"Výživné" rodičům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6914
28.3.23 12:28
@Anonymní píše:
@Proto02 ten důchod má částečný, když jsme se s chlapem seznámili, normálně pracovala (a měla i ten částečný ID), ale měla pak nějaké neshody s kolegy, tak ji vyhodili. Pak už se to spíš vezlo, v dalších pracích vydržela cca 1-2měsíce a pak šla vždy na nemocenskou, neříkám, že je úplně zdravá (jako rybka ve vodě), ale v té chráněné dílně by práci našla, klidně i částečný úvazek (sama vyrábí a peče různé věci, takže úplně marná není), akorát by musela třeba dojíždět 10-15min a na to je zkrátka líná…takový přístup se nelíbí nikomu.
Navíc toto teď řeší hlavně můj muž a svagr, mě trápí, jestli to vše do budoucna finančně zvládneme (teď jedeme na doraz, až začnu pracovat, tak se to trochu zlepší, ale zas děti budou starší a budou větší výdaje)

A Vy víte, jaké má plány, až jednou…? Třeba počítá s prodejem domu atd. atd.
Zatím je na tom lépe než Vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 12:29

@ProfZav právě mi třeba není jasné, jestli musí potomci hradit i ty energie (ještě před současnou krizí tchani právě platili 80tis!!!jen za energie, to je fakt síla)

• Citovat
  • Upravit
10994
28.3.23 12:30

Zakladatelku chápu. Neřeší, že by nechtěla pomoc. Řeší, že na to stěží budou mít a lehkomyslny přístup tchyně.
Mě tyhlety dámy v letech s obdobným uvažováním taky moc zodpovědně nepřijdou.
Generační baráky jsou neskutečný opruz.
Chápu, že lidé lpí na majetku, na který jsou zvyklí, ale dost často vídam model, že druhý umřel a v obrovském baráku žije jediný senior, kterému vetsina místnosti padá na hlavu a s domem nechce nic dělat, zato od široké rodiny očekává neustálou pomoc s opravou.
Nemůže vyjít s velkým nárůstem ceny za energie, jídlo a léky.
Socialni pomoc často odmítá a táhne ke dnu snachy, které o ně s nevoli musí pečovat, protože ten barák jednou přeci bude jejich. No a pak dost často je to o tom, že barák dostane ten, kdo se staral nejméně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 12:32

@Lojzísek prozatím tvrdí, že by nikdy do jiného domu nešla (natož do bytu, to je pro tchýni fuj), že je zvyklá, kde je, ale pravda, ldo ví, co se může změnit.

• Citovat
  • Upravit
13976
28.3.23 12:33
@Anonymní píše:
@ProfZav právě mi třeba není jasné, jestli musí potomci hradit i ty energie (ještě před současnou krizí tchani právě platili 80tis!!!jen za energie, to je fakt síla)

Tak to je necelých 7 000 mesicne, to není tak hrozny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
28.3.23 12:35

@Ahep Při správně stanovené ceně nepochybně.
Teď u jednoho projektu přesně o takovém budeme jednat. Vlastník by dostal kromě bytu v novostavbě ve stejné ulici několikamilionový doplatek. Dům, byť sebevětší ruina, má totiž vždy cenu bezpochyby zastavitelného pozemku, navíc se zpravidla vyskytuje v již zastavěném území (tedy je patrné, co stojí v okolí) a na místě, kde již pozemky dostupné nejsou. A to je pro mnohé velmi podstatné v rozhodování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 12:35

@Trojlístek no právě, my ani o žádný další dům nestojíme (jak už kdosi tady psal, starý, vícegenerační dům, který by potřeboval totál rekonstrukci a zájemci by se o něj nervali), máme svůj, tedy zatím ho má vlastně banka než splatíme hypotéku, že.

• Citovat
  • Upravit
24715
28.3.23 12:40

Podle mě to řešíte zbytečně brzy. Tchyně je ještě relativně mladá, tchán funguje. Ono se stejně ani žádné plány dělat nedají. I kdyby vám teď nakrásně slíbila, že “na podzim prodá kravku a na jaře už nezaseje”, v době, kdy to opravdu přijde, si může postavit hlavu zrovna jako teď. Zabývala bych se tím, až to bude aktuální. A ne, ani potomci nemají povinnost dotovat život rodičů nad přiměřené poměry.

