Z čeho se chytí Rotaviry?

202
18.11.11 17:17

Z čeho se chytí Rotaviry

Ahojky Holky
ještě jedna otázka z čeho se dají chytit Rotaviry i vzduchem? Nebo , že jen něco olízne?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24837
18.11.11 17:22

Jak se rotaviry šíří?

Rotavirové infekce jsou vysoce nakažlivé. Primární cesta přenosu rotavirů je ze stolice nakaženého dítěte k ústům dalšího dítěte. Jedná se o fekálně-orální cestu přenosu. Virus se tedy přenáší, když si děti zapomenou umýt ruce před jídlem nebo po použití toalety.

Protože virus je stabilní (zůstává infekční) v prostředí, může dojít k přenosu při požití kontaminované vody nebo potravin a kontaktem s kontaminovanými povrchy. Rotaviry přežívají na tvrdém a suchém povrchu i několik dní, na lidské kůži může přežívat několik hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
18.11.11 17:56

Ahoj, souhlasím, je to vysoce nakažlivé - proto to často (hlavně ve školkách) mívá několik dětí najednou :-(.. Ale nakažlivost je i vzduchem, ne jen olíznutím špinavých rukou - největší infekční dávka je samozřejmě ve stolici, nebo když dítě zvrací, ale i když na nic nesaháš a jsi v jedné místnosti, máš poměrně velkou šanci to chytit … Nám se dokonce stalo, že jsem šla s dcerou na kontrolu k mudr po antibiotikách, v čekárně ani v ordinaci nikdo nebyl a přesto to tam dcera chytla (a na nic nesahala) - když jsem pak volala doktorce, říkala, že těsně před tím, než jsme přišli, tam byl chlapeček s rotavirovou infekcí a jak byla dcerka hodně oslabená, tak to chytla - a musela to mít odtamtud, nikde jinde jsme nebyli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
18.11.11 20:00

Naše malá se ve 2 letech nakazila, ani nevíme kde.
Ještě kojené dítě, které nechodilo do žádného kolektivního zařízení, na návštěvy chodíme a návštěvy přijímáme minimálně.
Starší sice chodil do školky, ale neprodělal to.
Je to vysoce nakažlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
18.11.11 22:15

To je zajímavé, já když jsem to chtěla malému nechat naočkovat, paní doktorka mi řekla, že se to skoro nevyskytuje a že je to zbytečné…Podotýkám, že pediatrička malého je opravdu zodpovědná, stojí si za tím, že co se dá naočkovat, tak se má dát, ale zrovna u rotavirů, když jsem se ptala na vakcinu rotarix, řekla, že je to naprosto zbytečné…A doktorka mé kamarádky říká úplně to samé.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
18.11.11 22:21

jo a omlouvám se, není to moc k otázce…:-) můj příspěvek se spíš hodí do jiné diskuze na podobné téma, která byla také dnes založena…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
19.11.11 07:20
barhule píše:
To je zajímavé, já když jsem to chtěla malému nechat naočkovat, paní doktorka mi řekla, že se to skoro nevyskytuje a že je to zbytečné…Podotýkám, že pediatrička malého je opravdu zodpovědná, stojí si za tím, že co se dá naočkovat, tak se má dát, ale zrovna u rotavirů, když jsem se ptala na vakcinu rotarix, řekla, že je to naprosto zbytečné…A doktorka mé kamarádky říká úplně to samé.....

Tak mě pediatrička očkování necpala a v nemocnici, kde jsme byly(malá měla těžký dvoufázový průběh, musela být na kapačkách),tak tam říkaly, že mívají i očkované děti s rotaviry.

Vyskytuje se to hodně, ale ve vlnách, v zimním a předjarním období.
I já jsem to od ní chytla,ale jako dospělá bez větších problémů - jen bolesti břicha,nevolnost a pár dní průjem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
5.3.15 11:11

Rataviry do kdy jsou nakažlivé?

Ahoj maminky mám dotaz. Kamarádky malá 20měsíců chytla před 14dnama rotaviry. Podotýkám, že je na rotaviry očkovaná a můj syn ne. Asi před dvěma dny mi psala, že už jsou zdraví a že se můžeme vidět. Můžu se zeptat máte s touto nemocí někdo zkušenosti. Je možné že by syn mohl chytit rotaviry i když už je dcera od kamarádky zdravá? Jak dlouho můžou být nakažliví a je potřeba udělat nějaké opatření doma. Četla jsem že by měla vydesinfikovat všechny hračky a věci na které malá šahala, protože se to tím dá přenést když by to syn třeba strkal do puse. Syn má 21měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
5.3.15 11:25

Po 14 dnech nemůže být rozhodně zdravá!!!Maximálně se zbavila průjmu. Naše malá he také očkovaná a onemocněla tím. Mesela jsem vařit dietu a každý cca 2 týdny chodila malá na výtěr a až po 3 negativních výsledcích se dalo hovořit o tom, že je zdravá. Taky nás kontaktovala hygiena, mě i manžela a každého zvlášť se ptali na hygienické návyky v rodině a na stravu za poslední dny.
no přišlo se na to, že malá snědla kousek klobásy, která nebyla tepelně opracovaná, tak to měla nejspíš z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
5.3.15 11:27

Omlouvám se, jen na mobilu a píšu jak trotl, ale snad je to srozumitelné ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
5.3.15 11:28

@Jamulka Rotaviry z klobásy 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13535
5.3.15 11:32

@Jamulka nepletete si to náhodou se salmonelozou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
5.3.15 11:34

@Jamulka Já sem dělala před mateřskou na hygieně a rotaviry z tepelně neopracované klobásy chytnout nemohla. To bud salmonelozu nebo Campylobactera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13535
5.3.15 11:34

@Ivulka88 jinak já se synem ležela skrz rotaviry v nemocnici..byli jsme tam 5 dní..následně mi dr říkala, že bude on oslabenej, ať se ještě tak týden vyhýbáme kolektivu..ano a většinou se má doma vše desinfikovat.. :nevim: jestli k ní jít nebo nejít neporadím..podle mě, když půjdete do dětské herny, tak to taky neovlivníte..nebo na hřiště nebo tak no..ale je to jen můj názor, určitě zde poradí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
5.3.15 11:37

@Ivulka88 Člověk může být infekční ještě tak 14 dnů po odeznění příznaků. A rozhodně je lepší věci vydezinfikovat.Ale oni rotaviry jsou dost odolný vůči dezinfekci. Já bych teda asi ještě týden počkala. Ale to je můj názor protože se rotavirů hodně bojím :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí