Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Monchichik píše:
@Tomie Tak děti si pořizuješ protože chceš, ne? A s tím je spojené, že je budeš živit a starat se o ně…a na stáří se máš zajistit během života sama…děti se mají starat zase o sebe a svoje děti…jen pokud je nějaký problém, tak mohou rodiče dětem vypomoci…ale ne, že čekáš, že se o tebe budou komplet starat, protože si je porodila…aspoň já to teda od svých dětí nechci a nečekám…
Ono je na to takové rčení - jedna máma se postará klidně o pět dětí, ale pět dětí se nepostará o jednu mámu. Zkuste se nad tím zamyslet. To fakt není o tom, co si kdo pořídil dobrovolně. Mně by hanba fackovala se o své rodiče a prarodiče nepostarat, když je to potřeba.
@Arboretka píše:
Stat na to nepamatuje vubec. Pomaha jen prispevkem na peci, na ktery jaksi pri soucasnych cenach a vsech pridavanich vsude zapomneli. A doba pece se picita jako nahradni doba pojisteni, takze do duchodu nic.Pokud stravis tou peci 10-15 let, ksi v…stat fakt nepomaha.
To je nějaké divné, ne?
@stinga píše:![]()
ale ti rodiče si ty děti pořídili dobrovolně, asi je chtěli a chtěli se o ně starat, ne?
ty děti se jaksi o to neprosily se narodit
píšu to do hodně diskusí, mít děti fakt není povinné, když se rodiče nechtěli starat, neměli rodiči vůbec být - úplně spáslý názor
Máš na to dost zvláštní pohled. Docela mě to u tebe překvapuje, musím říct. Tak doufej, že se ti nikdy nic nestane a dožiješ se stáří zcela soběstačná. Protože ty děti, co se neprosily narodit, vlastně ani nemají povinnost tě navštívit, až budeš čekat na smrt někde v zatuchlé LDN. ![]()
Příspěvek upraven 28.03.23 v 15:14
@lucad77 No ale je potřeba a potřeba…máš se prostě převážně zajistit sama, pokud to jde…samozřejmě, že jsou nemoci apod…kdy to nejde…ale pořizovat si děti proto, aby se o mě automaticky ve stáří staraly, protože já jsem se taky starala? S tím já nesouhlasím…
@lucad77 jak už jsem psala, řeší to hlavně manžel a švagr (teda nevím, jestli se z toho hroutí nebo ne, zatím jsem si toho nevšimla), ale tím, že sami máme děti (které budeme živit ještě cca 20let, možná déle, pokud půjdou na VŠ, kdo ví?)a (dokud) jsme manželé, tak mě to taky zajímá.
Jinak mí rodiče oba pracují, pokud by byli na částečném ID a byli ražení jako tchýne, byla bych taky dost naštvaná.
@lucad77 píše:
No ono by to asi chtělo zlatou střední cestu. Já třeba chápu, že jezdí na dovolenou teď. Je už částečně invalidní, za pár let se třeba nebude schopna podívat nikam.Má teta taky pořád škudlila, aby bylo dost na stáří, nic si nedopřála, a pak najednou v 55 nádor na mozku a do roka konec. Potomci všechno rozfrcali a kde nic, tu nic.
My právě hodně cestovali před dětma, když jsme už pracovali.
@Anonymní píše:
Jako bys popisovala moji znamou. Je jí taky kolem 50. Akorát nemá toho manžela.
No a z čeho žije?
@Monchichik píše:
@lucad77 No ale je potřeba a potřeba…máš se prostě převážně zajistit sama, pokud to jde…samozřejmě, že jsou nemoci apod…kdy to nejde…ale pořizovat si děti proto, aby se o mě automaticky ve stáří staraly, protože já jsem se taky starala? S tím já nesouhlasím…
Tomu se říká život v lidské společnosti. Tím se odlišujeme od většiny zvířat, že ty vazby přetrvávají až do smrti po několik generací. Ale ano, automatické to samozřejmě není. Jak si kdo potomky vychová, takové je má. Normálním lidem to nepřijde zatěžko se o své rodiče postarat a počítají s tím bez pocitu křivdy nebo musu.
@Anonymní píše:
@lucad77 jak už jsem psala, řeší to hlavně manžel a švagr (teda nevím, jestli se z toho hroutí nebo ne, zatím jsem si toho nevšimla), ale tím, že sami máme děti (které budeme živit ještě cca 20let, možná déle, pokud půjdou na VŠ, kdo ví?)a (dokud) jsme manželé, tak mě to taky zajímá.
Jinak mí rodiče oba pracují, pokud by byli na částečném ID a byli ražení jako tchýne, byla bych taky dost naštvaná.
No ono se to stejně teď nijak vyřešit nedá. Takže je zbytečné se tím stresovat.
@lucad77 Vychovala jsem svoje děti dobře, si myslím…kdybych potřebovala pomoci, pomůžou…ale jsem schopná se na stáří zajistit sama…nechci, aby se musely starat ještě o mě…proč? Máš na to myslet sama a ne čekat, že se budou starat děti…
@Tomie píše:
Největší svinstvo je nechat se rodiči živit 15-20 let života (omluva těm, co od jeslí pracovali v dole jako dětští horníci a každou korunu odevzdali doma v sednici) a pak dělat okolky s tím, že by jako snad měli svoje rodiče obdobně podporovat ve stáří.
@Tomie manžel odešel z domova hned po maturitě, kdy prý dostal od rodičů litr a papalala, práci si našel sám, bydlel v rámci spolubydlení s kamarády, nikdo mu nic zdarma nedal, dálkově studoval VŠ (během zaměstnání), teď má relativně dobrou práci, takže asi tolik k tomu živení. Jo a školy, které navštěvoval, byly státní, žádné placené soukromky, jestli máš toto na mysli. Navíc ohledně živení je povinností rodičů živit
děti, dokud ony samy nemohou, samozřejmě jak začnou dělat, je na místě, aby se domluvili na přispívání na domácnost. Taky jsem zaslechla názor, proč jako mají chlapi platit alimenty i po 18tých narozeninách svého dítěte z dřívějšiho manželství, když si to děcko může vydělávat (jasně, děcko nemá ještě ani maturitu a bude chodit do práce, aby si zaplatilo vše od rohlíku po najem a otec si bude třeba donekonečna zakládat další a další rodiny)
@Anonymní píše:
@Tomie manžel odešel z domova hned po maturitě, kdy prý dostal od rodičů litr a papalala, práci si našel sám, bydlel v rámci spolubydlení s kamarády, nikdo mu nic zdarma nedal, dálkově studoval VŠ (během zaměstnání), teď má relativně dobrou práci, takže asi tolik k tomu živení. Jo a školy, které navštěvoval, byly státní, žádné placené soukromky, jestli máš toto na mysli. Navíc ohledně živení je povinností rodičů živit
děti, dokud ony samy nemohou, samozřejmě jak začnou dělat, je na místě, aby se domluvili na přispívání na domácnost. Taky jsem zaslechla názor, proč jako mají chlapi platit alimenty i po 18tých narozeninách svého dítěte z dřívějšiho manželství, když si to děcko může vydělávat (jasně, děcko nemá ještě ani maturitu a bude chodit do práce, aby si zaplatilo vše od rohlíku po najem a otec si bude třeba donekonečna zakládat další a další rodiny)
Maminka mi zemřela v dětství a v dospělosti jsem od otce dostala 💩.
Děti by se o rodiče měli postarat ale v rámci svých možností.
@stinga píše:
no - chytráčci, nebo spíš vych. cánci
Pošlu ti soukromou zprávu.
@Anonymní píše:
Papíry jsem přinesla. A to bylo křiku!
Promiň ale nemusela jsi ze sebe dělat matku Terezu a trvat na tom, aby za prvé pečovali všichni tak nějak na střídačku, za druhé příspěvek vyřídit aŤ si řve jak chce, nebo za třetí umístění v nějakém zařízení tuplovaně, když na to sourozenci mají. Já bych se s nima vůbec nemazala Tebe zase baví být trpitelka…holt každý jsme nějaký.