Vyšší hodnota NT

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
45
23.1.15 13:45

Ahoj, už jsem tady jednou o tom diskutovala. My jsme měli NT dokonce 3,9. Doktoři doporučili odběr choriových klků, podstoupila jsem to a vyšel negativní, ještě jsem chodila častěji na ultrazvuky, kde sledovali hlavně srdíčko. No a máme krásnou zdravou 5-ti měsíční holčičku. Uvidiš, budu to dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
24.1.15 10:20
@xalla píše:
@Patule :)díky, utz mi dělala mudr co má certifikát. A ty si šla na plodovku nebo jen sledovali utz? Tak to máte veselo :

Nakonec mi vyšlo z výsledků riziko na Downův syndrom 1:75. Tak mě hnali na plodovku, ta byla v pořádku a dál to nikdo neřešil. Spolehni se na to, že kdyby se doktorům něco nezdálo, určitě Tě poženou aspoň na genetickou konzultaci. To nikdo neriskne, nechat Tě bez dalších vyšetření, kdyby měli jen minimální podezření, že něco nebude v pořádku. Na to je náš systém opravdu moc opatrnej… Teď bych to nechala a pokud chceš mít jistotu, zaplatila bych si (tak jsem to udělala u druhého těhotenství i já, i když bylo všechno v pořádku) ten screening ve 20. týdnu na nějakém top specializovaném pracovišti u doktora, který má dobré reference.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
17.3.15 15:09

Ahoj holky čekám dvojcata jedno ma 1,6 a druhy 3,2 ale to mi měřil doktor na nejakem obyčejnem ultrazvuku, úplně mi je zle a bojím se, tak jsem volala svému gynekologovi a udělá měření jeste jednou, ma moderní ultrazvuk, napište jak jste dopadli s vyšším nt, pak se ozvu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
602
14.7.16 14:49

Ahoj Holky, včera jsem byla na 1. trim. screeningu(13+2) a vyšla mi NT 2,7 (šíjové projasnění), krev dobrá, bez zjištění morfologických vad plodu, rizika (upravená je mi 34 let) trizomie 21 - 1:6915, trizomie 18- 1:17529, trizomie 13 - 1:20000. Celkově je screening hodnocen negativně, ale je tam poznámka „hodnota NT na hranici 95. centilu“.
Poslali mě ale na 4.8. na vyšetření srdce plodu. Uvažovaly byste v tuto chíli o nějakém dalším dovyšetření vývojových vad nebo počkaly až na screening v 20tt? Četla jsem si o tom zvýšeném NT (v mém případě 2,7) a upřímně jsem celou noc nespala. Bojím se jestli je mimi v pořádku. :?
Bubu ráda i za info o tom, že i při zvýšeném NT to dobře dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
14.7.16 20:31

@Lisianne

Ahoj, u prostředního syna jsem měla úplně stejnou hodnotu NT, tedy 2,7. Krev byla v pořádku, screening negativní. Dělali mi ho u Apolináře a ani se nezmiňovali, že bych měla podstoupit nějaké další vyšetření. Samozřejmě tedy kromě UTZ kolem toho 20. týdne, ale to je standardní. Bylo mi řečeno, že více řeší hodnotu NT nad 3, ale hlavně že důležité je vyhodnocovat screening jako CELEK.

Osobně bych na žádné invazivní vyšetření s tímto výsledkem nešla. Já tedy nešla ani na triple test, který je ve smyslu potvrzení či vyvrácení případných vad srdce k ničemu. Každopádně synovi jsou teď tři roky a je naprosto v pořádku. Tak držím palce :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
14.7.16 20:40

@Lisianne U prvniho jsem mela tez NT 2,7, rizika syndromu myslim podobna (a výrazně nižší než populační riziko). Screening byl negativní a nikdo to dál v tomto ohledu neresil (Gennet).
Stejně jako u @Dujana by me na invazivní vyšetření nedostali ani párem volu. Tripli mi delali, ale zkombinovali s vysledky 1. Screeningu jako kombinovany screening, který se udává jako nejpřesnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
602
15.7.16 07:59

@Dujana @Svistice Holky, děkuji vám za info, ona je dnes posunutá hranice NT na 2,5 a hned je více vystrašených maminek :think:

@Svistice ty tripl testy dělají automaticky všem nebo ti je navrhli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
15.7.16 08:31

@Lisianne Jak psala Dujana, samotné NT se neposuzuje (pokud teda jsi v péči odborného pracoviště, ne nějakého obvodního gynekologa, který si na NT screening jen hraje). Bere se kompletní výsledek výsledků krve a UTZ + pak případně s etam započítá i výsledek tripple testů.
Již v mém prvním těhotenství se jako normální hodnota udávala do 2,5 mm. ale jedna hodnota, stejně jako jedna divná hodnota z krve není vypovídající.