Příspěvek upraven 28.03.23 v 12:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 12:43

A co si myslíte o tom, když rodič odmítne zažádat o příspěvek na péči, protože se nebude ztrapnovat, a jeho potomek kvůli péči o něj se vzdá práce a potom se zadluzi? Stalo se a rodič byl hojně podporován zbytkem rodiny, který byl za vodou a starat se nemusel. Byli bezcitní, skodolibi, svých teplých mistecek se nevzdali, ale nedoprali mi ani na těch pár měsíců nemuset platit pojištění a dostat aspoň třeba malou almužnu. Ne od rodiče, který umíral a jemuž jsem dopřávala nejlepší jídla, léčbu atd., co bych nedala dětem ani sobě. A nikdy bych po něm nic nechtěla. Ale u nás jsou všichni „úspěšní a bohatí“ a na práci a pohrdani jsem jim byla dobrá.
Zakladatelko, omlouvám se za pleveleni.

• Citovat
  • Upravit
76843
28.3.23 12:48
@Pidulka1991 píše:
Tak to je necelých 7 000 mesicne, to není tak hrozny :nevim:

před krizí! čili teď platí pravděpodobně minimálně 14 000

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76843
28.3.23 12:50
@Anonymní píše:
@ProfZav právě mi třeba není jasné, jestli musí potomci hradit i ty energie (ještě před současnou krizí tchani právě platili 80tis!!!jen za energie, to je fakt síla)

nemusí potomci hradit žádné energie, vždyť už ti tu o tom psali lidé, co se v dané problematice vyznají
například @Mar__tanka1983 v 10.40, tak si to nejdřív přečti, pak s chladnou hlavou přemýšlej a pak teprve panikař - zjistíš, že panika není na místě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
28.3.23 12:54

Největší svinstvo je, se ve stáří hodit na krk dětem a starejte se. Výjimkou jsou lidé, kteří se kvůli nemoci o sebe postarat nemohou a to nemusí být ani důchodci. Těm někdo pomáhat musí a stát na to dost pamatuje a různými dávkami pomáhá.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
28.3.23 12:57
@Anonymní píše:
A co si myslíte o tom, když rodič odmítne zažádat o příspěvek na péči, protože se nebude ztrapnovat, a jeho potomek kvůli péči o něj se vzdá práce a potom se zadluzi? Stalo se a rodič byl hojně podporován zbytkem rodiny, který byl za vodou a starat se nemusel. Byli bezcitní, skodolibi, svých teplých mistecek se nevzdali, ale nedoprali mi ani na těch pár měsíců nemuset platit pojištění a dostat aspoň třeba malou almužnu. Ne od rodiče, který umíral a jemuž jsem dopřávala nejlepší jídla, léčbu atd., co bych nedala dětem ani sobě. A nikdy bych po něm nic nechtěla. Ale u nás jsou všichni „úspěšní a bohatí“ a na práci a pohrdani jsem jim byla dobrá.
Zakladatelko, omlouvám se za pleveleni.

Měl to vyřídit potomek. Rodič jen podepíše to, co dostane pod nos.

• Citovat
  • Upravit
56505
28.3.23 12:59
@Anonymní píše:
Já nějak nechápu, proč se důchodci zuby nehty drží nemovitosti, na jejichž provoz nemají, sama jsem něco podobného teď v rodině řešila, prarodiče žili v baráku pro tři generace, nakonec se dům tento rok prodal a holt šli do bytu. Tohle nejsou žádní chudáci, když sedí na nemovitosti. Proč by samotná osoba měla mít dům pro sebe? Tak se prodá a půjde do garsonky…?

Jim se ale bohužel do menšího nechce. Síly jim na velkou nemovitost nestačí a jejich děti k nim nemohou jezdit každý den. Někteří bydlí i hodně daleko od rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 13:02
@Uslava píše:
Měl to vyřídit potomek. Rodič jen podepíše to, co dostane pod nos.

Papíry jsem přinesla. A to bylo křiku!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová