Z dokrmování k plnému kojení?

1247
9.1.12 20:39

Z dokrmování k plnému kojení?

Mám holčičku 3 měsíce. Na 3měsíční kontrole minulý týden jsme zjistili, že přibrala 360g za 4 týdny, takže cca 90 týdně. Doktorka automaticky navrhla odpolední a večerní, případně jenom večerní dokrmování. Je pravda, že mám s největší pravděpodobností málo mléka. Teda spíš určitě. Dopoledne je to v pohodě, odpoledne už celkem katastrofa, zkoušela jsem odsácat, skoro nic jsem nevytáhla. Malá mi ale doteď spala už od měsíce celou noc, vydrží i 12 hodin, což nechápu, pokud je hladová…
Dneska jsem volala laktační poradkyni. Ta z toho všeho, co jsem jí řekla, vydedukovala to, že hlavní problém by mohl být v té prospané noci. Poradila mi, ať malou aspoň jednou za noc vzbudím na kojení. Že se tím podpoří laktace a malá bude mít i větší váhový přírůstek. Taky jsem jí řekla, že budu mít odsávačku, tak že budu odsávat, aby se ta tvorba zvyšovala. Na to mi ale řekla, že jediná odsávačka na trhu, která podporuje tvorbu mléka, je Medela swing. Ostatní že jsou jenom na odsávání přebývajícího mléka a tvorbu mléka neovlivňují.
Každopádně dávám už 4 dny malé jednou až dvakrát denně 150ku Nutrilonu…

Máte někdo zkušenost s tím, že jste se od dokrmování vrátili k plnýmu kojení? Jak se vám třeba podařilo se zase rozkojit? Nebo už je to beznadějný? Kojení je pro mě hrozně důležitý a když malé dávám dokrm, tak mi u toho úplně krvácí srdce :,(
A je možný, že by třeba mohla být na moje prsa odsávačka nevhodná? Sestra mi dneska půjčila odsávačku (elektrickou, celkem drahou, takže kvalitní) a vůbec nic se neodsálo. Ručně jsem pak ale odstříkala 30…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81481
9.1.12 20:48

Koukni se na www.kojeni.net je tam jednak databáze otázek a odpovědí, případně jde napsat do poradny.
mě přijde 2× 150ml hrozně moc, bála bych se brzkého odstavení. pokud chceš u kojení zůstat, tak ne lahví, ale alternativně. . Dát dokrm menší a spíš rozdělit do celého dne. Je normální, že večer už je mléka méně. Pokud holku nacpeš UM na večer, tak ti nebude chtít v noci pít už vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
9.1.12 20:53

Taky jsem kolem 3 měsíce bojovala u syna s nepřibíráním a do toho jsem měla zdravodnít problémy. Takže jsem na střídačku kojila a dávala dokrm ze stříkačky. Ale vždy jsem nejdřív nakojila, dala Sunar stříkačkou a ještě znovu přiložila na podporu tvorby mléka. Během měsíce, kdy jsem se dala dohromady po zdravotní stránce a celkově se situace zklidnila, jsem postupně ubírala UM a přešli jsme opět na plné kojení. Měla jsem dětskou váhu, takže jsem věděla kolik mi při kojení vypil a podle toho jsem snižovala dávku UM ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
9.1.12 20:58

Ahoj :kytka: Myslím, že to bude laktační krize, taky jsem si tím s maloum prošla okolo 3 měsíce, po týdnu jsem se krásně rozkojila :pankac: A jak???Pořád jsem malou kojila, ve dne v noci(hlavně) prostě pořád, takhle jsme laktaci nádherně nakoply :palec: Držím ti palce :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
9.1.12 20:58

Ahojky, ja musela zacit prikrmovat uz ve 2. tydnu. Prcek ubyl na vaze. Mleko jsem nemohla poradne dlouho rozjet. Zkousela jsem vsechno mozne, pak zvitezila homeopatika „ricinus communis 5ch“. Ale i tak jsem do 6 mesicu i prikrmovala. Mame doma otesanka :D . V 5 mesici jsme zacali s prikrmy a od 7 mesice mu stacilo jen moje mleko. UM jsem chystala podle navodu, bud ho vypil nebo ho nechal nebo jsme pridelali dalsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
9.1.12 20:59

Mně kolem třetího měsíce také přibral za 4 týdny jen 350 gramů, doktorka se sice tvářila, ale nic neříkala. Já jsem to přičítala růstovému spurtu nebo právě tomu, že začal vynechávat jedno noční kojení. Ale vytrvala jsem u kojení, po každém kojení jsem se snažila ještě něco odsát - neodsála jsem skoro nic, ale snažila jsem se. Pak jsem taky asi tři dny po sobě malého častěji přikládala (tím se taky zvyšuje laktace) a teď mi za 5 týdnů přibral přes půl kila, což už je dobrý..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
Alpaka píše:
Koukni se na www.kojeni.net je tam jednak databáze otázek a odpovědí, případně jde napsat do poradny.
mě přijde 2× 150ml hrozně moc, bála bych se brzkého odstavení. pokud chceš u kojení zůstat, tak ne lahví, ale alternativně. . Dát dokrm menší a spíš rozdělit do celého dne. Je normální, že večer už je mléka méně. Pokud holku nacpeš UM na večer, tak ti nebude chtít v noci pít už vůbec.

Napsala jsem to blbě, dávám 120…ale i to je asi moc…
Ale kdy jindy jí to mám dát? Přece ji nebudu dokrmovat dopoledne, když to se normálně napije. Až tak kolem páté už tam není skoro nic a kdybych jí dala třeba 90ku, tak jí to nebude stačit… Tak jak jinak to mám dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020

já ze začátku s kojením taky dost bojovala a neměla jsem dost mlíka na noc - párkrát jsem si pomohla sunarem / okolo 4 m / a okolo 5m začala dávat zeleniku. Mlíka najednou bylo dost, a teď když je větší a pořádně tahá mám mlíka přebytky, takže v 9m jsme stále na 2 příkrmech + kojo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
9.1.12 21:01

Kačenka : taky jsem dávala na noc , myslím, že to děláš dobře. Mimi usne a do dalšího pití se ti mlíčko dodělá. Každopádně koj v noci alespoň 1× - podporuje to větší laktaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
9.1.12 21:02

Jenže je jedna věc, co nechápu…laktaci má zvýšit častý kojení. Jenže když tam nic nenní, tak nebude sát…teď večer mi tahala z každýo prsa tak půl minuty a pak začala ječet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
9.1.12 21:07

Lanktacni poradkyne moc neposlouchej. Kdyz krici hladem a nemas mleko, tak ji prikrm. Behem vynechani se ti mlicko udela :palec: . Ja jsem byla rada, ze jsem ho mela aspon trochu :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14020
9.1.12 21:14

a není to i sprut? Mi se malá ve 3m u prsu taky takhle vstekala, ale pak jsem odsála z každého skoro 100 ml :think: . Drželo ji to docela dlouho, změnila jsem polohu ze sedu do lehu na boku a za pár dní bylo vše OK. Malá by měla být přisátá alespoň 10 minut aby prsa dráždila k produkci. V noci jsou mimča unavené a nemají prostor ke vstekání, tak proto je noční kojení taky v tomto období lepší. U mě to fakt pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
9.1.12 21:21

kuk :-D do googlu zadej vyroba domaciho suplementoru to si sestav pak na netu najdi alternativni zpusob dokrmu je tam navod jak to pouzit a nebo si rovnou kup suplementor stoji asi 900 ja jsem si zkousela udelat ten doma ale jakmile kluk ucitil ze je tam hadicka tak nechtel k prsu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
9.1.12 21:21

Ach jo, ta informovanost odborníků je fakt tristní. Ve třech měsících se prsa přestávají nalévat zcela přirozeně a nic odsát pořádně nejde, protože kojení je stimulace tvorby, ne odsávačka a s množstvím MM to nemá nic společného. Zavedením příkrmu si podporu laktace ještě snížíš a o MM můžeš přijít. Nedokrmuj UM a hodně přikládej, v noci ideálně 2×. Pokud miminko hezky spinká, alespoň v noci 2× prsa nahřívej a stimuluj sama, není důležité něco odsát, je důležitá ta stimulace, protože v noci je prolaktin na nejvyšší úrovni a dobře podporuje tvorbu MM. Pokud má miminko denně 6-8 počuraných plen, mám MM dostatek. A žádné miminko nepřibírá pořád stejně a s přibývajícím věkem přibírá míň a míň, to je normální. Drž se a pokud chceš kojit, koj a nepřikrmuj.

PS: pro zvýšení laktace si kup kojící čaj, nápod Caro a moc fajn jsou tzv pyžamové dny: zalézt si do postele na dva dny s mrňouskem, být hodně spolu a častěji přikládat i přes den. Není potřeba při každém přiložení aby dítě hodně pilo, ten kontakt a i kratší stimulace prsou stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
9.1.12 21:24

kuk :-D do googlu zadej vyroba domaciho suplementoru to si sestav pak na netu najdi alternativni zpusob dokrmu je tam navod jak to pouzit a nebo si rovnou kup suplementor stoji asi 900 ja jsem si zkousela udelat ten doma ale jakmile kluk ucitil ze je tam hadicka tak nechtel k prsu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová