Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, i můj 5 letý syn má zvětšenou nosní mandli, III. st. a od toho zahlenění a také zhoršený sluch - vodu ve středouši.
Chtěla bych zkusit mandli zmenšit, vyléčit bez ji trhat, jestli to půjde. A tak jsem načetla všechny možné diskuze a z toho dala dohromady co lze na uzdravení použít. Pište Vaše zkušenosti s uzdravením mandlí a odvrácením tak operace.
Moje starší dcera měla první rok ve školce zvětšenou mandli, několikrát pichane uši, rýma nonstop, byla jsem na řodičáku s mladší a tak mi na ORL poradila, že zkusíme ji šest týdnů nechat mimo skolkovy kolektiv, že tkáň potřebuje šest týdnů na regeneraci a že během těch šesti týdnů nesmí dostat znovu rýmu, nedostala, mandle se zmensila, tekutina ve středoušní se vstřebala. Jak šla zpět do školky, tak rýmu měla zas, ale už to nikdy nebylo tak strašný jak před tím.
S mým šestiletým synem jsme na tom podobně. Poslední rok má každou chvíli rýmu + kašel, kromě toho se k tomu přidal od léta trvalý chrapot. Nosní mandle také III. stupeň. Operace se bojím a také hledám, zda-li se to dá vyřešit jinak. Na ORL nám teď doporučili odstranění mandle, jiná možnost prý není. Ta mandle se mu zvětšila tak před půl rokem, do té doby byla v pohodě. Pediatrička mu doporučila kloktání slanou vodou+proplachování nosu vincentkou několikrát denně. Tak to děláme, teď je akorát přesně 3 týdny absolutně bez rýmy. Ale nemyslím si, že by nás to spasilo…
Diskuzi budu ráda sledovat…
@bublinek píše:
Známá řešila pomocí TČM. Nic se neodstraňovalo.
též jsme tak vyřešili ![]()
Jinak za mě vysledovano - homeo kapky Lymphomyosot, balónek Otovent, proplach nosu konvickou a Vincentkou
@dagii řešili jsme to před nějakými čtyřmi lety. Taky jsem hledala všechno možné, nicméně nic nezabralo a tak jsme na operaci byli. A hodnotím to jako dobrý krok, dcerce to pomohlo, její potíže během několika měsíců po operaci vymizely, od té doby nebyla defacto nemocná krom 1-2 běžných rým za sezonu. Ale ona měla potíže mnohem větší - skoro rok a půl rýmu bez ustání, tekla ji nudle i v létě v těch největších parnech, špatně mluvila, dýchala, v noci měla apnoe. To poslední byl asi poslední impulz při rozhodování. Jinak bacha na ten sluch, poškození tam může být trvalé i po odstranění mandle. Není to jen tak nějaká vyčtená věta, znám takovou holčičku, byla na operaci ve stejný čas jako malá. Jsem s její maminkou v kontaktu, sluch už se jí nespravil ![]()
@dagii píše:
Můžete prosím upřesnit jak s TČM?