dělali až 22 tt ![]()
@Kančík, jak píšou holky, nejdřív ti vezmou krev na lačno, pak vypiješ ten roztok (je to hnusné, ale dá se to), po hodině vezmou krev (u nás i moč) a po dvou hodinách znova. Důležité je, aby brali krev i po hodině a hlavně ze žíly, ne každá laboratoř ten test dělá správně. Před testem bys měla dodržet 10h lačnění, pít můžeš vodu, v průběhu testu sedět, nic nejíst ani nepít. Pokud jsi cukrovku neměla nebo ji nemáte v rodině + dalších x faktorů, tak se test dělá mezi 24.-28tt, to už se to lépe snáší. Já jí měla u prvního těhotenství, tak jsem teď šla už ve 14tt a to byl mazec to v sobě udržet
Jinak kdyby se náhodou nepodařilo, tak určitě to znovu pít nebudeš, dá se udělat test s klasickou snídaní, takže hlavně v klidu
Držím palce, ať to dopadne dobře.
@Kančík to byl hnus, na ktery nezapomenu…ja vydrzela s blitim do te doby, nez mi to zkontrolovali…ale pak jsem sla :/. Celou dobu nesmis pit…ja trpela hrozne… ![]()
@martina.se no ted kdyz tady na to koukám tak vsem to delali takhle pozdeji a ja jsem teprve ve 13 tydnu ale ja ani nikdo z rodiny jsme cukrovku nikdy nemeli tak taky nechapu proc mne tam posila ted
@Kančík píše:
@j.a.n.i1 nn zádne problémy s cukrem nemam ani nikdo v rodine nikdy cukrovku nemel to mne tam doktorka chtela poslat uz v 11 tydnu ale to jsem mela silene nevolnosti tak mne tam posila ted
Tak to je pěkný nesmysl, těhotenská cukrovka většinou vzniká až v druhé půlce těhotenství, teď ten test nemá smysl a stejně bys na něj pak po tom 24tt musela znova. Tak se s nimi domluv až po tom 24tt a doktorce řekni, že tě tak objednali.
@Kančík
to netuším, u nás v rodině byla a stejně jsem šla takhle pozdě
každopásně pokud máš velké nevolnosti, tak třeba zkus požádat o posun termínu, ale ten sladký patok není tak hrozný ![]()