Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás..
Syn má od pátku v noci vysoké horecky kolem 39 nebo lehce přes. Ani jedno z děti na ně netrpelo, takže úplně nevím, co ještě je normální a co ne.
Jinak mu zatím nic není.. Nic ho neboli, má Klasicky zimnici, vyleze horečka, srazime, je unaveny. Já na horečky taky netrpim.
Ale.. Má červené oči, Lehce natekle. A suché popraskané rty. To patří k tomu, je to normální? Mám s ním někam jet nebo stačí zítra ráno k doktorce? Četla jsem, že tohle je příznak nějakého multisystemoveho zanetliveho syndromu po covidu. Covid nejspíš neměl, ale těžko říct, mohl proběhnout skryté.
Já se omlouvám, ale jsem už lehce hystericka, nezvládám nemoce dětí i proto, že mě zase čeká rozhodování, zda jít v noci do práce a případně komentáře šéfa, že zase je malej nemocnej.. Takže ani tohle tomu nepridává.
Díky za každou radu
@atominnka ráno zavolej Dr a Dojdi tam s ním. Určitě bych ale nečekala v čekárně, ať nenakazis další. Co se horeček týče, u nás to má každou chvíli nejstarší a je to vždy jen viróza
srážet teplotu, kontrolovat. Pokud se jinak cítí dobře. Hlídej hlavně pití, ty popraskané rty mu i namaz. Tohle u teplot bývá
Červené oči a popraskané rty jsou u horečky normální. Tak vysokou horečku bych srážela, nejen léky, ale i třeba chladnou koupelí předloktí, případně vlažnou sprchou. Může to být viroza, teď hodně řádí, na ATB to není, ale může to trvat několik dní.
@martina.se jojo, rty normálně mazeme, pití vyloženě nutim, moc nejí, ale to neřeším.
Já s horečkama skoro žádné zkušenosti nemám, naštěstí (a trochu bohuzel, protože pak možná zbytečně plasim).
@ZuzaM v noci jsme dělaly octové ponožky, snažím se hodně větrat, aby nebylo pretopeno. Tu vlažnou sprchu mám v záloze
Tohle je vsechno normalni.
Kdyz se srazi horecka leky, vetsinou se to cele prodluzuje.
Pokud to vydrzis, udelej jako prvni volbu koupel nebo vlazny zabal, s leky bych brzdila co to jde.
Jestli je jen unaveny, tim spis. Nech ho spat.
Horsi by bylo, kdyby byl divny, stezoval si co vsude ho boli atd, to uz bych zpozornela a vic sledovala.
A urcite bych ho nadopovala ceckem, 1000 mg rano a vecer, s postupnym uvolnovanim. Ono se to nezda, ale udela to fakt hodne a lidi to nedavaji, nechapu.
Ja se drzim vzdy rady sve kamaradky.. Strasne pomaha angrestovy kompot. ![]()
Syn 8, byl teď nedávno taky takto nemocný. Začalo to horečkama, velkou únavou, po třech dnech se přidala rýma a kašel. Syn měl chřipku. Doktorce bych raději zavolala a domluvila se aby jste případně nenakazily někoho v čekárně. My jsme si raději vzaly respirátor
Já bych nikam nešla, hlavně jestli pijde, 39 není žádná velká hrůza. Většinou to za 3 dny přejde. Kdyby ne, šla bych k dětský ![]()
Naše malá má taky od pátku horečky přes 39. K tomu ještě bolest břicha a zvracení. Taky jsem měla strach z toho po covidoveho syndromu (je co chvila nemocná takže mohla mít i covid), ale vyčetla jsem, že u něj horečky nejdou vůbec srazit a bývá i vyrážka na ploskach nohou a dlaních. Což nemá takže pokud po léku nebo obkladech horečka klesne, nemusí úplně, stačí o stupeň tak bude snad jen viroza. Nebo u nás takhle začala chřipka, nejdřív vysoké teploty, únava a kašel přišel až později. Ať je brzy dobře ![]()
Suché a dopraskane rty jsou od horeček, ať je pořád maže sádlem, bambuckym máslem nebo obyč jelením lojem třeba 3× za hodinu. dcera to má taky jak struhadlo při horečkách. Hodně a hodně pít, klidně víc slazený nápoj kvůli energii, pokud tedy to nevyblije. Na noční běžte, jestli reaguje snížením teploty po lécích či zábalu, do pondělí to určitě vydrží. Červené oči opět mohou být od horečky, jak je krev tepla, rozšiřuje cévky i v očích, já třeba mám tváře jak růžičky horečce. Taky to může být i od ucpaných dutin, pokud se mu rozjede rýma nebo cítí, že se mu nos ucpává.
Neplašila bych. 9 let je už velké dítě, navíc horečku 39°C (nijak strašně vysoká) nemá ještě ani 48h, takže taky nic dlouhodobého. Srazit jde a když si na nic dalšího nestěžuje, tak bych ho nechala odpočívat a spát, hlavně hodně pít (následkem horečky se může dehydratovat proto suché rty a zarudnutí). Zítra bych zavolala dr. a nechala změřit CRP, zda to není bakteriální. Těch viróz je teď opravdu hodně.
@Ketris tak to on mi nepozre, ale dám si ho asi já, na nervy
@PETRAKIM právě to srážení je trochu problém, teď jsme dali ve 12 nurofen, octové ponožky a ještě teď má přes 38. Na noční tedy nejspíš nepůjdu, musel by zůstat doma sám a mám z toho celkem vítr, v noci jsem k němu 2× vstavala a dávala právě ty octové zábaly a lék. Partner odjíždí o půlnoci s kamionem pryč a nemám nikoho, kdo by mi jinak pomohl
@pikola pití je problém, musím ho vyloženě nutit a napominat. Ale pak aspoň něco málo vypije
On je takový schvaceny, unavený, uknourany, takového jsem ho nikdy nezažila. Stěžoval si ráno chvíli, že ho bolí v levo na hrudníku, ale bylo to hned po probuzení, od té doby nic
@atominnka dite s horeckou bych doma samozrejme samotne nenechala. Cervene oci i suche rty k vysoke horecce patri. Hlavne, at hodne pije.
@atominnka no tak přes noc bych ho samotného už nenechala, když chlap jede taky pryč. U dítěte by měl vždy někdo být, když je nemocné a má navíc jen 9 roku! Jinak po lécích nemusí teplota spadnout do normálu, stačí aspoň do subfebrilnich hodnot, tj pod 38,5 a tam nějakou dobu setrvat, než zase začne lézt nahoru. Nebo aby byla aspoň o 1 stupeň nižší nez před podáním léků či zábalu.