"Výživné" rodičům

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Janli
28.3.23 16:09
@Anonymní píše:
A co si myslíte o tom, když rodič odmítne zažádat o příspěvek na péči, protože se nebude ztrapnovat, a jeho potomek kvůli péči o něj se vzdá práce a potom se zadluzi? Stalo se a rodič byl hojně podporován zbytkem rodiny, který byl za vodou a starat se nemusel. Byli bezcitní, skodolibi, svých teplých mistecek se nevzdali, ale nedoprali mi ani na těch pár měsíců nemuset platit pojištění a dostat aspoň třeba malou almužnu. Ne od rodiče, který umíral a jemuž jsem dopřávala nejlepší jídla, léčbu atd., co bych nedala dětem ani sobě. A nikdy bych po něm nic nechtěla. Ale u nás jsou všichni „úspěšní a bohatí“ a na práci a pohrdani jsem jim byla dobrá.
Zakladatelko, omlouvám se za pleveleni.

Počkej, ale ty jsi se pro to rozhodla sama, pomalu proti vůli rodičů. Oni o tvoji péči nestáli, proto taky odmítli žádat o příspěvek. Ty jsi se tam vyloženě vnutila. Mimochodem, jak dopadl spor o dědictví?

• Citovat
  • Upravit
Uslava
28.3.23 16:16
@Tomie píše:
Největší svinstvo je nechat se rodiči živit 15-20 let života (omluva těm, co od jeslí pracovali v dole jako dětští horníci a každou korunu odevzdali doma v sednici) a pak dělat okolky s tím, že by jako snad měli svoje rodiče obdobně podporovat ve stáří. :think:

Ty děti na svět nechtěly. O sebe se postarat neuměly. Rodiče měli celý život na to, aby se na důchod připravili a neparazitovali na svých dětech. A pozor. Já nemluvím za ty děti, ale za ty rodiče.
Já osobně si nepreju, aby se o mě děti musely ve stáří starat. Preju svým dětem jejich život a ne ten jejich rodičů. A to spolu vycházíme velmi dobře.. Nevyrobila jse si děti jako svoje sluhy.

Příspěvek upraven 29.03.23 v 09:36

• Citovat
  • Upravit
5593
28.3.23 16:18
@Janli píše:
Počkej, ale ty jsi se pro to rozhodla sama, pomalu proti vůli rodičů. Oni o tvoji péči nestáli, proto taky odmítli žádat o příspěvek. Ty jsi se tam vyloženě vnutila. Mimochodem, jak dopadl spor o dědictví?

Jo to je tahleta… už jsem si vzpomněla koho mi to připomíná * sedmilhářka, trpitelka, poslední spravedlivá mezi zlými sourozenci a evidentně pěkná průšvihářka od který se asi proto celá rodina tak nějak trhla že jo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
28.3.23 16:19
@topazio píše:
Děti by se o rodiče měli postarat ale v rámci svých možností.

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
28.3.23 16:20
@Monchichik píše:
@lucad77 Vychovala jsem svoje děti dobře, si myslím…kdybych potřebovala pomoci, pomůžou…ale jsem schopná se na stáří zajistit sama…nechci, aby se musely starat ještě o mě…proč? Máš na to myslet sama a ne čekat, že se budou starat děti…

No však na tom jsme se shodly, zlatá střední cesta. Jasně že čekat se založenýma rukama je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
28.3.23 16:21
@Proto02 píše:
A to se má tchyně hroutit předem co může být někdy? Nemůže být veselá a nic si z toho nedělat? Protože pomůže jí nějak se trápit? To se má jít odstřelit kdyby náhodou něco?
Může se stát cokoli. Nikdo neví co bude zítra, natož za pár let. To se klidně může zakladatelka rozvést, že.

Tak třeba by tchýně místo cestování mohla šetřit na stará kolena, že.. Říká se tomu finanční gramotnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.3.23 16:23
@prokr píše:
Jo to je tahleta… už jsem si vzpomněla koho mi to připomíná * sedmilhářka, trpitelka, poslední spravedlivá mezi zlými sourozenci a evidentně pěkná průšvihářka od který se asi proto celá rodina tak nějak trhla že jo :think:

Jo, její projev je tak signifikantní, že přímo bije do očí….. Mě by hrozně zajímal názor těch sourozenců.

• Citovat
  • Upravit
24706
28.3.23 16:24
@Uslava píše:
Ty děti na svět nechtěly. O sebe se postarat neměly. Rodiče měli celý život na to, aby se na důchod připravili a neparazitovali na svých dětech. A pozor. Já nemluvím za ty děti, ale za ty rodiče.
Já osobně si nepreju, aby se o mě děti musely ve stáří starat. Preju svým dětem jejich život a ne ten jejich rodičů. A to spolu vycházíme velmi dobře.. Nevyrobila jse si děti jako svoje sluhy.

