Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny, oživuji diskuzi na téma vysoké HCG.. na začátku těhotenství mi HCG nikdo netestoval,… první odběr proběhl v 10tt a měla jsem hodnoty kolem 10 MoM (běžná laborka kolem 104000).
Prvotrimestralni screening dopadl ukázkově,.. až na mou biochemii a stále vysoké HCG?10,3 MoM na 13tt.
Opakované testování proběhlo v 16tt (15+6) a stále 10,2 MoM.
Proběhl další ultrazvuk,… kde se muselo opakovaně vyloučit vícečetné těhotenství- máme z obou stran dvojčata.
Vyloučeno- čekáme jedno.
Momentálně jsem 16+3 a příští týden mě čeká genetická konzultace, jsem vysoce riziková pacientka kvůli předčasnému porodu (33+4) před 9 lety a momentálním výsledkům.
Původně jsem si myslela, že si nechám udělat NiPT/ Prenascan,.. ale pozor na to! Většina MUDr to doporučí- jsou to dobré zisky od 11 do 16tis,.. ALE málo kdo Vám řekne, že při špatném výsledku - byť jen 1% pravděpodobnost na problém u plodu, budete muset stejně podstoupit amniocentézu (odběr plodové vody), aby se zjistilo, co přesně se děje… v současné době neexistuje nic, co by nahradilo odběr plodové vody, žádná neinvazivní technika.
Celý vikend jsem strávila vyplňováním genetických dotazníků a čekám, co bude… mám strach, těhotenství je již pokročilé a odběr plodové vody je pro mě doslova a do písmene nocni můra.
Neznám nikoho,… ani moji 3 lékaři, kdo by se dostal až na tak vysoké hodnoty, jako já… všude čtu “mám zvýšené HCG 3,1 MoM, jednou snad 5 MoM,… ale nikdy ne víc. “
Má někdo zkušenost? Co mám čekat dál?
U syna před 9 lety nemám záznamy o výši HCG a na prvotrimestrálu se neřešilo,… takže nikdo neví, zda to není nějaká moje “normální” abnormalita.
Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!