Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to úplně normální, vždyť je to prerostly mimino, nemůžeš po ní chtít zázraky. Mně v tom věku dítě nemluvilo vůbec, jakože opravdu vůbec, to problém byl. Ty máš v tomto směru šikovný dítě, podle mě zcela v normě.
Moje 17měsíční na naší kočku neustále volá Bůůů
Nechává mě to úplně v klidu ![]()
Říká se tomu generalizace. Má to 4 nohy, kožich a ocas? Tak to je všechno pes, nebo kočka, nebo lev, nebo třeba osel, nebo co jí zrovna přijde pod jazyk a +/- by to odpovídalo. Rozdíly pochopí mnohem později, je to tak přirozené.
Taktéž pojmenování lidí. Prostě vybere co jí zrovna napadlo. Označuje to člověka? Ano.
Ty jsi ta s diskusí o předčasném psychomotorickém vývoji?
Dej tomu dítěti svátek.
Problém tkví akorát v tom, že bys chtěla po dceři nepatřičné výkony.
Moje 14 měsíční umí říct akorat tak ne (a kroutí u toho hlavou) a pak občas říká ta, jakoze táta
nic jiného. Ze se dítě občas preekne a řekne babi místo Mama se stává i skolakovi ![]()
U nás byla všechna zvířata do velikosti cca vlčáka čiči a všechno větší byl konik
Máš úplně normální dítě, šikovné batole.
Představ si, že se učíš třeba v japonštině poznávat třeba tamní faunu a flóru, kterou neznáš. Taky budeš dělat chyby. ![]()
Normální. Na mě volá bába a každej chlap je táta. Na malého psa volá čičí. Používá asi 6 citoslovcu na cca 20 zvířat, některé ukáže, některé znaky má stejné, třeba žirafu a jelena. Hele, mě je to jedno, pro mě je důležité, že odpoví. Čert vem, že dělá sova stejně jako medvěd. Odpoví, ukáže, někdy to jde hezky, někdy to fláká. Času na to ještě spoustu a ve 14 měsících recitovat Hrubínovu křišťálovou studánku nemusí (snad je to Hrubín
).
Nebuď na sebe a na dítě tak tvrdá, nemusíš to do něj cpát 100× denně. Užívej, že ti vůbec něco zvatla a snaží se.
mluv s dítětem normálně, normálně se,,ucte" a pak tk nrjak přijde. Kdyby to dlouho nepřicházelo, spoj se s pediatrem. Takhle to co popisujes je úplně normální dítě.
Moc diky holky, ja fakt nemam zkusenosti a zadne podobne tema jsem tu nenasla
Moje 18 ti měsíční na otázku „jak dělá pejsek“ zakašle
![]()
U nás psi neštěkají, ale kašlou ![]()
@Cucajz píše:
Moje 18 ti měsíční na otázku „jak dělá pejsek“ zakašle![]()
U nás psi neštěkají, ale kašlou
Tady lape po dechu. Důvodem je nemocný ale velice hraví maltézak co při vítání nestíhá s dechem.
@Atisia píše:
Tady lape po dechu. Důvodem je nemocný ale velice hraví maltézak co při vítání nestíhá s dechem.
Lepší než aby učurával
![]()
Rada bych se zeptala na vyvoj reci miminek, nemam moc zkusenosti, ale mam strach, ze je neco spatne
Dcera ma 14 mesicu, zopakuje par slov, asi 10-papat, Peppa, mama, tata, baba atd a asi 5 zvuku zvirat-ty zvuky i rekne na pozadani, jinak kdyz jde jist a ja reknu papat, tak jen zopakuje “papat” a kyve hlavou, sama od sebe pouziva funkcne akorat pes a cici a kos (jen cici rika uplne spravne), na me jeden den vylozene vola “mama mama mama”, kdyz sedi na nocniku treba a ja se vzdalim, jiny den vola jen “ma” a jiny den klidne “baba”, strasne se ji to vse porad plete, i kdyz presne vi kdo je mama a kdo baba, sama to uziva casto vse spatne, i zvuky zvirat obcas plete..kdyz dnes zase na kocku rekla “pes”, i kdyz ji to rikam denne asi 100×, tak uz jsem sla do kolen-je toto normalni anebo mame nejaky problem?
Dekuju za reakce