Myslím, že to moc hrotíte. Nikdo přece nečeká, nebo téměř nikdo, doufám, že mu někdo bude na stáří poklonkovat a sloužit. Ale prostě nikdy nevíte, co život přinese a jestli nějaká ta pomoc v rámci jejich možností nebude přece jenom nutná. Stačí nějaký úraz, vážnější nemoc… A dětem s dobrým vztahem s rodiči to zatěžko určitě nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
28.3.23 16:25
@prokr píše:
Jo to je tahleta… už jsem si vzpomněla koho mi to připomíná * sedmilhářka, trpitelka, poslední spravedlivá mezi zlými sourozenci a evidentně pěkná průšvihářka od který se asi proto celá rodina tak nějak trhla že jo :think:

Kdo? Nejsem v obraze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
28.3.23 16:25
@ProfZav píše:
Tak třeba by tchýně místo cestování mohla šetřit na stará kolena, že.. Říká se tomu finanční gramotnost.

Trochu šetřit a trochu si užívat. Protože se toho úplného stáří taky nemusí dožít, jak jsem již psala dřív. Život není jenom o honbě za něčím, ale taky o nějakých radostech, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
28.3.23 16:28

Jinak já bych to dala asi k ledu. Vy se tu všichni hadate a přitom nadchází pravděpodobně, když na to koukám na ty ceny, doba, která bude pravděpodobně opět asi nutit do generačního bydlení. Takže si budou muset stáří s mladými vypomáhat povinně, pokud budou chtít finančně přežít…jako za komárů, kdy to bylo častější… Si myslím zase já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
28.3.23 16:33
@biedronka105 píše:
Jinak já bych to dala asi k ledu. Vy se tu všichni hadate a přitom nadchází pravděpodobně, když na to koukám na ty ceny, doba, která bude pravděpodobně opět asi nutit do generačního bydlení. Takže si budou muset stáří s mladými vypomáhat povinně, pokud budou chtít finančně přežít…jako za komárů, kdy to bylo častější… Si myslím zase já.

Samozřejmě. Vzhledem k (ne)dostupnosti nemovitostí a ceně energií se k vícegeneračnímu bydlení budou lidi zase vracet. A holt se budou zase učit toleranci.

• Citovat
  • Upravit
2098
28.3.23 16:34
@Janli píše:
Samozřejmě. Vzhledem k (ne)dostupnosti nemovitostí a ceně energií se k vícegeneračnímu bydlení budou lidi zase vracet. A holt se budou zase učit toleranci.

Přesně tak. Horší to bude tam, kde se lidi nenávidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.3.23 16:40
@Anonymní píše:
Dobrý den, raději anonym, občas tady i přispívám. Jde o manželovu matku, která toho moc nenapracovala, zejména posledních 5 let, a jak muž říká, když už pracovala, moc toho nevydělala, ale tak každého věc. Jen teď si docela lámou se svým bratrem hlavu (a já taky), jak pak vyžije, když vlastně nebude mít skoro žádný důchod? Má tedy částečný ID, ale prý taky nic moc. Do standardního důchodu ji zbývá kolem 3-4let, ale do práce se nehrne, ani třeby do nějaké chráněné dílny, když si už dřív našla nějakou práci, tak třeba za 1-2 měsíce šla na nemocenskou kvůli zádům nebo problémy s rukou, prostě stále něco.
Tchán je starší a pracoval celý život, tak ji vlastně živí. Akorát si chlapi říkají, co by bylo, až by nebyl, že by opravdu museli svou mámu živit, svůj dům prodat nechce (že by pak šla do menšího), tak i přispívat na jeho provoz? který není nejlevnější. A tady to začíná trápi i mě, sami máme 3 malé děti (1, 3, 6let), hypotéku ještě na víc než 20let a stále nějaké výdaje (ostatně jako každý), sama mám pracující rodiče ve věku tchýně, kdyby potřebovali, tak jim se sourozenci můžeme částečně pomoci, ale jen abychom taky my sami a naše děti nestrádali, jenže jak je znám, tak by si ani neřekli.
Jediný vysmátý člověk je právě tchýně, které je to jedno, razí heslo, nějak bylo, nějak bude, že třeba finance dá do cestování než na opravu domu apod, ví, že manžel je spolehlivý a o vše se postará.

Slováci přispívají rodičům na důchod a to podle výše příjmu. Tak nějak bych počítala, že podobné opatření nastane i u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
28.3.23 16:42
@lucad77 píše:
Trochu šetřit a trochu si užívat. Protože se toho úplného stáří taky nemusí dožít, jak jsem již psala dřív. Život není jenom o honbě za něčím, ale taky o nějakých radostech, ne?

To je samozřejmě pravda, ale holt jestli celý život málo vydělává, tak ty radosti musí volit v nějaké finančně rozumné rovině. Dle popisu (který samozřejmě může být subjektivní) spíš tchýně si jen užívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová