Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky Holky
ještě jedna otázka z čeho se dají chytit Rotaviry i vzduchem? Nebo , že jen něco olízne?
Děkuji
Jak se rotaviry šíří?
Rotavirové infekce jsou vysoce nakažlivé. Primární cesta přenosu rotavirů je ze stolice nakaženého dítěte k ústům dalšího dítěte. Jedná se o fekálně-orální cestu přenosu. Virus se tedy přenáší, když si děti zapomenou umýt ruce před jídlem nebo po použití toalety.
Protože virus je stabilní (zůstává infekční) v prostředí, může dojít k přenosu při požití kontaminované vody nebo potravin a kontaktem s kontaminovanými povrchy. Rotaviry přežívají na tvrdém a suchém povrchu i několik dní, na lidské kůži může přežívat několik hodin.
Ahoj, souhlasím, je to vysoce nakažlivé - proto to často (hlavně ve školkách) mívá několik dětí najednou
.. Ale nakažlivost je i vzduchem, ne jen olíznutím špinavých rukou - největší infekční dávka je samozřejmě ve stolici, nebo když dítě zvrací, ale i když na nic nesaháš a jsi v jedné místnosti, máš poměrně velkou šanci to chytit … Nám se dokonce stalo, že jsem šla s dcerou na kontrolu k mudr po antibiotikách, v čekárně ani v ordinaci nikdo nebyl a přesto to tam dcera chytla (a na nic nesahala) - když jsem pak volala doktorce, říkala, že těsně před tím, než jsme přišli, tam byl chlapeček s rotavirovou infekcí a jak byla dcerka hodně oslabená, tak to chytla - a musela to mít odtamtud, nikde jinde jsme nebyli..
Naše malá se ve 2 letech nakazila, ani nevíme kde.
Ještě kojené dítě, které nechodilo do žádného kolektivního zařízení, na návštěvy chodíme a návštěvy přijímáme minimálně.
Starší sice chodil do školky, ale neprodělal to.
Je to vysoce nakažlivé.
To je zajímavé, já když jsem to chtěla malému nechat naočkovat, paní doktorka mi řekla, že se to skoro nevyskytuje a že je to zbytečné…Podotýkám, že pediatrička malého je opravdu zodpovědná, stojí si za tím, že co se dá naočkovat, tak se má dát, ale zrovna u rotavirů, když jsem se ptala na vakcinu rotarix, řekla, že je to naprosto zbytečné…A doktorka mé kamarádky říká úplně to samé.....
jo a omlouvám se, není to moc k otázce…:-) můj příspěvek se spíš hodí do jiné diskuze na podobné téma, která byla také dnes založena…:-)
barhule píše:
To je zajímavé, já když jsem to chtěla malému nechat naočkovat, paní doktorka mi řekla, že se to skoro nevyskytuje a že je to zbytečné…Podotýkám, že pediatrička malého je opravdu zodpovědná, stojí si za tím, že co se dá naočkovat, tak se má dát, ale zrovna u rotavirů, když jsem se ptala na vakcinu rotarix, řekla, že je to naprosto zbytečné…A doktorka mé kamarádky říká úplně to samé.....
Tak mě pediatrička očkování necpala a v nemocnici, kde jsme byly(malá měla těžký dvoufázový průběh, musela být na kapačkách),tak tam říkaly, že mívají i očkované děti s rotaviry.
Vyskytuje se to hodně, ale ve vlnách, v zimním a předjarním období.
I já jsem to od ní chytla,ale jako dospělá bez větších problémů - jen bolesti břicha,nevolnost a pár dní průjem.
Ahoj maminky mám dotaz. Kamarádky malá 20měsíců chytla před 14dnama rotaviry. Podotýkám, že je na rotaviry očkovaná a můj syn ne. Asi před dvěma dny mi psala, že už jsou zdraví a že se můžeme vidět. Můžu se zeptat máte s touto nemocí někdo zkušenosti. Je možné že by syn mohl chytit rotaviry i když už je dcera od kamarádky zdravá? Jak dlouho můžou být nakažliví a je potřeba udělat nějaké opatření doma. Četla jsem že by měla vydesinfikovat všechny hračky a věci na které malá šahala, protože se to tím dá přenést když by to syn třeba strkal do puse. Syn má 21měsíců.
Po 14 dnech nemůže být rozhodně zdravá!!!Maximálně se zbavila průjmu. Naše malá he také očkovaná a onemocněla tím. Mesela jsem vařit dietu a každý cca 2 týdny chodila malá na výtěr a až po 3 negativních výsledcích se dalo hovořit o tom, že je zdravá. Taky nás kontaktovala hygiena, mě i manžela a každého zvlášť se ptali na hygienické návyky v rodině a na stravu za poslední dny.
no přišlo se na to, že malá snědla kousek klobásy, která nebyla tepelně opracovaná, tak to měla nejspíš z toho.
Omlouvám se, jen na mobilu a píšu jak trotl, ale snad je to srozumitelné ![]()
@Jamulka Já sem dělala před mateřskou na hygieně a rotaviry z tepelně neopracované klobásy chytnout nemohla. To bud salmonelozu nebo Campylobactera.
@Ivulka88 jinak já se synem ležela skrz rotaviry v nemocnici..byli jsme tam 5 dní..následně mi dr říkala, že bude on oslabenej, ať se ještě tak týden vyhýbáme kolektivu..ano a většinou se má doma vše desinfikovat..
jestli k ní jít nebo nejít neporadím..podle mě, když půjdete do dětské herny, tak to taky neovlivníte..nebo na hřiště nebo tak no..ale je to jen můj názor, určitě zde poradí ![]()
@Ivulka88 Člověk může být infekční ještě tak 14 dnů po odeznění příznaků. A rozhodně je lepší věci vydezinfikovat.Ale oni rotaviry jsou dost odolný vůči dezinfekci. Já bych teda asi ještě týden počkala. Ale to je můj názor protože se rotavirů hodně bojím
.