Začínající učitelka - prosba o radu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
506
13.7.26 15:43
@Platanka píše: Více

Promiň, ale to, co popisuješ je hrozné. Staromódní, nemotivující. Takto nemá výuka vypadat! Máš učit žáky, NE UČIVO! Učebnice je pouze pomůcka a vodítko ve výuce. Není cílem výuky, ale prostředkem. Cíle hodiny nestanovíš podle učebnice, ale podle žáků a jejich potřeb. Zakladatelko, radu výše si raději vymaž z paměti. Navíc, ŠVP v angličtině by nemělo být postaveno podle jedné učebnice. Anglické učebnice procházejí často re-edicemi, které klidně znamenají i výraznou obměnu témat. Pokud má škola napsané ŠVP podle učebnice, je to špatná škola. Cílem by vždy měla být dosažená úroveň podle CEFR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
13.7.26 17:18

Je to trochu mimo téma, ale jakou úroveň angličtiny mívají studenti gymnázií? Vím, že se to bude dost lišit, ale s čím vším se jako učitelky setkáváte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1469
13.7.26 17:26
@Hledam94 píše: Více

Od primy někteří A1, ale na velkém gymplu mluví někteří úplně přirozeně a krásně a vychází jim C1, tu a tam občas někomu i C2. Jinak je spousta studentů někde mezi tím, ale na tom velkém gymplu už většina na té B2 bývá. Ne všichni, ale většina jo.
Oni jsou hlavně silní ve speaking, dost i v listening, ale když dojde na gramatiku, už to taková hitpárada nebývá. A ve slovíčkách, collocations, phrasal verbs, to je taky vždy co nabídnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31434
13.7.26 17:52

@Hledam94 Dcera kdyz sla do primy, neslepila ani zakladni vetu ve stylu I have got a car. I like pizza. Na ZS fakt tristni uroven… :zed: Prvni rok hodne bojovala, ze ctvrtletek mela nejlepsi znamku 3-. Po 3 letech na gymplu je na prakticky B2, bez obav jsem ji poslala samotnou do ciziny. Letos mela dokonce jednicku na vysvedceni. Z pohledu mych deti - mely rady aspon obcas pisemku, u ktere „vedi z ceho bude“, protoze je to pro ne sance aspon obcas ulovit dobrou znamku. Ale tak dcera se nakonec chytila, jen to trvalo. Syn je teprve po prime. Tim jak sli ze ZS, kde ta vyuky anglictiny je dost upozadena… Jeste nikdy nepsali ze slovicek v zadnem z jazyku, to uz je evidentne out. Za nas 30 let zpet to byly krom ctvrtletky prakticky jedine typy pisemek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9865
13.7.26 18:06

@Hledam94 nejsem učitelka, ale u dcery v kvartě byl na konci roku rozptyl B1-C2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
506
13.7.26 18:44
@Hledam94 píše: Více

Velký, městský gympl: C1 až C2 v maturitním ročníku. Někteří C1 už v kvartě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1469
13.7.26 19:13
@Hobitka píše: Více

Ano, někteří moji kolegové považují písemky ze slovíček za fuj a zastaralé a trapné.
Já teda ne, moje skupiny mají smůlu, písemky ze slovíček píšou, v různých formách.
Ale z angličtiny to ještě jde, tu ti studenti stejně nasajou všude možně jinde než ve škole, ale mám i španělštinu a u té si skutečně nedokážu představit ze slovíček nepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
13.7.26 21:17
@Kousavysvetr píše: Více

Jak myslíš :nevim:
Zakladatelka učí první rok a je nejistá, co je zastaralého na radě, ať se zamyslí nad rozvržením učiva, první rok neexperimentuje a drží se učebnice?

Aspirant na GTP by to neudělal, ale jako návod na první rok po škole mi to přijde ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
14.7.26 08:58

Díky za odpovědi. Je pozitivní, že je úroveň znalostí obecně takto vysoká. Pamatuji si spíš nižší úroveň, a to jsem ročník 94.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.26 09:40

Moc děkuji za reakce, jistě se inspiruji. Každá rada je pro mě velmi hodnotná. :)
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat