Vyvážený jídelníček a potravinová omezení

2813
25.7.24 20:43

Vyvazeny jídelníček a potravinová omezení

Ahoj,
nemáte někdo jako zálibu tvorbu jidelnicků? Potřebovala bych nějakou tu radu. 🙂 Vymyslet zdravý jídelníček pro kojící ženu, která musi ze stravy vyloučit mléko a veškeré mléčné výrobky a lilkovite rostliny - brambory, rajčata, papriky (včetně bramborového škrobu a papriky nebo chilli jako koření - tohle je asi největší problém u hotových výrobků - na etiketě se člověk z 99% nedozví druh škrobu a druhy použitého koření). Aby to bylo dlouhodobě udržitelné, nestravila celý den u plotny a nestalo to desetitisíce měsíčně.
Snídaně, obědy a večeře jsou asi celkem v pohodě, i když nějakou inovaci by to sneslo, strava má tendenci být monotónní. Problémem jsou svačiny, které mají tendenci sklouzavat k pecivu s platkem šunky a margarinem, domácím koláčům nebo sladkostem. Celkově je v jídelníčku problém s premirou sacharidů a nedostatkem bílkovin, pravidelná konzumace „většího“ množství masa dotyčné nesedí a působí zažívací potíže. Na druhou stranu hmotnost má relativně v normě, ale projevuje se únava a nechuť stát celé dny v kuchyni a stále něco klohnit.

Případně pokud byste doporučili i nějakého šikovného nutričního terapeuta, který má s podobnými restriktivnimi dietami zkušenosti, taky by to bylo fajn. Nicméně zkušenost dotyčné s odbornou pomoci moc pozitivní nebyla, vnímá ji jako vyhozené peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5889
25.7.24 21:52

Doporučuji stáhnout kalorické tabulky. Tam si sama vytvoříš jídelníček, uvidíš hodnoty. Dobré je si to den předem vytvořit, vyladit a pak jen podle toho jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.7.24 22:06

Přidávám se, taky doporučuji kalorické tabulky. Používat je minimálně do doby, než to budeš mít v oku. Pomůžou, ať máš přehled o všech složkách, které tělo potřebuje.
Tváří se složitě. Ale vůbec nejsou. Dneska jsem na skupině KT zahlédla, že jedna paní kombinuje KT, nízko sacharidovou a přerušovaný půst k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
25.7.24 22:08

A je nutné, aby svačila?
Přidala bych nějaké ořechy, semínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
25.7.24 22:10

@Fiveone No, ale zásadní otázka zní, co za potraviny tam zapsat. :) Za normálních okolností tam člověk placne k svačině tvaroh, řecký jogurt, sýr… něco, čím nažene bílkoviny. Já bych tam mohla placnout maximálně tak kostku tofu nebo hummus. Ale to nejde jist každý den… Tak spíš hledám další možnosti a nápady, ať to není tak monotónní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
25.7.24 22:19

@Karamba2020 Ořechy a semínka miva téměř každý den k snídani, přidává je do ovesné kaše. Dost často je používá i do hlavních jídel, např. mixovana semínka nebo i ořechy dává do těstovin místo smetanové omáčky, do salátu… V podstatě i do těch buchet je schopna je procpat místo části mouky. Neřekla bych, že ji vyloženě blbě (alespoň v rámci omezených možností), spíš v mezicase bagruje sladké ve velkém, 3 jídla denně nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3070
25.7.24 22:34
@Karamba2020 píše: Více

Kojila jsi? :D

A je fakt nutne behem kojeni hlidat sacharidy atd? Ja nic nehlidala, mam tendence v „klidovem rezimu“ nabirat, a behem kojeni jsem byla nejhubenejsi za poslednich mozna 20 let, vzdyt to spotrebovava energii jak blazen :mrgreen:
Taky jsem byla chvili bez mlecnych veci, ale neresila jsem tu zeleninu…na svacinu ovoce, krajena zelenina, co muze, ja nevim, chia pudink, veganske „jogurty,“ vejce na milion zpusobu, v tom jsou zase bilkoviny…nicmene me prijde tabulka cokolady jako skvela svacina pro kojici matku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (70 nebo 80% Lindt nema mleko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
25.7.24 22:47

@modravlocka Místo brambor se dají použít třeba batáty (ty nepatří mezi lilkovité). Co se týče mléčných výrobků, tak asi jedině hledat mezi veganskými alternativami. Ne všechno obsahuje bramborový škrob a jsou i cenově přijatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.7.24 22:54

Zkus si teda najít nízkosacharidovou skupinu. Místo brambor jsem viděla, že ji třeba kedlubnu. Občas od nich čerpám, když jiných jídel jsem přecpaná. Ale jinak ten jejich režim nejedu striktně, jak to mají nastaveno. Jen inspirace na vaření. Těch skupin pro inspiraci je na fb dost. Na vaření super BT, Katchaba, KT, nízkosacharidová, dělená atd. Vždycky v každé se najde někdo, kdo má různá specifická omezení od laktózy, lepku atd. Tím zas nabídne jiné recepty, když se o ně tak dělí. Což je super a hned má člověk výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4979
25.7.24 23:09
@modravlocka píše: Více

A co luštěniny? Z čočky a fazolí uděláš polévky, kari s kokosovým mlékem, pomazánky na styl hummusu, dokonce i moučníky. Placičky, zapéct se to dá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4979
25.7.24 23:10

A místo brambor batáty třeba, to je jiná čeleď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
25.7.24 23:11
@Kvestorka píše: Více

Problém u těch vegan alternativ je v tom, že to, až na pár výjimek, obsahuje všechno škrob. Ale už se nedozvis jaký. Vůbec nechápu jak je to možné, když se musí na výrobku uvádět každý prd, ale je to bohužel tak. Leda psát výrobcům a na každý výrobek se do detailu vyptat. Otázka je, jestli ti na to někdo vůbec odpoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
25.7.24 23:17

Napadá mě ještě, dokážou ty kalorické tabulky přopočítat i množství vápníku a jiných látek a nebo to jede striktně jen kalorie, sacharidy, tuky, bílkoviny…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
25.7.24 23:31
@modravlocka píše: Více

Když si pořídíš Premium, tak tam máš i všechny vitaminy a minerály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4660
26.7.24 04:22
@Karamba2020 píše: Více

Tak pokud kojí, tak hlad bude. Jestli drží eliminační dietu, kvůli alergiím, oříšky úplně nejlepší volba nebude ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek