Výživné na syna 5let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12972
16.8.21 09:53

@agus121 Ale to je fuk, co vše drtuhý rodič kupuje navíc, když to nemá k dispozici u obou.
Těch 5-6 tisíc na dítě jsou úplně ty minimální náklady, když dítě nemá koníčky, je malé a nic moc nesní a ještě máš štěstí, že nerozbije moc bot a neroztrhá moc oblečení a není moc nemocné. A náklady na bydlení nejsou moc velké, což znamená žádný nájem. To ale chce poměrně dobře zajištěného rodiče, která má hypotéku a tudíž se počítají pouze energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
16.8.21 10:24

@Sany80s Tak ale predse ten druhy rodic musi taky tomu diteti zabezpecit bydleni nebo postel ke spani, kdyz je u nebo. Nechapu jak to muze byt fuk. Vsak ani te matce by to nemelo byt jedno. Radeji mu tyhle naklady pripocist, jak kdyby melo spat na zemi :D Naklady na vylety by se meli pocitat jak u otce tak i u matky. Nebo u matky je to naklad a u otce fuk? Bud naklad u obou nebo ani u jednoho.

Ty jo, ja byt na miste otce, nejak naskrabu na zaklad hypoteky, najdu druhu praci a koupim detem byt co nejvic pobliz skoly. Matke dam polovicny najem jak je obvykly v danem miste, s nakladmi na najem ani s vozenim deti do skoly se nebude moct ohanet. Byt snad za nekolik desitek let splatim, budu mit aspon nemovinost s tym, ze dokud tam deti budu chtit bydlet, klidne muzou. Jinak to prenajmu, necham detem nebo to nekdy zdedi. :D Matka polovinu najmu jak je obvykly na danem miste za sebe snad platit bude (za sebe si to snad zaplati s pomoci prispevku na bydleni), otec usetri na alimentech za naklady za najem pro deti, od matky bude chtit naklad za bydleni pro deti co jim zabezpecuje 6 dnu v mesici (vikend, prazdniny a vanoce), protoze deti tam proste jsou a spi tam (rozhodl o tom soud) a jeste na tom i vydela :D 100× lepsi zaujem deti. Budou mit neco aspon do zacatku. Pokud by na to otec deti mel, soudy by mohli rozhodovat takhle :) Deti by meli do zivota mnohem vic, jak kdyby tatinek matce platil najem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12972
16.8.21 10:39
@agus121 píše:
@Sany80s Tak ale predse ten druhy rodic musi taky tomu diteti zabezpecit bydleni nebo postel ke spani, kdyz je u nebo. Nechapu jak to muze byt fuk. Vsak ani te matce by to nemelo byt jedno. Radeji mu tyhle naklady pripocist, jak kdyby melo spat na zemi :D Naklady na vylety by se meli pocitat jak u otce tak i u matky. Nebo u matky je to naklad a u otce fuk? Bud naklad u obou nebo ani u jednoho.Ty jo, ja byt na miste otce, nejak naskrabu na zaklad hypoteky, najdu druhu praci a koupim detem byt co nejvic pobliz skoly. Matke dam polovicny najem jak je obvykly v danem miste, s nakladmi na najem ani s vozenim deti do skoly se nebude moct ohanet. Byt snad za nekolik desitek let splatim, budu mit aspon nemovinost s tym, ze dokud tam deti budu chtit bydlet, klidne muzou. Jinak to prenajmu, necham detem nebo to nekdy zdedi. :D Matka polovinu najmu jak je obvykly na danem miste za sebe snad platit bude (za sebe si to snad zaplati s pomoci prispevku na bydleni), otec usetri na alimentech za naklady za najem pro deti, od matky bude chtit naklad za bydleni pro deti co jim zabezpecuje 6 dnu v mesici (vikend, prazdniny a vanoce), protoze deti tam proste jsou a spi tam (rozhodl o tom soud) a jeste na tom i vydela :D 100× lepsi zaujem deti. Budou mit neco aspon do zacatku. Pokud by na to otec deti mel, soudy by mohli rozhodovat takhle :) Deti by meli do zivota mnohem vic, jak kdyby tatinek matce platil najem :D

Sakra máš v hlavě nějaké uvažování, ať si otec druhý rodič vozí třeba v diamantovém kočáře, když je u něj.
Ty náklady, které druhý rodič má, jsou samozřejmě započteny. Což nemění nic na tom, kolik toho dítě u hlavního pečujícího potřebuje. Tam je to stále stejné. Druhému rodiči po odečtení alimentů zbyde dostatek. Kldině ať mu koupí kolo, lyže, co chce. Tím se ale ty náklady nemění, pokud to nemá k dispozici u obou rodičů a nepůjčují si to. Což nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
16.8.21 10:50

@agus121 Běžné bývá platit alimenty podle svého příjmu a na mimořádných nákladech se domlouvat. V těch nižších platových kategoriích nabývá běžné, že má dítě vybavení u otce i u matky. Ale tak hlavně se bavíme o případu zakladatelky, kdy otec na dítě mimo výživné nepřispívá a jak se s dítětem stýká nevíme.
Otec mých dětí třeba nikdy neměl zájem, ani aby děti u něj měly svůj pokoj, pro jednu nemá ani postel a ona se tam necítí dobře ( a není to bytem, odešla jsem já, měli jsme 4+kk). Dobré 2 roky dělal, že ty děti ani snad nejsou jeho. Natož aby jim koupil nějaké oblečení nebo kolo, i auto si ode mne půjčuje (má malé a staré) a jezdíval s nimi na mou chalupu, aby neutrácel, když už je tedy 1 x za rok měl.
Později jsme si domluvili to vyrovnání jinak, nikdy mi na ně nic neplatil a aby rozvod proběhl hladce, nic po něm ani nechci (ale je to zohledněno v porozvodovém vyrovnání).
Ale já si to můžu dovolit, vydělávám dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
16.8.21 10:55

@agus121 Ano, to samozřejmě soud zohledňuje a ty alimenty jsou přizpůsobené jak výši jeho příjmu, tak tomu, jak často se rodič s dítětem stýká. Zákony mají jistou logiku, ale i tak ty alimenty často nestačí ani na to nejzákladnější. A ještě to často lidé samoživitelkám závidí, co by ještě chtěly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
16.8.21 10:56

@Sany80s Jeste me pobavilo, ze kdyz rodic plati hypoteku a ma naklady jen na energie, tak je pomerne dobre zajisteny :D To jako vazne? Vsak ja si brala hypoteku a nejaky drobny uver ze stavebka proto, ze ma to vyjde levneji nez najem. A byty az na 3m2 stejne. Sice asi o tisicovku, ale levneji :D Jeste tehdy na castecnem uvazku mi byla i tisicovka dobra. I lide s prijmem 20tis maji hypoteky. Na druhe strane, ja blba jsem tehdy mohla ten najem dat jako naklad ditete na kterem se ma z vetsi casti podilet otec (matka vice pecuje). U hypoteky to neplati. To by me ten najem mozna vysel i levneji nez ta hypoteka. Ja sama nekdy zasnu, jak jsem blba. :D :D Emimino je zdroj tolik uzitecnych informaci, ze vlastne staci vyhledat :D Budu tady chodit casteji :) Na pristi soud prinesu i uctenku za pracku. Pro deti peru snad 3× vic :D A vydaj vysoky. Kdyz chlap rekne, ze pere taky, reknu, ze je to naklad na vic a takove naklady jsou fuk. Dulezita je pracka, co v ni peru ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12972
16.8.21 11:07
@agus121 píše:
@Sany80s Jeste me pobavilo, ze kdyz rodic plati hypoteku a ma naklady jen na energie, tak je pomerne dobre zajisteny :D To jako vazne? Vsak ja si brala hypoteku a nejaky drobny uver ze stavebka proto, ze ma to vyjde levneji nez najem. A byty az na 3m2 stejne. Sice asi o tisicovku, ale levneji :D Jeste tehdy na castecnem uvazku mi byla i tisicovka dobra. I lide s prijmem 20tis maji hypoteky. Na druhe strane, ja blba jsem tehdy mohla ten najem dat jako naklad ditete na kterem se ma z vetsi casti podilet otec (matka vice pecuje). U hypoteky to neplati. To by me ten najem mozna vysel i levneji nez ta hypoteka. Ja sama nekdy zasnu, jak jsem blba. :D :D Emimino je zdroj tolik uzitecnych informaci, ze vlastne staci vyhledat :D Budu tady chodit casteji :) Na pristi soud prinesu i uctenku za pracku. Pro deti peru snad 3× vic :D A vydaj vysoky. Kdyz chlap rekne, ze pere taky, reknu, ze je to naklad na vic a takove naklady jsou fuk. Dulezita je pracka, co v ni peru ja.

Nezlob se, ale jsi úplně mimo. To, co mu zůstane, zohledňuje i jeho náklady na dítě.
Takže opotřebování jeho pračky zohledněné je.
A ne, chudý člověk hypotéku nedostane. A ano, pokud má člověk nízké příjmy a nemá nějakým přičiněním osudu vlastní nemovitost bez dluhů, je pro něj nájem, za dnešních podmínek sociálních dávek, výhodnější a méně riskantnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
16.8.21 11:15

@safina Jasne, souhlasim. Ja netvrdim, ze alimenty 3000 jsou adekvatni. Z toho nezbyde snad ani na jeden krouzek. Ale zas zadat pulku najmu jak naklad na dite? To je silena polozka, ktera naklady navysi i o 7 tis. A na tom se ma podilet otec jen proto, ze matka sla do najmu a nezvala si hypoteku? On proste taky naklady na bydleni (at je v tom najem) ma a deti pokud tam jezdi, melo by se to zohlednit. Ta matka by predse bez deti taky nekde bydlela. Mozna v mensim, ale bydlela. At je pak naklad na dite rozdil mezi najmem v aktualnim byte a v byte o pokoj mensim. At se to podeli dvema a da jak naklad ditete. U nas je rozdil v najmu 3kk a 2kk asi 4 tis. Polovina je 2tis. Kdyz uz at je tohle naklad, protoze deti prostor proste potrebuji. Pulka najmu 3kk je tady 7 tis. Za mne je 2tis a 7tis dost velky rozdil. A kdyz ma vetsinu platit otec, je to financny rozdil i pro neho. Nechci nejak utocit ani nikoho urazit. Ale pride mi, ze pri takomto prepoctu by zivot matky hradil otec ditete. Podilet se na pulke najmu jsou velke penize a jeste kdyby nejaky ten najem musel platit i ten otec sam dejme tomu pri 30 tis. platu… Osobne si nemyslim, ze by chlap mel jakukoliv povinost podilet se na polovine najmu matky. Nejaka cast urcite jo, ale zeby do nakladu pro dite mela jit polovina… Zcestne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonimka5621
16.8.21 11:16

Já mám alimenty už cca 5 let stejné :zed: 2400 na jedno a 2600 na druhé :zed: jeden byl v kočarku a druhému byly zhruba 2 roky, když to ex vyměřili :zed: nevídá se s nima už skoro 4 roky, ale posílá o 1000 kč navíc :pankac: přemýšlela jsem nad zvýšením i vzhledem k tomu, že v práci povýšil mladší je už druhý rok ve školce a starší jde od září do první třídy :zed: Ale tak nějak se bojím tak nevím no

• Citovat
  • Upravit
244
16.8.21 11:38

@Sany80s Ty jo, dost dobry nazor. Jako fakt nechci urazit, mi to muze byt jedno. Ale celkem by me zajimalo, co by rekl nejaky soudce na tyhle nazory, pokud se teda chlap aspon nejak stara o dite. Otcove vylety jsou fuk, matka to chce mit proplaceno v nakladech. Drsny pohled. Nevim, jak by jsem vlastne reagovala ja. Mozna je to spatne, ale mne 6 tis na dite na prvnim stupni zakl. skoly bohate staci. Celkove vyjde tak 9tis, 6tis plati otec. Do nakladu nemam pripoctenou hypo (kdysi najem), vylety, opravy v byte, opravy auta. Podle mne je tohle naklad i u otce, coz mne fuk neni. Ja movita nejak nejsem, nejak nadprumerny plat nemam, rodice nemam 10 let ani mi po nich nic nezustalo. Nemovitost bez dluhu nema temer nikdo az na par vynimek. Najem nejlepsim resenim pro mne nebyl. Pracovat budu muset stejne jak kdyby jsem mela hypo ci najem, hypo vyjde levneji a jednou nemovitost zdedi deti. Aby me vysel najem levneji, musel by nejakou cast platit byvaly chlap (zcestne, ma svuj zivot, nejakou castkou mozna, ale ne vetsinu z pulky najmu) nebo jit na nejake davky (to nechci, protoze dite je velke, diky bohu zdrave, ja jsem taky zdrava). Plat byl taky nizky, ale predse stejne jak chlap tak i zena se museji snazit kdyz maji deti, zvysit prijmy, kdyz neco chcou. No kazdopadne diky za diskusi, rozsirila jsem si vedomosti o alimentech a bydleni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12972
16.8.21 11:49

@agus121 Mně přijde, že někdy ne úplně vnímáš psaný text.
Druhý má každý náklad, o kterém tu mluvíme, zohledněný v tom, co mu zbývá.
Tady vůbec nejde o to, že by náklady u druhého rodiče byly fuk.
Tady jde o to, že na dítě jsou určité náklady a ty musí být zohledněny v alimentech. Nic víc a nic méně. A jsou zohledněny v příjmech obou rodičů.
U jednoho v tom, co se mu platí a u druhého v tom, co mu zbývá.
Pokud je péče z druhé strany širší, jsou i alimenty nižší. Takže to zohlednění tam je.
Napsala jsem totéž několika způsoby. Už mě nenapadá, jak lépe to vysvětlit.
A upřímně, alimenty 6000 na prvním stupni už můžou být celkem úměrné, záleží na výdělcích vás obou.
Ale věta, že za dítě někdo utratí méně než 3100-vím, že ta věta byla od někoho jiného? Celkově? Možná novorozenec, když ho kojíš a hodně toho podědíš. To fakt není o ničí šikovnosti, to je buď absolutní nesmysl a někdo to blbě spočítal a nebo to dítě zanedbává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
16.8.21 12:47

@Sany80s Ja myslim, ze tomu i rozumin a vlastne s vetsinou napsaneho i souhlasim. Jen proste mi nedava logiku (co je asi muj osobni problem) ta polovina najmu (jen najmu a ne hypoteky) zahrnuta v nakladech na dite. Ze se plati vetsi byt kuli prostoru deti je ok a at je to zohledneno. Ale pulka najmu? Ja to slyslim poprve, zatim mi to logiku nedava, mozna casem na tom budu lepe.

Moje naklady na dite na prvnim stupni jsou proste 9 tis. A byli takove i kdyz otec ditete mel nizsi prijem o asi 8 tis pred rokem. Tak nejak jsem to spocetla (je tam vse, krome toho bydleni, vyletu). Otec prispiva v ramci vyzivneho 6 tis, co je v pomeru pece/finance v poradku. A to dite zije celkem kvalitne aj s krouzkama aj s kvalitnim oblecenim/jidlem. Otec spori diteti od narozeni, tak nejake penize dava i na to sporeni. Nevim jako proc by to melo/nemelo byt adekvatni kuli platu. Alebo se to posuzovat podle platu. Proste takove naklady mam, v pomeru pece/finance plati primerene. Nevim proc by jsem mela chtit vic, kdyz ma vetsi plat. To si mam vymyslet nejaky vydej navic, kupovat jeste kvalitnejsi veci, proste treba to utratit a vyssi zivotni uroven otce vyuzit? To radeji at jde na sporeni, penize ze sporeni se jednou tak krasne pro dite hodi… A na sporeni muze poslat penize i on, nemusi to ceze mne v ramci alimentu. To mi vysvetlil i soud a ja jsem souhlasila. A vim, ze na sporeni posila, to delal i pred rozchodem. V beznych rodinach, kdyz je vetsi prijem, taky se muze sporit a nemusi se hned zvysovat kvalita jidla na jeste vyssi. Kdyby lidi nesporili, tak predse nic nemaji, detem nemuzu dat jen tak z fleku napr. 30 tis na studijny pobyt v zahranici. A asi som spadla na hlavu, ale zas tvrdim, ze 6 tis od otce je dost, ja prispeju 3 tis a myslim, ze za tych 9 tis dite zije nadprumerne. To bydleni ani vylety se mnou tam zapocteny nejsou. Ale uznavam 3 tis je proste malo i na novorozence. Asi mam stesti, ze byvaly si muze tolik dovolit platit. Dokazu si predstavit, ze kdyby chlap vydelal tak 20 tis, najem s energiemi by platil tak 10 tis, pak by alimenty na dite 6tis urcite nebyly a to i kdyby si matka dala do nakladu najem za apartman na floride, kde byla s ditetem. A je to tak dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
16.8.21 12:57
@Anonimka5621 píše:
Já mám alimenty už cca 5 let stejné :zed: 2400 na jedno a 2600 na druhé :zed: jeden byl v kočarku a druhému byly zhruba 2 roky, když to ex vyměřili :zed: nevídá se s nima už skoro 4 roky, ale posílá o 1000 kč navíc :pankac: přemýšlela jsem nad zvýšením i vzhledem k tomu, že v práci povýšil mladší je už druhý rok ve školce a starší jde od září do první třídy :zed: Ale tak nějak se bojím tak nevím no

Tak se zkus domluvit s otcem i mimo soud. Nemusí na vše být soudy. Lze i jednorázově přispět na nástup do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonimka5621
16.8.21 13:04

@safina snažila jsem se, ale úplný ignor :zed: prostě pro něj neexistujeme :zed:

• Citovat
  • Upravit
12972
16.8.21 13:08

@agus121 Hele, já třeba od dost útlého věku posílala děti na jazykové pobyty do zahraničí-4-5 týdnů. Je to dost drahé, ale máme na to. Kdybychom oba měli průměrný příjem, tak si to u těch dětí můžeme dovolit možná tak jednou za dětství.
Ano, ty náklady nějaké jsou, ale pokud by člověk dostal víc, lze to i celkem rozumně vydat.
Třeba když se dítě rádo projede na koni, tak zaplatit třeba za měsíc místo dvou jízd tři. Proč ne, za mě to není přes čáru. Obě děti jsou na tom docela dobře v informatice, vzdělávání zajišťuje v tomto směru manžel a děti si ledacos najdou taky, ale vzhledem k úrovni potřebují častěji investovat do nového pc. Pokud by člověk dostával o něco málo víc, lze to úplatnit ve prospěch těch dětí, aniž by to znamenalo, že z otce člověk tahá peníze zbytečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí