Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz šetříme teď s přítelem jak můžem a dobrovolný screening v prvním trimestru z krve na ruzné syndromy a pod. stojí 1100 chtěla bych vědět jestli mi jen řeknou pravděpodobnost nějáké vady nebo s ní jsou schopni i něco udělat třeba zmírnit downův syndrom nebo tak…
Řeknou pravděpodobnost, DS se zmírnit nedá, prostě mají buňky blbý počet chromozomů, to spravit nejde.
Zmírnit? To bohužel nejde. Je to na nejčastější vady - udělají krev a utz a řeknou míru rizika. Jinak jsou pracoviště, kde se neplatí - mají na to různé granty. Nevím odkud jsi, v Praze je to třeba v Motole.
@Pipet Jo myslela jsem si to jen jsem se chtěla ujistit.. Díky.
@Maja.trefilova jen ti řeknou jaká je pravděpodobnost že bude miminko zdravé. na tomhle bych teda nikdy nešetřila. rozdíl ve spolehlivosti mezi triplem a NT je obrovský a hlavně rozdíl mezi zjištěním postižení plodu ve 13 a 16tt je kyretáž nebo porod! pokud si rozhodnutá, že by si postižené dítě nechtěla tak ho určitě absolvuj. navíc ho většina pojišťoven proplácí
@Maja.trefilova záleží odkud jsi, třeba v Jižních Čechách se odběr krve v I. trimestru dělá úplně automaticky a zdarma, platí se pouze dobrovolný ultrazvuk ve 13.tt (NT a přítomnost nosní kůstky, je možno udělat už i základní morfologii srdíčka a vyloučit veliké rozštěpy), i ten je dokonce v určitých případech zdarma (když vyjde špatně ta krev třeba nebo tuším při dvojčatech, protože tam nejsou ty krevní testy tak spolehlivé). Takže si to zkus obvolat a přesně se informovat, já fakt myslím že tu krev bys platit neměla snad nikde, ten uzv ale obvykle ano…i tak bych na něj šla, co už je smysluplnější investice, než info o zdraví/nezdraví (resp. jejich pravděpodobnosti) vlastního dítěte. Navíc koukni na bonusy své zdrav. pojišťovny, v mnoha je těhotenský balíček, kde je právě příspěvek na ten NT ultrazvuk.
Co máš za pojišťovnu? Mě proplatila celý sreening, takže jsem neplatila nic
![]()
@paola white Takže oni ti dovolej ještě potrat pokud si zkratka na postiené miminko netrofneš? Myslela jsem že potraty jdou do 10tého týdne… Né že bych potrat chtěla jenže je mi 18 a netuším zda bych postožené dítě zvládla tak se ptám ať vím co nejvíc…
@elanaa Ultrazvuk mám hrazenej ale ty krevni testy v prvnim trimestru ne… Jdu do gennetu v Praze…
@Maja.trefilova to je zvláštní…ale tak to má prostě asi každé centrum jinak, švagrová v Praze (ale ne v Gennetu) zas platila jen uzv, nikoli krev. No, jak říkám, i tak bych investovala. Ještě záleží na tom, jaký tt jsi, ta krev má smysl brát 10+0 až 11+3, pak už to taky není tak přesné.
@Maja.trefilova jinak k dotazu na Paolu: ze zdravotních důvodů je možno u nás ukončit těhotenství do 24.tt.
Řeknou Ti, jaké je riziko, že Tvoje dítě bude zdravé/postižené. Jinak kromě Downa jsem měla vyšetřen i Patauův a Edwardsův syndrom. Čím dřív, tím samozřejmě lépe v případě, že by sis postižené dítě nechtěla nechat - dřív se mohou provést i další vyšetření k vyloučení, potvrzení vady. A jinak je to samozřejmě mnohem spolehlivější než Tripple test.
Aha no každopádně děkuju všem za odpovědi aspoň mám jasno když nic… Určitě si ho zaplatim.
@Maja.trefilova
Je to spolehlivější vyšetření než tripple testy, které jsou později. A co je hlavní tak pojišťovny proplácí část toho vyšetření. Nevím u které jsi, ale já jsem u vnitra a ti mi přispějou 800 na to