Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, jdu si k vám pro názor.
Zajímá mě, jestli je normální u dětí (syn má 4 roky) při onemocnění mít tep mezi 108-132 za minutu - ono to u něj kolísá, asi i s ohledem na sny, občas mi přijde hodně neklidný a něco si povídá pod nos. Má zvýšenou teplotu, někdy to v něm trošku zachrčí při dýchání (hodně přes den kašlal a má rýmu), dýchá trošku do bříška, počet dechů má v normě (okolo 30 za minutu). Právě mě děsí ten tep, připadá mi moc zrychlený na tak malé srdíčko. ![]()
Nejsem lékař, ale mám dojem, že jsem zrychlený tep zaznamenala u děcka, kdy mělo vysokou horečku. A myslím, že nějakou podobnou poznámku měl i lékař - jakože jde vidět, že má horečku, protože má něco…
Dítě nemá stejný tep jako dospělý ale podstatně rychlejší. 4 leté dítě má průměrný tep kolem 105-115 takže v pohodě. Rychlejší je protože tělo pracuje, bojuje proti nějakému bacilu. To je stejné jako kdyby vykonával fyzickou činnost. Proto je člověk z nemoci unavený.
@TSMoruga
Jaký je normální srdeční puls a tep? Kolik je už nebezpečný?
Vydáno v kategorii: Lidské tělo | Dne: Září 8, 2014
Puls se od narození vyvíjí, novorozencům tluče srdce rychlostí kolem sto padesát až sto osmdesát úderů za minutu. Vysoká tepová frekvence u dětí souvisí s vyššími nároky vyvíjejícího se organismu. Srdeční sval ještě není tak vytrénovaný na pumpování. Tento údaj se postupně snižuje a na hodnoty typické pro dospělého člověka klesnou v období puberty.
viz: http://www.rehabilitace.info/…-nebezpecny/
@TSMoruga píše:
Děkuji za názory. Jsem velký plašan, co se týče syna.
To je úplně normální, nejsi v tom sama
Lepší plašit zbytečně, než něco zanedbat. Dobrou ![]()
Jo jo, je tak jak píšou holky, všimla jsem si toho u dětí už dávno, jak jim srdíčko „valí“
Takže je to normální, já se do toho občas zaposlouchám jen tak. Zdá se mi ta rychlost úžasná.
Tak malý byl hospitalizovaný v nemocnici s akutní bronchitidou. ![]()
@TSMoruga píše:
Tak malý byl hospitalizovaný v nemocnici s akutní bronchitidou.
Držte se a ať jste brzy fit ![]()