Tripple testy se dělají vcelku bežně, je to odběr krve v 16. týdnu. Samy o sobě jsou často falešně pozitivní, takže se od nich samotných upouští. Smysl dle mého názoru mají, pokud jsou zkombinovány s prvotrimestrálním screeningem.

Nevím, kam tě poslalai na UTZ srdce plodu, ale 3.8. je za cca 3 týdny, to budeš tak v 16. týdnu. Nevím, jestli tam něco vykoukají. Špičky z kardiocentra v Motole si zvou těhotné okolo 20. týdne, to je prý ideální čas na odhalení i drobnějších vad (a i tak se miniaturní zkraty poznají až po porodu). A velké průsery jsou prý vidět už na tom prvosemestrálním screeningu.

Takže být tebou, dám si čokošku a jsem naprosto v klidu. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.20 22:07

Vyšší NT

Moc prosim o vase zkusenosti. Byla jsem na 1.screeningu v 13+3 tt v nemocnici, hodnoty NT 2,9mm jinak vse ostatní v pořádku. Na dalsi ultrazvuk jdu v 16.tydnu zase do nemocnice. Mate prosím zkušenost, jaka by ta hodnota nemela bxt v tom 16.tydnu? popripade vaše zkušenosti z dalsiho vyšetření? Mam totiz strach, ze bude mit nejakou vadu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
13.11.20 22:31

@Blondacek1991 ahoj, může se jednat o zvýšené riziko Down, Edwards syndrom nebo rozštěp páteře, nicméně bych skutečně dopředu neplasila..pokud Ti krev vyšla dobře, také byla diagnostikována nosní kost, může jít jen o odchylku v měření.. některé holky měly i vyšší projasnění a vše dopadlo dobře :) nervy jsou velké, chápu..ale UTZ v dalším týdnu dopadne určitě dobře..držím palce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
13.11.20 23:10

Já měla při prvním screeningu hodnotu NT 2,6 a riziko DS 1:200. Byl mi doporučen odběr plodové vody. Na ten jsem nešla. Zaplatila jsem si neinvazivní test a ten nešel vyhodnotit, tak jsem se na to vyprdla a pak ve 20 tt jsem si zaplatila podrobny UZ. Ten dopadnul dobře. Žádné vady objeveny nebyly. DS se z toho prý ale ještě vyklubat může, ale šance je malá. Nechtěla jsem riskovat potrat při odběru plodovky. Ale je to můj risk. Spousta lidí by na to nervy neměla. Ten DS neni zas tak strašné postižení podle mě. Spousta dětí pak funguje docela dobře (akorát jsou pomalejší).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14593
13.11.20 23:54

@Blondacek1991 Záleží jak na kterém pracovišti, někde berou jako hraniční 2,5 mm, někde až 3 mm a podle toho pak také doporučují další postup. Sama o sobě ta hodnota ale nemusí nic znamenat, prvotrimestrální screening se hodnotí vždycky komplexně. Jaké ti vyšlo riziko DS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
14.11.20 05:01

@Blondacek1991 ahoj při dalším ultrazvuku už se hodnota nt neřeší, pouze během prvního screeningu…malá měla hodnotu 2,9 a ne zrovna ukázkové hodnoty z krve (triple dokonce dopadl priserne)… nechtela jsem odber plod vody tak jsem si zaplatila test z krve ave 20 tydnu velky ultrazvuk a echokardii u pani dr. Frisove…ten dopadl dobre…nyni je uz mala na svete (3 mesice) a tuk tuk snad vse ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.11.20 07:56

Dcera mela 4,2. Je zdrava, ted uz skolacka. Na genetice mi rikal pan doktor ze to muze byt 150 vyvojovych vad nebo taky nic. U nas to bylo to nic a dcera je v poradku. Takova jemna, drobna, citliva, nadprumerne inteligentni vila se mi narodila. :srdce: jako batole vidala jine bytosti. Uz ne, ted uz predevsim masti hry na tabletu.

• Citovat
  • Upravit
14.11.20 12:50

Dsmam 1:2368, krev v poradku. A ve 21.tydnu jdu na Fecho k detskemu kardiologovi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí