Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Přesně, jak píše @Ivan PPZ, škodu musíš nahlásit ty, protože pojistku máš sjednanou ty a ty jsi způsobila škodu. Půjde to z pojištění občanské odpovědnosti, pokud máš pouze pojistku na domácnost, tak to máš smůlu, z toho škodu sousedům neuplatníš.
@Evka73 Tak pokud prokáží, že měli škodu třeba 4000,– a pojišťovna to uzná jen na 2, tak bys jim ty další 2 měla zaplatit. Na druhou stranu, pokud budeš mít pocit, že škodu navyšují, tak se na ně můžeš vybodnout, pak by bylo na nich, zda to budou vymáhat soudně.
Na pojišťovnu to musíš nahlásit ty. Jestli se nic nezměnilo, tak na Českou nemusíš osobně, v první fázi stačí zavolat a nahlásit škodu na automatu (mě tenkrát k telefonu poslali i na pobočce), takže to neodkládej a cinkni tam hned zítra. I tak to trvá dost dlouho. Jestli máš spoluúčast 10 %, tak to je teda docela dost
A tohle nebude zrovna levná záležitost ![]()
@Evka73 píše:
@Ivan PPZ - Mám tu v pojistce Pojištění majetku a odpovědnosti občanů. To je ono? Takže když jim pojišťovna třeba zaplatí 2 tisíce Kč oni budou chtít další 2 tisíce po mě, tak já jim to musím doplatit? Já myslela že budu platit sousedům jen tu spoluúčast co mám sjednanou, což je 10%
Ale tipuji, že to bude už celkem stará smlouva. 10% spoluúčast je šílené.
Byla jsem poprosit vytopenou sousedku o její telefon, aby se s ní mohl likvidátor spojit a prý to odhaduje na škodu kolem 15 tisíc minimálně
. Škodu má akorát v koupelně, já bych to viděla na vymalování stropu a cca 15 cm pod stropem, jinak jsou dlaždičky.
Me kdyz vytopil soused, co byl na dovolene, tak jsem to hlasila ja…
@j.a.n.i1
„Existují tři možnosti úhrady vzniklých nákladů. Pokud má soused uzavřeno příslušné pojištění odpovědnosti, které se vztahuje také na případ vytopení sousedního bytu, budou náklady zřejmě uhrazeny z jeho pojistky. Pokud soused nemá toto pojištění uzavřené, ale máte vy pojištěnou vaši domácnost proti vytopení, pak vám peníze na úhradu škody vyplatí vaše pojišťovna a ta si pak bude nárokovat uhrazení této částky na sousedovi, který vás vytopil. Třetí možností je ta, kdy nejste pojištěn ani vy ani váš soused. V tom případě se musíte se sousedem sami domluvit, jak bude škoda odstraněna a jak budou uhrazeny náklady.
Velmi vhodné je sepsat dohodu písemně, pro případ pozdějších neshod, nebo pokud by se záležitost dostala až k soudu.“
A ja vim, ze me to zaplatili z te me pojistky, a jestli si to pak vymahali na sousedovi, to ani nevim, bydli nad nama, ani ho neznam. Ale hadam, ze jo…
@Evka73 15 tisíc? To tam měla fresky, ne? Když nás vytopili sousedi (klasika koupelna a záchod) dostali jsme kolem 2000.
@Evka73 píše:
Byla jsem poprosit vytopenou sousedku o její telefon, aby se s ní mohl likvidátor spojit a prý to odhaduje na škodu kolem 15 tisíc minimálně. Škodu má akorát v koupelně, já bych to viděla na vymalování stropu a cca 15 cm pod stropem, jinak jsou dlaždičky.
Asi potřebuje novou pračku a sušičku. ![]()
Mám asi dva měsíce starou zkušenost, sousedka nás trochu vytopila pračkou. Česká pojišťovna mě mile potěšila, po mém nahlášení (přidala jsem rovnou i fotky) asi za dvě hodiny volali a jestli souhlasím s výši částky jako odškodné, že mi to druhý den pošlou. Pokud bych nesouhlasila, tak by přišel jejich likvidátor k nám. Škodu jsem tedy nahlásila já, o den dříve to pojišťovně nahlásila i sousedka. Jak se vypořádali s ní, to ale netuším.
Ano, pojišťovny nízké částky jsou schopny zlikvidovat i na dálku. Ale ne vždy…