Vytopila jsem sousedy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
103
9.8.15 20:27

Přesně, jak píše @Ivan PPZ, škodu musíš nahlásit ty, protože pojistku máš sjednanou ty a ty jsi způsobila škodu. Půjde to z pojištění občanské odpovědnosti, pokud máš pouze pojistku na domácnost, tak to máš smůlu, z toho škodu sousedům neuplatníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
9.8.15 20:30

@Evka73 Tak pokud prokáží, že měli škodu třeba 4000,– a pojišťovna to uzná jen na 2, tak bys jim ty další 2 měla zaplatit. Na druhou stranu, pokud budeš mít pocit, že škodu navyšují, tak se na ně můžeš vybodnout, pak by bylo na nich, zda to budou vymáhat soudně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
9.8.15 20:39

Na pojišťovnu to musíš nahlásit ty. Jestli se nic nezměnilo, tak na Českou nemusíš osobně, v první fázi stačí zavolat a nahlásit škodu na automatu (mě tenkrát k telefonu poslali i na pobočce), takže to neodkládej a cinkni tam hned zítra. I tak to trvá dost dlouho. Jestli máš spoluúčast 10 %, tak to je teda docela dost :? A tohle nebude zrovna levná záležitost :?

• Citovat
  • Upravit
11559
9.8.15 20:49
@Evka73 píše:
@Ivan PPZ - Mám tu v pojistce Pojištění majetku a odpovědnosti občanů. To je ono? Takže když jim pojišťovna třeba zaplatí 2 tisíce Kč oni budou chtít další 2 tisíce po mě, tak já jim to musím doplatit? Já myslela že budu platit sousedům jen tu spoluúčast co mám sjednanou, což je 10%
  • No, je otázka, jestli máte pojištěnu domácnost (věci), nebo bytovou jednotku (zdi- nemovitost). Obecně to bylo tak, že k domácnosti byla občanská odpovědnost (blbostka) a k nemovitosti odpovědnost z držení nemovitosti (to by tady nepomohlo).
  • Pokud jim pojišťovna zaplatí celou škodu, tak ano, vy budete platit pouze spoluúčast.

Ale tipuji, že to bude už celkem stará smlouva. 10% spoluúčast je šílené.

• kdyby jim pojišťovna tu škodu neproplatila celou (poškození mají někdy tendenci navyšovat škody a likvidátor není tydýt), pak by oni museli prokázat tu výši škody (znalecký posudek). To by se asi dalo dovyřešit s pojišťovnou. Pokud by to nějak neklaplo, určitě mají možnost žádat zaplacení toho rozdílu, protože nejsou povinni díky vašemu pochybení nést nějaké náklady. Asi by to skončilo u právníků…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
9.8.15 21:01

Byla jsem poprosit vytopenou sousedku o její telefon, aby se s ní mohl likvidátor spojit a prý to odhaduje na škodu kolem 15 tisíc minimálně 8o. Škodu má akorát v koupelně, já bych to viděla na vymalování stropu a cca 15 cm pod stropem, jinak jsou dlaždičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1281
9.8.15 21:18

Me kdyz vytopil soused, co byl na dovolene, tak jsem to hlasila ja… :nevim: @j.a.n.i1

„Existují tři možnosti úhrady vzniklých nákladů. Pokud má soused uzavřeno příslušné pojištění odpovědnosti, které se vztahuje také na případ vytopení sousedního bytu, budou náklady zřejmě uhrazeny z jeho pojistky. Pokud soused nemá toto pojištění uzavřené, ale máte vy pojištěnou vaši domácnost proti vytopení, pak vám peníze na úhradu škody vyplatí vaše pojišťovna a ta si pak bude nárokovat uhrazení této částky na sousedovi, který vás vytopil. Třetí možností je ta, kdy nejste pojištěn ani vy ani váš soused. V tom případě se musíte se sousedem sami domluvit, jak bude škoda odstraněna a jak budou uhrazeny náklady.
Velmi vhodné je sepsat dohodu písemně, pro případ pozdějších neshod, nebo pokud by se záležitost dostala až k soudu.“

A ja vim, ze me to zaplatili z te me pojistky, a jestli si to pak vymahali na sousedovi, to ani nevim, bydli nad nama, ani ho neznam. Ale hadam, ze jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
9.8.15 21:56

@Evka73 15 tisíc? To tam měla fresky, ne? Když nás vytopili sousedi (klasika koupelna a záchod) dostali jsme kolem 2000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
10.8.15 08:08
@Evka73 píše:
Byla jsem poprosit vytopenou sousedku o její telefon, aby se s ní mohl likvidátor spojit a prý to odhaduje na škodu kolem 15 tisíc minimálně 8o. Škodu má akorát v koupelně, já bych to viděla na vymalování stropu a cca 15 cm pod stropem, jinak jsou dlaždičky.

Asi potřebuje novou pračku a sušičku. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
10.8.15 11:21

Mám asi dva měsíce starou zkušenost, sousedka nás trochu vytopila pračkou. Česká pojišťovna mě mile potěšila, po mém nahlášení (přidala jsem rovnou i fotky) asi za dvě hodiny volali a jestli souhlasím s výši částky jako odškodné, že mi to druhý den pošlou. Pokud bych nesouhlasila, tak by přišel jejich likvidátor k nám. Škodu jsem tedy nahlásila já, o den dříve to pojišťovně nahlásila i sousedka. Jak se vypořádali s ní, to ale netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
10.8.15 12:57

Ano, pojišťovny nízké částky jsou schopny zlikvidovat i na dálku. Ale ne vždy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný