Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já taky souhlasím, co už bylo něco napsáno
puberta plus pravděpodobně i ovlivnění mámou. Ale já si myslím, že to chce trpělivost.
Naši byli taky rozvedení a i když jsem se s tátou nestýkala, tak jsem jeho novou ženu (jako dítě) brala jako největšího vetřelce.
Když jsem s ní později měla tu čest chvíli být, tak jsem zjistila, že je fajn. Jestli na ní jde puberta, tak ani neví co sama ze sebou, natož se situací v rodině. Možná si na Vás i ventiluje nějakou svoji vnitřní nespokojenost.
@kelly88 může být naočkovaná od mámy, nebo prostě další období vzdoru, žárlení. Zatni zuby, vydrž.. v tomhle věku ještě neumí ventilovat svoje trápení, tak se to projevuje takhle.. pomalu leze do puberty, máma na ní nemá čas, takže bude nejspíš dost nešťastná. pak má u pozornost a prostě žárlí..
Myslím se a bojím se, že to nemá ze své hlavy ale z hlavy její matky…co poradit, snad jen hodně nervů, zkusit si promluvit s její matkou a kdyby si měla být těhotná?…třeba by naopak se začla těšit na sourozence..? ![]()
Je to 9 leté dítě kterému se rozpadla rodina a jde do puberty, pokud je očkovaná nic neuděláš a budeš muset počkat až bude mít věk na to aby jí to přešlo, snaží se o tátu, má strach, že ji kvůli tobě přestane mít rád, měla jsem stejný pocit když si táta našel ženskou, jenže mě bylo 18 a otec nás opravdu vyměnil za mladou ženskou…
Puberta a bude hůř ![]()
Měli byste jí jasně vymezit pravidla a partner by měl stát za Tebou. Jestli se ovšem ta maminka moc nestará, tak je možné, že by dcerka mohla skončit u vás napořád.
Je to na vážnou promluvu s partnerem, těhotnění odlož na dobu, kdy se to vyřeší - ty pravidla a hlavně budou dodržovat!!!
Jo a i tak se psychicky připrav na to, že v těhotenství ji budeš nesnášet ještě víc a může se to gradovat po narození dítěte, kdy „bude hlučná, bude nosit nemoci“ atd. atd. atd…ovšem to má už co dočinění s mateřským pudem a hormony a snahou mít pro své dítě to nej nej.
@kelly88 ahoj..
musíš si vždycky taky říct: nejsem v tom sama a věř mi, že nejsi.. přítel má 9-letého syna a já jsem těhotná, v pátém měsíci. Jsme s přítelem necelé dva roky. Ze začátku s malým nebyly žádné problémy, rozuměli jsme si, všechno v pohodě, i když se mi vždycky zdálo a je to pravda, že je trošku přecitlivělý, takový maminčin ocásek, absolutně nevedený k samostatnosti atd., tak jsem ho začala učit zavazovat tkaničky, ustlat si sám po sobě postel, odnést si taliř, sám si vzít pití, když má žízeň, prostě že my nejsme jeho otroci ani nic jiného. Myslím, že to začalo ještě předtím než jsem otěhotněla, ale začal mi vzdorovat, být na mě odměřený, zvedat na mě hlas, mě si pro jistotu o nic neřekne a jde vždycky za tatínkem.. když jsme třeba u tchýně nebo i doma v obýváku neexistuje abych seděla vedle přítele.. a co všechno bych mohla psát ještě dlouho.. ale podle mě většinu věcí nemá ze své hlavy, navíc bydlí v baráku ještě s matkou své matky, tak je podle mě očkovaný ze všech stran, ale to mu časem dojde doufám.. bývalka totiž dělala od začátku vztahu problémy a naschvály a pak se to trošku zklidnilo, ale spíš si jenom našla taktiku.. hold musíme prostě vydržet.. říkal, že na sourozence se těší, tak uvidíme jak dlouho mu to vydrží.. ale beru to tak, že za „chvíli“ bude mít patnáct a začne mít jiné starosti než mě otravovat, začně lítat za holkama atd. tak se drž..!! ![]()
@Vermion právě že nebyla, nebyli už spolu dva roky předtím než jsme se poznali..
@Terezka25 no očkovaný určitě je to je jasné s jeho matka zůstala sama? Tam se může přidat i to, že „protože nám tatínek odešel nemáme tolik peníízků, abychom mohli koupit…“ tatínek bude mít nové miminko a na Tebe už nebude mít čas…atd
@Vermion jj s tím trošku počítám… ona si ani nikoho nehledá, nevím jestli je psychicky nemocná, ale pořád asi nedokáže pochopit, že už se k ní nikdy nevrátí.. to víš, že volá, malý potřebuje zaplatit to a to.. hlavní je, že malý ví, že se k sobě nikdy nevrátí, sám říkal, že to ví a že mu to nevadí, ale že by chtěl aby spolu vycházeli, ale ona někdy uplně zbytečně vyvolá hádku před ním tak to je jasne, že to odnese.. víš co, ona se bere za tu, která ho nejvíc miluje a nejvíc mu dává, přitom mu svým chováním zbytečně ubližuje.. jsem ale ráda, že je to kluk, protože holčičky jsou v tomhle prej horší..
@Vermion naštěstí přítel je v tomhle do jisté míry rozumný, tak se to dá zvládnout..
co ty? ty máš taky nějaký takový problém nebo ne? ![]()
@kelly88 Ja bych se asi vyprdla na nejake uceni s ni a nechala to proste na tatinkovi. A taky to, at si slizne, kdyz dceruska dostane ve skole spatnou znamku, protoze neni po vikendu naucena. Jako nechapu, proc se na tebe zlobi, ze se s ni ucis…
Zaroven bych si s nim promluvila, aby nastavil nejake hranice a s dcerou si promluvil.
Mam doma vlastni predpubertalni devitiletou dceru a je pravda, ze to chovani se v tomhle veku desne meni. Ale ja bych teda nestrpela, aby na ME nekdo z plnych plic rval nekde v restauraci! Vim, ze jako druha vikendova mama nemas takrka zadne pravomoci {nebo jak to nazvat}, ale tohle bych nestrpela ani od ni a ani od pritele, ze to ignoroval a sam neuvedl na spravnou miru!!!
Ty jsi rodice nerozvedla a to musi pochopit i ta mala puberta!
S ni bych zkusila vic zabavy
{hele, kliiido misto toho uceni-to bych nechala na tatinkovi, at se stara}. Mozna predpuberta sama zjisti, ze je lepsi se u vas bavit, nez prudit…
No kazdopadne preju pevne nervy. ![]()
@Terezka25 ne, naštěstí. Bezdětný a svobodný byla první podmínka - pokud ta nebyla splněna, na žádný vztah nedošlo ![]()
Jen píšu, co už tu holky s podobnými problémy „vyplodily“ v jiných podobných diskuzích.
Já bych na tohle ani odvahu, ani nervy neměla. Čeká vás ještě dlouhá cesta…