Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den
Jdu na vás s dotazem. Čekám na vysledky cytologie, které mi mají přijít v pondělí.
Mám půl roku problémy s vytoky neustale mám vytok průhledné někdy bílé barvy. Gynekolozka mi parkrat napsala leky ale stale se vraci. Podstoupila jsem před dvěma měsíci vysetreni na genetice kde mi bylo sděleno rakovinu vylučujeme. Měla jsem i jiné zdrav. problemy proto tohle vysetreni. Samozrejme to mnou otřáslo a já bych se vás proto rada zeptala snad se uklidnim zda vysledky cytologie muzou ukázat na rskocinu delotnigo čípku delohy atd zda se ta genetika týkala právě i spodku děkuji a nezlobte se za můj dotaz.
Měla jsem špatný krevni obraz čekala jsem na výsledky z genetiky zda se nejedná o rakovinu od té doby mám strach proto se tady ptám zda se z genetiky dá poznat rakovina delozniho cipku delohy prostě spodku.
Rakovina děložního čípku se diagnostikuje ze stěru z čípku, tedy ano, cytologie může potvrdit či vyvrátit změny na čípku, ty jsou celkem třech stupňů a vlastně až ten třetí je nebezpečný. Také je nutné po každém stěru 4 týdny nepraktikovat nechráněný sex, protože ejakulát obsahuje látky, které zastavují imunitní rekce v pohlavních orgánech ženy, tím zastaví i hojení místa stěru a může dojít k buněčné mutaci. Jenom mě trochu udivuje, že píšete, že půl roku chodíte ke gynekoložce se stejným problémem, který evidentně neumí vyřešit, že vám to není divné. Genetika vám může potvrdit, zda jste nebo nejste náchylná k rakovině testem na geny BRCA1, BRCA2. Tedy předpokládám, že tím testem vyloučili predispozice.
Krevní obraz jste mohla mít špatný z hromady jiných příčin.
Pokud citologie vyloučí změny na čípku, tak si do budoucna zkuste vyhledat něco o látce indol-3-karbinol a jejích účincích proti HPV virům. A pokud gynekoložka neshledala žádný patrný důvod k výtokům, tak se také zkuste začít zajímat o hladiny hormonů a nechat si udělat hormonální profil. Nepíšete věk, nepíšete, zda nějaké zásadní zdravotní či životní změny nepředcházely těm výtokům, zda užíváte nebo jste užívala HA nebo zda jste podstoupila HST a podobně. Všeobecně drtivá většina žen se po 35 roku života postupně dostává do estrogenové dominance.
@M242 oni záleží jaké genetické testy dělali pokud to nebylo přímo na něco zaměření tak vám nic neřekne jinak rakovina čípku se z krve nepozná ta se pozná pri nálezu na čípku nebo pokud máte HPV test někdy něco ukáže cytologie ale ta je nepřesná hodně na tu není spoleh u vás to spíš bude jiná příčina můžete si nechat udělat lepší test a HPV test a
uvidíte…https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.gynmeda.cz/ThinPrep-Pap-test_LBC&ved=2ahUKEwjftfvX3JGHAxVx9gIHHVsPBuQQFnoECB8QAQ&usg=AOvVaw3CPBYb-sA1QxpKIE2nhYCo