Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím
, před 3/4 rokem jsem si adoptovala kočičku, nikdy před tím jsem alergie na zvířata neměla ale s kočkou jsem domácnost nikdy nesdílela. Poslední měsíc mám neustále rýmu, teče mi z nosu a z očí, občas mě šíleně oči svědí …. Nějaký den je to téměř v pořádku s nějaký den se to nedá vydržet, partnera teď napadlo jestli to nebude alergie právě na tu kočičku, nemáte někdo zkušenost s tím že by alergie vznikla po více než půl roce soužití? Přijde mi to zvláštní protože víc jak půl roku bylo vše v pořádku a mazlíme se a spí s námi v posteli denně ![]()
Nech si udelat na alergologii testy, po takove dobe je to trochu divne, ja mela priznaky alergie prakticky hned, kote muselo jit ke znamym, protoze krome rymy, svedeni a slzeni oci jsem se malem udusila. a to jsme nejakou dobu predtim kocku meli a v pohode. pry jsem byla nejspis oslabena nejakou zacinajici virozou v dobe, kdy k nam dvojka prisla, rekla doktorka na plicnim. krome alergie jsem ziskala taky astma, aby toho nebylo malo.
@Grizelda02 píše: Vícemoc dekuju za reakci, je pravda že v tomhle období můžu mít alergie i na nějaký pyly venku, na alergologii jsem volala ale vezmou mě až v září nejdřív
Mohly by to být pyly, jak teď všechno kvete dřív. Jinak dcera 4 roky je doma s kočkou od narození, celou dobu ok a poslední půlrok začala pokašlávat, sípat atd. Zjištěna jí byla mimo jiné silná alergie na kočku ![]()
@Anonymní píše: Více
Uklidňuji se právě tím že to kočka byt nemusí …. Neumím si představit že bych ji musela někomu dát
… nikdy jsem žádné alergie na nic neměla a tenhle stav vůbec neznám, zkusím se co nejdřív dostat na alergologii …
Zatím zkus nějaké volně dostupné léky na alergii. Jinak já taky mívá alergickou rýmu, slzí mi oči, musím brát analergin každý den preventivně, protože jak se mi ta rýma spustí, tak už to mám celý den a nedá se s tím fungovat, z nosu mi to teče samovolně jak z kohoutku. No a na alergologii mi řekli, že žádnou alergii nemám
A mám to celoročně, není to nějakým obdobím.
@Liiiiiiinda píše: Více
Ahoj, u mě něco podobného. Před lety se k nám nastěhovala kočička, kterou nechali venku sousedi, když se stěhovali. Projevy alergie jsem taky nějakou dobu neměla, ale pak přesně to, co píšeš ty. Byla jsem na alergologii a alergie na kočky a roztoče. Dostala jsem antihistaminika, která mi naštěstí zabrala… Pak se přidalo astma (slabší), ale chodím na plicní a ráno mám jeden vdech kortikoidů, už roky a stav je stejný, nebo lepší (teď jsem byla 4 měsíce bez kočičky, tak se hodnoty spirometrie i FENO dostaly úplně do normálu).
Ale já bez kočiček být nemůžu, když se na Vánoce ségra s kočičkou odstěhovala, tak jsem se úplně zhroutila, byly v tom tedy i jiné události, ale skončila jsem v Bohnicích na psychiatrii.
Teď jsem přemýšlela, co dál, ale plicní lékařka má pro mě pochopení a naštěstí mi novou kočičku schválila. Takže od včerejška mám doma kocourka. V noci jsem sice víc smrkala, ale přes den ok. Plicní Dr. mi říkala, ať kdyžtak antihistaminika beru i ráno (teď beru jen večer). Tak uvidím. Hodně jsem to rozmýšlela, ale pro mě jsou kočičky vše, krmím roky i opuštěné u nás v ulici (nechali jsme je samozřejmě vykastrovat).
Takže pokud by tě na alergologii dříve nikde nevzali, jakože na alergologie jsou teď hrozné čekací doby, tak bych možná zkusila praktika i když nevím, jestli může dělat odběry i na alergologii, ale můžeš to s ním probrat a antihistaminika může psát (ale jak tady padlo, tak alergie může být i na něco jiného).
Jinak u mě se ta alergie rozjela až snad po 3 letech s kočičkou.