Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ja mampocit, ze se to i pres meraky rozpocitava castecne za spotrebu a castecne za prumernou spotrebu baraku, protoze vy jste sice pustili topeni 8×, ale tim padem treba museli vic topit sousefi vedfle, poid vami, nad vami, aby vyrovnali chjladnuti svych zdi od vas. To by totiz nekteti nemuseli platit vubec a to dostacuji teplo by jim slo z vedlejsich bytu.
Tento problém jsme nejednou řešili..Na ten výpočet je nějaký koeficient, podle kterého se to počítá, víc jsme se bohužel nedozvěděli..Každým dnem čekáme vyúčtování a já se hrozím, kolik zase budeme doplácet, i když skoro vůbec netopíme..
Jenže funguje jakási regulace, takže je svým způsobem jedno, kolik protopíš..
My máme teď nové měřáky, které fungují přes nějakou centrálu, která to sama přepočítává..
@Bibi239 píše:
Ja mampocit, ze se to i pres meraky rozpocitava castecne za spotrebu a castecne za prumernou spotrebu baraku, protoze vy jste sice pustili topeni 8×, ale tim padem treba museli vic topit sousefi vedfle, poid vami, nad vami, aby vyrovnali chjladnuti svych zdi od vas. To by totiz nekteti nemuseli platit vubec a to dostacuji teplo by jim slo z vedlejsich bytu.
Přesně tak..My jsme například vytápění ze všech stran, zespoda i zdola, takže netopíme skoro vůbec, ale třeba ti nad sklepama nebo co mají byt na štítové stěně fasády musí topit víc..
@Verca1990 píše:
My bydlíme ve sklepním bytě právě..Nad námi nikdo dá se říct nikdo..Paní, která sem jezdí 1× za 2 měsíce..My máme asi rok/dva nové měřáky, jenže mi nejde do hlavy, abych za další místnost, kde nejelo topení vůbec bylo naměřeno 800 jednotek…Jsem z toho paf..Je to vůbec možné, platit 20 000 kč za párkrát puštěné topení?
Ještě, že mizím na domek..Tohle je neskutečné..Holky dík..
No, my loni dopláceli nějakých 16.000,– předloni 12.000,– a nebyli jsme zdaleka sami.
Dokonce jsme s tím vyúčtováním byli přímo na Teple s. r.o. a tam nám bylo řečeno, že je to v pořádku, že tam žádné pochybení nezaznamenali..Nikdo nám nevysvětlil, jakým způsobem se dopočítali téhle částky.
Kamarád tam dělá zástupce ředitele a nějaké odvolání je úplně zbytečné.
Stejně jsme to zaplatit museli a hrozíme se letošního vyúčtování.. ![]()
Těch 20.000,– se prý dá v běžné domácnosti protopit.. ![]()
@Verca1990 píše:
My bydlíme ve sklepním bytě právě..Nad námi nikdo dá se říct nikdo..Paní, která sem jezdí 1× za 2 měsíce..My máme asi rok/dva nové měřáky, jenže mi nejde do hlavy, abych za další místnost, kde nejelo topení vůbec bylo naměřeno 800 jednotek…Jsem z toho paf..Je to vůbec možné, platit 20 000 kč za párkrát puštěné topení?
Ještě, že mizím na domek..Tohle je neskutečné..Holky dík..
A kolik bytů máte v domě? Bydlíte v paneláku?
@Verca1990 píše:
Ne, cihlák..7 bytů, my sklep, nad námi nikdo. Vedle nad nami 2 byty a navrchu 3 byty..My uprostřed..Jo to chápu, že v běžné domácnosti, ale né, že šetřím jak jelito a dojde 20 litrů..A to jsme loni platili ještě víc, proto ten přímotop, vyšlo to levněj..Teda aspoň jsme mysleli do dnes..No asi to budeme řešit..Tohle protopím na baráku a topím si, kdy chci..A ještě mi vyjde na podzim, když pošetřím..Tady párkrát zapnu topení a nazdar..No je mi zle..
Je to hnus no..Co ti mám vykládat, u nás je to to samé..Taky platíme šílené nedoplatky, právě za to topení..
Pokud si to pamatuju dobře, tak 60% nákladů se počítá podle výměry bytu a 40% podle protopené spotřeby. Takhle se rozpočítají náklady celého domu na jednotlivé bytové jednotky.
Myslím, že je to nařízené zákonem (nebo vyhláškou?
), ale netuším, jak se to řeší v případě, že některý byt není obsazený.
Zdravím, to mě zajímá. Nechápu, jak Vám může dojít doplatek 20.000, vy neplatíte zálohy? U nás v paneláku topíme celkem dost a nikdy jsme nic nedopláceli, spíš nám vrací. Jsme horní byt, nepotřebujem teda vedro, ale v zimě topení běží v některých místnostech pořád. I když ne naplno. Čím topíte?
Jakože, my asi zaplatíme díky zálohám totéž, ale s tím, že topíme tak jak jsem psala a nešetříme.
@Fazulina píše:
Zdravím, to mě zajímá. Nechápu, jak Vám může dojít doplatek 20.000, vy neplatíte zálohy? U nás v paneláku topíme celkem dost a nikdy jsme nic nedopláceli, spíš nám vrací. Jsme horní byt, nepotřebujem teda vedro, ale v zimě topení běží v některých místnostech pořád. I když ne naplno. Čím topíte?Jakože, my asi zaplatíme díky zálohám totéž, ale s tím, že topíme tak jak jsem psala a nešetříme.
Ale my taky platíme zálohy..Nedoplatky máme šílené..A nejsme jediní..
Tak to je fakt divný, pak možná platíte buď malé zálohy nebo je někde něco špatně. Nevím, kolik platíme přesně zálohu na topení, ale celkem za byt za energie je to nějakých 5000 měsíčně, takže zálohy jsou celkem vysoké asi, ale fakt nevím no.
@Fazulina píše:
Tak to je fakt divný, pak možná platíte buď malé zálohy nebo je někde něco špatně. Nevím, kolik platíme přesně zálohu na topení, ale celkem za byt za energie je to nějakých 5000 měsíčně, takže zálohy jsou celkem vysoké asi, ale fakt nevím no.
My taky platíme 5.000,–Zálohy jsme si i zvyšovali.. ![]()
Hmmm, tak možná topíte něčím jiným než my. Jinak už nevím, protože my fakt nikdy nic nedoplácíme. Mě zarazilo i to, co psala zakladatelka, že skoro netopili a přesto tolik platí, kolik by pak teda platili, kdyby si pořádně zatopili?
@Fazulina píše:
Hmmm, tak možná topíte něčím jiným než my. Jinak už nevím, protože my fakt nikdy nic nedoplácíme. Mě zarazilo i to, co psala zakladatelka, že skoro netopili a přesto tolik platí, kolik by pak teda platili, kdyby si pořádně zatopili?
A nemáte vlastní kotelnu? My máme normální ústřední topení, ale já se v tom zase tak nevyznám..
Hlavně, my třeba dva radiátory nepouštíme vůbec, ale to je jedno..Stejně je ta regulace, někdo musí topit víc, ty krajní, spodní byty, takže se to jakoby rozpočítává..
Nene, normální ústřední topení. Máme byt 3+1. Panelák. To rozpočítávání chápu, to asi funguje všude, no je to záhada…
@Fazulina píše:
Nene, normální ústřední topení. Máme byt 3+1. Panelák. To rozpočítávání chápu, to asi funguje všude, no je to záhada…
Taky máme 3+1..no já jsem zvědavá, kolik budeme doplácet letos.. ![]()