Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám rychlý dotaz, dcera měla dnes v klidu ráno 118 tep, včera večer měla 105,tlak si myslím že je v normě119/65,a stěžuje si že se jí lehce občas třese levá ruka, a že jí lehce občas oteče prostředníček. To jsme řešili u lékaře na preventivní prohlídce, a doktorka nad tím mávla rukou. U měření tlaku taky nic neřekla, tak jsme to neřešili. Ale trochu jsem teď znervózněla u toho tepu, přišli jsme na to náhodou, že jsme si měřili tlak a dcera chtěla taky.Je to ještě v pořádku nebo to mám řešit s doktorkou. Dceři je 13 let.Sice jsem se dívala do tabulek na internetu ale realita může být jiná. Nechci být u doktorky za úzkostlivou matku. Dík za radu.
@mamule42 píše:
Ahoj holky, mám rychlý dotaz, dcera měla dnes v klidu ráno 118 tep, včera večer měla 105,tlak si myslím že je v normě119/65,a stěžuje si že se jí lehce občas třese levá ruka, a že jí lehce občas oteče prostředníček. To jsme řešili u lékaře na preventivní prohlídce, a doktorka nad tím mávla rukou. U měření tlaku taky nic neřekla, tak jsme to neřešili. Ale trochu jsem teď znervózněla u toho tepu, přišli jsme na to náhodou, že jsme si měřili tlak a dcera chtěla taky.Je to ještě v pořádku nebo to mám řešit s doktorkou. Dceři je 13 let.Sice jsem se dívala do tabulek na internetu ale realita může být jiná. Nechci být u doktorky za úzkostlivou matku. Dík za radu.
Ahoj! Tlak krve je v pořádku, zvýšený tep je spíš hraniční, ale jelikož se mění několikrát denně, tak z toho nelze nic moc usoudit.
Třes ruky a otok prstu může znamenat cokoliv - zánět karpálního tunelu (počítač, časté držení mobilu ve stejné poloze), metabolická porucha nebo porucha cévního zásobení, uskřípnutí nervu vedoucí od páteře (osobně bych se k tomuto přiklonila). Nebo jen projev nějaké alergie, ale to je spíše ten otok, ale asi ne v kombinaci s třesem…
Hlavně, měla by za tebou přijít, jakmile se jí to děje, ať vidíš, jak to vypadá, abys pak byla schopna to nějakému lékaři sama popsat.
Nicméně - věk 13 let je takový docela choulostivý. Asi bych zatím holku nevystavovala každodennímu měření tepu a tlaku, protože se takovým úzkostlivým přístupem může vytvořit „pocit nemocnosti“ a její psychiku to může ovlivnit tím směrem, že pak na sobě bude pozorovat cokoliv. A to je teda ve třinácti letech brzy.
Co bych ale doporučila, a tím se nemůže nic zkazit, ať chodí na protahovací a uvolňovací cvičení ve smyslu nějaké první fyzioterapie. Najdi nějakého fyzio, popiš mu potíže a zkus se s ním domluvit, jestli by se na dceru podíval - postoj, tvar celé páteře, rozsah krční páteře, hybnost kloubů od ramen dolů, svalový tonus korzetu atd.
Pokud by se ale potíže objevovaly nadále, třeba už po čtvrté, po desáté… kontaktovala bych vaši praktickou (pediatra), ať ty projevy a četnost vyhodnotí ona. Já osobně bych to pak v druhé řadě viděla na kontrolu na angiologii (cévní oddělení).