Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Trojlístek píše:
Zakladatelku chápu. Neřeší, že by nechtěla pomoc. Řeší, že na to stěží budou mít a lehkomyslny přístup tchyně.
Mě tyhlety dámy v letech s obdobným uvažováním taky moc zodpovědně nepřijdou.
Generační baráky jsou neskutečný opruz.
Chápu, že lidé lpí na majetku, na který jsou zvyklí, ale dost často vídam model, že druhý umřel a v obrovském baráku žije jediný senior, kterému vetsina místnosti padá na hlavu a s domem nechce nic dělat, zato od široké rodiny očekává neustálou pomoc s opravou.
Nemůže vyjít s velkým nárůstem ceny za energie, jídlo a léky.
Socialni pomoc často odmítá a táhne ke dnu snachy, které o ně s nevoli musí pečovat, protože ten barák jednou přeci bude jejich. No a pak dost často je to o tom, že barák dostane ten, kdo se staral nejméně.
Znám lidi, kteří si před lety ve věku 50 let pořídili velký jednopatrový dům s velkou zahradou. Dnes už jsou v důchodu a síly jim ubývají. V domě žijí jen oni. Paninka chtěla velký dům.
@topazio píše:
Znám lidi, kteří si před lety ve věku 50 let pořídili velký jednopatrový dům s velkou zahradou. Dnes už jsou v důchodu a síly jim ubývají. V domě žijí jen oni. Paninka chtěla velký dům.
to je hrozně časté, lidé žijí celý život ve městě v bytě, a „na důchod“ si koupí domeček v nějaké odlehlé vesnici, já si vždy tluču na čelo, jak to budou řešit, až budou nemohoucí a staří
@nozu píše: Řekla bych, že zakladatelka spíš řeší, že si tu péči nebudou moct finančně dovolit. A u tchýně necítí moc zodpovědného chování. Myslím tím nějakou finanční gramotnost a snahu finančně přispět a zajistit se sama. V tom vidím to jádro pudla.Ale pravda je, že se život může otočit v budoucnu několikrát dokola.
A jak má ta invalidní paní víc přispět?
@Anonymní píše:
Papíry jsem přinesla. A to bylo křiku!
Taky jsem doopatrovala rodiče. Ale ti byli vděční. Při křiku bych jim zajistila péči a přišla bych se na ně občas podívat. Tak to se klonim, co jsi musela vydržet.
@Proto02 Tak možná místo dovolených a rozhazování myslet i na zadní kolečka…taky bych nesponzorovala nikoho, kdo odmítá opustit dům a o nic se nestará, aby pak řekla, nemám…plaťte…přispívejte…zakladatelka má svého placení až dost…tohle nevidím jako pomoc nemohoucímu seniorovi…ale někomu, kdo se sám nepostará a chce to potom od druhých…
@stinga no to je právě divné, našla jsem, že musí hradit tedy nejen stravu, ale i ošacení, zdravotní péči, kulturní vyžití a také odpovídající bydlení (mě z toho plyne tedy i ty náklady na něj-přece kdyby rodič skončil někde v LDN nebo DD a musel by doplácet a nestačilo mu, tak by dopláceli ti příbuzní)
Tady je ten odkaz:
https://www.penize.cz/…t-sve-rodice!-i-zakon-to-rika
@Monchichik píše:
@Proto02 Tak možná místo dovolených a rozhazování myslet i na zadní kolečka…taky bych nesponzorovala nikoho, kdo odmítá opustit dům a o nic se nestará, aby pak řekla, nemám…plaťte…přispívejte…zakladatelka má svého placení až dost…tohle nevidím jako pomoc nemohoucímu seniorovi…ale někomu, kdo se sám nepostará a chce to potom od druhých…
A ono to tak je? Paní jezdí na dovolené a pak žebra rodinu zakladatelky o pomoc?
@Anonymní píše:
@stinga no to je právě divné, našla jsem, že musí hradit tedy nejen stravu, ale i ošacení, zdravotní péči, kulturní vyžití a také odpovídající bydlení (mě z toho plyne tedy i ty náklady na něj-přece kdyby rodič skončil někde v LDN nebo DD a musel by doplácet a nestačilo mu, tak by dopláceli ti příbuzní)
Tady je ten odkaz:
https://www.penize.cz/…t-sve-rodice!-i-zakon-to-rika
ano, odpovídající bydlení je i ten DD, a když tchýně bude mít důchod 14000 a platí se 16000, tak všichni její potomci by museli doplatit celkem 2000,
neznamená to, že jí musíte platit energie v generačním domě 2× 3+1, nepanikař, možná k tomu ani nedojde, a pokud ano, tak bych vyčkala na ten soud
@Proto02 píše:
Ona je částečně invalidní. Není kompletně nemohoucí. A je spousta chráněných míst pro tyto lidi, na které stát poměrně bohatě přispívá…
@Proto02 No zatím jezdí je po dovolených a ani střechu nad hlavou si neopravuje…takže je jasné, že se její děti zajímají o to, co by bylo, kdyby ty peníze pak neměla, protože důchod mít asi moc vysoký nebude, když neustále nepracuje…
@Proto02 píše:
no ono je „invalidní“ a invalidní
@Proto02 píše:
@Proto02 má jen částečný ID, spíš si už zvykla být na úřadu práce a do zaměstnání chodit 1-2měsíce a pak „se hodit marod.“ Ono taky najít práci je dnes pro starší lidi horší, to jo, ale jak jsem užpsala, KDYBY CHTĚLA, stačí dojíždět (pomocí MHD) do vedlejšího velkého města do práce (nebo té chráněné dílny) a bylo by, takto je to opravdu o pohodlnosti a lenosti.
Dříve učila, teď by mohla taky nebo dělat asistentku, to sama říkala, ale u nich ve městě nic není a těch 15 min na dojezd je asi fakt straaašně moc. Manžel jezdí autem do prace 20min, já budu taky (cca 40min) a neexistují výmluvy, jsme na vsi, není tady práce, tak co, půjdu na ÚP a padla.
@Monchichik píše:
@Proto02 No zatím jezdí je po dovolených a ani střechu nad hlavou si neopravuje…takže je jasné, že se její děti zajímají o to, co by bylo, kdyby ty peníze pak neměla, protože důchod mít asi moc vysoký nebude, když neustále nepracuje…
@Monchichik teď jsi to taky trefila-že je nemohoucí na záda (ruce, nevím kde co ještě), ale na dlouhé cestování (ať už letecky nebo busem) to je v pohodě, a že dům potřebuje opravu…škoda mluvit.
@stinga píše:
to je hrozně časté, lidé žijí celý život ve městě v bytě, a „na důchod“ si koupí domeček v nějaké odlehlé vesnici, já si vždy tluču na čelo, jak to budou řešit, až budou nemohoucí a staří
Oni ve městě nikdy nežili. Vždy jen na vesnici. Dali se dohromady a koupili si společný dům v jiné vesnici. Velký dům. Na stáří počítají s tím, že se o ně postarají děti. Její děti o ni. Jeho děti o něj. Tak to vidí.
@Anonymní píše:
@Monchichik teď jsi to taky trefila-že je nemohoucí na záda (ruce, nevím kde co ještě), ale na dlouhé cestování (ať už letecky nebo busem) to je v pohodě, a že dům potřebuje opravu…škoda mluvit.
No její život, její peníze, její rozhodnutí…ale pokud by na to přišla řeč, rovnou bych jí upozornila, že s tímhle přístupem za moje peníze žít v důchodu nebude…jako první by se prodal barák, pokud by na to neměla…živit ratejnu, protože se odmítá stěhovat, to fakt ne…