Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zábrany pro miminka na sporak aby nemohly kroutit čudlíkama, apod. Funguje to?
Nedokáží to trebas taky sundat
… Mohlo by to fungovat i na jine čudlíky?
Já měla ve starém bytě něco takového, sundat to dítě nedokázalo, manžel občas taky ne. Ale už nevím přesnou značku, je to nějaký rok zpátky. Měla jsem to kvůli synovci, kterému se čudlíky na naší plynové desce moc líbily ![]()
Vypadalo to teda ohavně, ale lepší, než puštěný plyn.
Nikdy jsem to nepotřebovala, malou jsem učila že na čudlíky u pračky a trouby se nesahá, sporák nedosáhne, mám varnou desku a samotnou jsem jí v kuchyni nenechávala. Ale co jediné jsem měla, to byly chrániče na rohy u stolu, vydrželi tak asi hodinu a hned je servala dolů, tak nevím jestli i toto není podobného rázu
děti jsou velmi vynalézavé
Zábrany ne, dvakrát to děti zkusily, dostaly přednášku, potřetí už jsem je přes tu ruku plácla a byl klid ![]()
Jediné „zábrany“, které jsme měli, byly záslepky do zástrček. Bez všeho ostatního jsme se obešli, zábranu ve skříňce v koupelně mi tenkrát syn dokonale rozebral a bez problémů se tam dostal, takže velmi brzy přestala plnit účel. Dětem se zkrátka vysvětlovalo a opakovalo, že na určité věci se nesahá.
Na varnou desku zatím nedostane a stejně je tam pojistka, že se plyn sám vypne, pokud nehoří. To má snad dnes většina plynových sporáků. Záslepky do zástrček zatím nepotřebujem, velmi důrazně jsme vysvětlovali, že se do nich nesahá a kupodivu to zatím funguje. Měli jsme jen zábranu do dveří, aby se syn nechodil hrabat do kočičí kadiboudy. A to ho kupodivu už taky přešlo. Pojistky na šuplíky nemáme, občas něco vykrámuje, ale není tam nic nebezpečného. Teď by se nám ale hodila nějaká pojistka na odpadkový koš, začal do něj házet věci. Hračky, láhev s pitím, účtenky… Asi dám na dekl nějakou rolničku, abych slyšela, když tam něco nese ![]()
@radkka píše:
Já měla ve starém bytě něco takového, sundat to dítě nedokázalo, manžel občas taky ne. Ale už nevím přesnou značku, je to nějaký rok zpátky. Měla jsem to kvůli synovci, kterému se čudlíky na naší plynové desce moc líbilyVypadalo to teda ohavně, ale lepší, než puštěný plyn.
tyhle jsem videla nekde na netu a rikala jsem si jestli to ma cenu, no tak u nas zakazat to moc nepomuze, staci ze clovek minutku nekouka a uz je tam, je to zvedave a chytre dite a velmi vynalezave
myslite ze by se to dalo dat i jinam nez na troubu?
@žabinka píše:
tyhle jsem videla nekde na netu a rikala jsem si jestli to ma cenu, no tak u nas zakazat to moc nepomuze, staci ze clovek minutku nekouka a uz je tam, je to zvedave a chytre dite a velmi vynalezavemyslite ze by se to dalo dat i jinam nez na troubu?
Nevím, my tam měli obyčejný sporák, tam to pasovalo, na novou desku jsem to nezkoušela, ta má pojistku ![]()
@radkka píše:
Já měla ve starém bytě něco takového, sundat to dítě nedokázalo, manžel občas taky ne. Ale už nevím přesnou značku, je to nějaký rok zpátky. Měla jsem to kvůli synovci, kterému se čudlíky na naší plynové desce moc líbilyVypadalo to teda ohavně, ale lepší, než puštěný plyn.
manzel obcas taky ne
@Danulinka16 píše:manzel obcas taky ne
On je na tohle nešika, neotevře ani sirup na kašel s dětskou pojistkou
![]()
@radkka píše:
On je na tohle nešika, neotevře ani sirup na kašel s dětskou pojistkou![]()
vzdyt se rika, ze chlapi jsou jako deti ![]()
@radkka píše:
Nevím, my tam měli obyčejný sporák, tam to pasovalo, na novou desku jsem to nezkoušela, ta má pojistku
Spis ze by se to hodilo i na pračku a na pocitac
je opravdu šikovnej pračku by nejradeji vypral za mě
le kdyz se furt zapina vypina bojim se ze se za chvili ta pracka rozbije. Tak bych nejakou krytku ocenila ![]()
@žabinka píše:
Spis ze by se to hodilo i na pračku a na pocitacje opravdu šikovnej pračku by nejradeji vypral za mě
le kdyz se furt zapina vypina bojim se ze se za chvili ta pracka rozbije. Tak bych nejakou krytku ocenila
Co pračku vypínat ze zásuvky, když nepereš? Nějaký dětský zámek tam taky bývá, ne? Pracovní počítač dávám na skříň, kdyby mi to rozhrabali, musela bych je asi zabít. (míváme tu synovce i s neteří teď docela často, trénujeme na očekávané miminko). Jinak prostě asi vysvětlovat, my to na tom sporáku měli hlavně protože to byl starý krám na plyn, kdyby to pustil, může se stát průser.
@žabinka Jak velké máš dítě? Mimino/batole na sporák obvykle nedosáhne ani k tomu nemá potřebnou zručnost a sílu, knoflík otočit.
Starší dítě už pak většinou bývá rozumnější a pokud to nění opravdu nějaký nezvladatelný pošuk, tak se mu dá domluvi a vysvětlit (i když teda musíš furt kontrolovat a připomínat).
Jinak pračku vytahuju ze zásuvky a při praní se snažím nezapomínat dětskou pojistku. K noťasu nesmějí, nedovoluji ani tříleťákovi něco si pouštět, pracovní počítačč ihned zavírám do skříně.
Telefony a ovládač jsou na poličkách mimo dosah dětí.
V rámci kladného vztahu k uklízení smějí obsluhovt vysavač.
Pojistky máme na dvou vyklápěcích skříńkách a jedné komodě, kam lezl starší jako batole. Mladší nemá krámovací tendence, takže jsem to pak nerozšiřovali a nadobro ji vyléčilo, když si přicvakla prst v šuplíku s hračkama. To ji došlo, že na tom rodičovském „Nehraj si s tím, optarně, bude auva“, něco bylo.
@žabinka jako pračka je kapitola sama pro sebe. Ta naše je super, inteligentní, tichá, nová, ale vývojáři jaksi nedomysleli, že když dětský zámek zamkne všechny čudlíky kromě tlačítka On/Off, tak je to dětský zámek na dvě věci
Naštěstí ji máme v koupelně, takže při praní se musí zavřít a jinak ji vytahuju ze zdi. Manželovo PC (navíc s modrým světýlkem!) ho taky láká jak lampa můru.