Může se po prodělané viróze rozjet celiakie?

Anonymní
10.4.25 23:54

Vznik celiakie po prodělané viróze

Stalo se někomu, že po chřipce se mu rozjela celiakie. Na internetu jsem našla článek, že to možné je. Ano hledám si diagnózy na netu, protože už jsem zoufalá z toho co mi je. Na každé vyšetření čekám několik týdnů a pořád nevím z čeho ty problémy mám. Tak díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
839
11.4.25 02:09

Chřipka může spustit autoimunitní reakce v těle, které mohou ovlivnit imunitní systém. Může vést k rozvoji celiakie u osob, které jsou k tomu geneticky náchylné. Spouštěčem může být třeba také stres.
U podobných problémů hraje často důležitou roli psychika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65357
11.4.25 05:48

Pokud máš ten gen, tak ano. Muže to být stres nebo nemoc. Krev pro začátek muže vzít i obvodní, tam se čekat nemusí, ne. Dělal ti odběry?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2285
11.4.25 08:16

Viry dělají různou paseku. Nepíšeš jaké potíže máš, ale jestli máš po viróze průjmy, tak to může být dočasný nebo i trvalý deficit laktázy. Řeší se to bezlaktózovou dietou nebo ke každému jídlu s laktózou dát tabletu laktázy. Dá se koupit v lékárnách nebo drogeriích. Je potřeba vychytat dostatečnou dávku. Laktáza bývá nacpaná i v uzeninách, pečivu… takže hlídat složení. Při striktní dietě potíže vymizí do týdne. A máš hned jasno.
Někdy se i celiakie neprokáže, ale při dietě potíže ustoupí. Takže oficiálně celiakii nemáš, ale když lepek nejíš, nic ti není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.25 08:34

@vokishka odběry dělala ty základní, to jsem ještě netušila, že by to mohla být celiakie. Přišla jsem k ní s bolestí a nadýmáním břicha. Řekla, že když nezjistí příčinu mám jít na alergologii. Tam jsem objednaná na červen.
K obvodní jdu příští týden, tak se zeptám na ty odběry na celiakii

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.4.25 08:36

@Okta hlavně nadýmání břicha a bolest snad po každém jídle, průjem jen někdy

• Citovat
  • Upravit
5889
11.4.25 08:40
@Anonymní píše: Více

Tohle jsou i projevy intolerance laktózy. Zkusila bych najet na bezlaktózovou dietu. Může to být dočasné. Já na ní byla rok. Průjmy, bolesti břicha, nadýmání. Po roce jsem postupně zkoušela mléčné výrobky. Prvně prošlo vše pevné ( sýry apod.), až jako poslední prošlo samotné mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
11.4.25 08:43

A to jen čekáš nadmuta na doktory?
Zkoušela jsi eliminacní dietu? Může to být laktózy, muze to být lepek..případně obojí..
Pogoogli

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.4.25 08:50

@Svetluska55 no tak se zdravotním problémem jsem šla k doktorovi než sama něco zkoušet. Čeká mě vyšetření tak nemůžu zkoušet dietu, tu začnu držet až budu vědět konkrétně co mi je, ať to má smysl

• Citovat
  • Upravit
Alinois2
11.4.25 08:55

Mně spustil autoimunitní nemoc covid takže to možný určitě je.

• Citovat
  • Upravit
11903
11.4.25 10:19
@Anonymní píše: Více

Ale chápeš, že ne všechno jde potvrdit testy.
Tohle není tvoje první diskuze, už jsme ti radili postup, jak to máš řešit eliminací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65357
11.4.25 12:45
@Evkad píše: Více

Eliminovat muze vse, krome lepku. Je ale fakt, ze si matně vzpomínám, ze tu uz neco bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11903
11.4.25 13:56
@vokishka píše: Více

Třeba já jednu dobu zkoušela vynechat I lepek. Nakonec mi spíše lehce vadí obilniny a kynuté/kváskové pečivo.

Zakladatelko, u mého bývalého alergologa jsem právě pochodila až se seznamem potravin, které jsem měla právě vysledované eliminací.
Ono totiž není jen alergie, ale i intolerance. A mne samotnou nejvíce omezuje intolerance, to mám seznam potravin na A4. Alergie mám také, ale větší reakce u intolerance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65357
11.4.25 14:44
@Evkad píše: Více

jde o to, že ji čekají vyšetření. A celikaii nezjištíš bez zátěže lepkem. A pokud vynechá lepek a pak se k němu vrátí kvůli vyšetření, tak jí může být mnohem hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
12.4.25 16:14

Já bych zkusila alespoň na týden dva vždy vyřadit jednu skupinu potravin. Pokud dojde k tomu, že u nějaké potíže odezní nebo se výrazně zmírní, tak to je váš problém. Je dobré jít k lékaři s tím, že už máte zapsáno, jak jste reagovala na vysazení lepku, laktózy, cukru atd. Stejně to budete nejspíš muset zkusit, protože bohužel, někdy se stane, že všechny výsledky jsou v pořádku a všechna ta vyšetření nezjistí vůbec nic. Zrovna v oblasti trávicích potíží si člověk musí často pomoct sám… Na týden nebo dva vám vysazení žádné skupiny potravin neublíží. Takže se toho nemusíta bát a čekat až vám to schválí lékař…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí