Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcerka 9 měsíců má horečku 39. Dala jsem jí dětský čípek proti horečce. Panadol a chci se zeptat, za jak dlouho by horečka měla polevit? ![]()
Řešili jsme to teď o víkendu, teplota začala klesat až za hodinu.
Dík. Já jenom, kdy to budu muset přeměřit. Nechce se mi jí budit, ale je vařící, takže budu muset.
U nás to bylo tak tak do hodiny…ale po nějaké době začala teplota zase stoupat, takže jsme museli střídat Paralen s Nurofenem
Zkus jestli nepoznáš dotykem, že už tolik netopí, zase asi je zbytečné budit malou po půl hodině.
@Verca1989 Tam píšou, že se může dát další až 6 hodinách. Ale co když se jí to mezi tím zvýší na 40? Ach jo. První horečka, tak šílím.
Změř jí za hodku, pokud ti to nějak rapidně neklesne, můžeš přidat Nurofen. Musíš si hlídat interval mezi podáním stejné účinné látky, Panadol-kde je PARACETAMOL musíš dodržet 6 hodin od podání dalšího PARACETAMOLu -tím můžeš předávkovat. Nurofen, Brufen-jsou stejné-tam je Ibuprofen a ten můžeš, pokud je to třeba podat každé 4 hodiny. V té kombinaci, kdy je podáš hodinu po sobě ti to klesne, jen si piš, v kolik co dáváš. Pokud teplota neklesne chtělo by jí zchladit fyzikálně-zábal-zabalit do pleny-mokré, nebo prostěradla-už ničím nepřikrývat…pokud má chladné končetiny-ty nebalit…a nechat odsálat teplo tak 5-7 minut.Pak rozbalit, osušit a dát lehké pyžámko, aby horko ještě mohlo jít ven. Lepší je ponořit do vaničky s chladnou vodou, nechat chvilku a pak vyndat a osušit.
@andrea74 Prosím tě a jak často mám ty zábaly nebo koupel dělat? Pokavad by to po prvé nevyšlo?
Já teda nevím, ale rozhodně bych nedala dva léky po hodině!! Paracetamol a Brufen se můžou střídat po 4 hodinách, léky se stejnou účinnou látkou po 6. 39 ještě není tak strašná horečka (je to po odečtu nebo před?), aby se nedalo ty 4 hodiny počkat. Když teplota přesáhne 40 po odečtu, volám pohotovost, popř. hned jedu.
Zábaly jsem dávala jenom jednou, to když se teplota blížila až k 41, na radu dr. z pohotovosti. Tenkrát mi řekla, že můžu klidně každých 30min, na kotníky a zápěstí, pokud jsou horké a ne studené.
Já jen doplním, že ani jedna z těch látek (Ibuprofen, Paracetamol) se nesmí předávkovat, takže si hlídej obě účinné látky a maximální doporučenou dávku.
Co se týká zábalu, tak s ním opatrně, moc často bych to nedělala. Při rychlém zchlazení hrozí febrilní křeče. Raději sprchovat, ale jen vlažnou vodou o pár stupňů nižší než je teplota dítěte.
Mám zkušenost, že po Panadolu to klesne za cca hodinu. Po Nurofenu i dřív, ale zase to nevydrží tak dlouho, takže já radši dávám Panadol a až když to nestačí, střídám s Nurofenem. Nám taky zabírá líp čípek než sirup, ale to může být u každého dítěte jinak.
Ať je brzy líp
, já plaším při každé horečce i teď, po víc jak 7 letech a se dvěma dětma
.
Po minulém týdnu, kdy měl syn skoro 40 (po odečtu) 5 dní v kuse, jsem si řekla, že už konečně pořídím bezdotykový teploměr, právě kvůli tomu měření, když spí.
Na zábal ani nemusí dojít…nebála bych se dát po hodině, já to taky dělám…uvidíš, třeba to klesne..kolik má? měřím normálně, ve spánku, ani o tom neví…
Příspěvek upraven 23.07.13 v 21:30
@PetiteFillette píše:
Po minulém týdnu, kdy měl syn skoro 40 (po odečtu) 5 dní v kuse, jsem si řekla, že už konečně pořídím bezdotykový teploměr, právě kvůli tomu měření, když spí.
Já ho pořídila, když se narodila druhá dcera. Věc k nezaplacení, nemusím po každém použití dezinfikovat ani mýt, během chvilky změřím obě holky najednou, nebudím je přitom atp. Na orientační teplotu používám i páskový čelový teploměr, stál asi dvacku.