Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak ti radí děvčata…zaplať si pár kondičních jízd, nebo popros někoho známého- kliďase, aby s tebou občas vyjel- třeba na nějakou polní cestu, kde se budeš učit parkovat, nebo na nějaké méně frekventované parkoviště, nebo na vesnici o víkendu, kdy není takový provoz. Já jsem už od mládí chtěla mít řidičák a strašně jsem se toho bála, tak že jsem se k tomu prostě neodhodlala. Donutilo mě to až mi bylo 43 let, protože jsem začala podnikat a bez auta to prostě nešlo Tak jsem se do autoškoly přihlásila a to jsem ani nevěděla, který pedál se na co používá…Byla jsem totální začátečník, který neuměl a nevěděl vůbec nic. Řidičák jsem udělala a začala hned jezdit. Ze začátku se mnou asi měsíc jezdil manžel, protože to bylo nutné…Důležité je jezdit, jezdit a jezdit…Teď mám řidičák už 10 let a jezdím jak drak…prostě se toho nebát, žádný učený z nebe nespadl..a dej si na auto nálepku začátečníka, hodně řidičů tě pak toleruje, i když ne všichni, ale pomůže to…
@eetel to já taky. Když dojedu, děkuju všem svatým, že se mi nic nestalo, že po přechodu zrovna nikdo nešel…
Taky vždycky děkuju, že to všicnhi přežili bez ujmy…jen já to odnesu migrénou a depkou…
Já začínala minulej týden jezdit po autoškole… O první jízdě nemluvím, pak mě vzal manžel na parkoviště, kde jsem si asi hodinu „osahávala“ naše auto, fungovalo úplně jinak než to v autoškole… A teď už jezdím, kdykoliv někam jedeme… ![]()
Ideální je fakt to parkoviště, já na něm jezdila dokola, sem tam, dokud jsem si netroufla vyjet z něj do provozu… ![]()
Eetel: mně třeba pomohlo, když jsem nejdřív jezdila s někým zkušeným, kdo mi radil, teď si přibrzdi, pozor zprava, dej přednost apod., časem jsem ale víc ocenila, když jsem jela v autě sama a mohla se na vše v klidu soustředit, víc se spolehnout sama na sebe. hlavně nezmatkovat, nalepit si, že jsi začátečník a hlavně jezdit, jezdi, nenech se odradit kecy: „no joo, ženská.“ > chce to jen praxi ![]()
@eetel píše:
@ostlužina aspon, že řídíš, to já si nevěřím…mám pocit, že to nedávám, že nestíhám sledovat a reagovat…a k parkování jsem se ještě aani nedostala…
Fakt zkus parkoviste, jsem taky z Brna a super parkoviste je u globusu (resp teda baumarktu), tam parkuje minimum lidi… Mne to hodne pomohlo, abych aspon trochu ziskala tu jistotu, se kterou jsem v autoskole problem nemela. A pak teda taky nalepka zacatecnik… Jezdim fakt kamkoliv… Minulou nedeli i do ikey, proste kamkoliv jedem, nuti me manzel ridit… I kdyz obcas ma jeste trochu nervy z toho, co tomu autu delam ![]()
@eetel píše:
Maminky a všichni pomoooc![]()
Po x letech, co mám po autoškole jsem si koupila auto, že začnu konečně řídit…Ale včera první jízda a čistá KATASTROFA
Připadám si nemožně, tolik dopravních přestupků a kolikrát mě to „zdechlo“. Od včera mám totál depku a migrénu…připadám si nemožně, neschopně,…
Prosím, máte nějaký tipy, jak na to??? začínáte taky někdo???
Jsem zoufalá, bezradná a totálně vyčerpaná…
najdi si klidné místo, kde si vše v pohodě vyzkoušíš. Je jasné, že když jsi několik let (měsíců) neřídila, že si to nemůžeš pamatovat. Zkus to na velkém parkovišti, nějakých klidných polňačkách atd.. prostě tam, kde není provoz.. A všechno, znovu, pomalu. Zopakuj si aji pravidla, ať někomu nevlítneš do cesty atd.. Neboj, chce to jen praxi, nic víc ![]()
Ja si ridicak udelala v 18 a ridit jsem zacla ve 30. Ze zacatku to slo taky hodne ztuha, byla jsem vyklepana, ale stacily 2 kondicni jizdy v autoskole a bylo to lepsi, ted uz ridim rok a pul a v pohode. Uz jsem si jistejsi a jistejsi…akorat nemam kam jezdit po dalnici, tak to nemam jeste zazity, kdyz jedem nekam dal, tak jedem sluzebakem a ridi manzel. Ale jinak po meste uz v pohode a to je asi zaklad!
Drzim palce.
@eetel hlavně vynervovaná nesedej za volant
to se poddá, jen se toho neboj, musíš si věřit, abys neudělala nějaký průšvih. Je to JEN auto, věc denní potřeby
Jezdi s taťkou co nejvíc, postupně do provozu, protože ten je o něčem úplně jiném než někde po Kotěhůlkách…obzvlášť velká města jako Brno.
Ale dáš to, neboj nic! ![]()
@eetel hele sem na tom podobne, mam ridicak 4roky, naposled sem jela asi loni v prosinci, navic mame jiny auto a i vetsi a tak sem si rekla ze bych teda mela zkusit ridit, no zatim zkousim jenom tady po vesnicich, clovek se musi naucit prvne co s nohama a koukat ![]()
Manzel sedi na sedadle spolujezdce a radi co ma m delat a je to lepsi ![]()
@eetel ale jestli mas pocit ze nestihas sledovat a reagovat tak by ses to mela nejdriv naucit a to bude nejbezpecnejsi pro tebe i okoli v aute autoskoly. Az tohke zvladnes coz muze byt behem par jizd, presedlala bych na vyssi level a to jizdy s tatinkem ![]()
Řidičák mám 17 let, z toho jsem jezdila opravdu minimálně, posledních pár let vůbec, bydlíme na vesnici a už mě nebavilo pořád čekat kdy si manžel udělá čas a pojedeme na nákup atd, busem to bylo ještě horší, připadala jsem si děsně nesamostatná, tak jsem to rozsekla, od 1. července mám svoje auto, manžel se mnou jezdil cca 14 dní, každý den chvilku abych se do toho dostala, před každou jízdou se mi dělalo zle od žaludku
pak jsem se odvážila vyjet sama do menšího města od nás cca 9km, byla to sranda, při parkování jsem si škrtla kolem o obrubník až mi uletěla poklice
no co stane se. Dneska už je to o mnoho lepší, troufnu si jet do Hradce klidně v největší dopravní špičce, chce to prostě jezdit, jezdit a jezdit, mě to tak začalo bavit že si každý den hledám záminku abych někam mohla vyrazit. Tak se neboj, ono se to srovná, když jsem to zvládla já tak už každá. ![]()
Já si říkám, když to zvládne každý, proč ne já?
Nebo znáte někoho kdo to vzdal pro neschopnost???
![]()
Můžeš si zaplatit výše uvedené kondiční jízdy nebo zezačátku jezdit s někým, kdo je vyježděný a bude mít trpělivost ti vše vysvětlit a poradit.
žádný učený z nebe nespadl, i ti nejlepší řidiči nějak začínali.
@eetel tak co? Jak jsi na tom dnes? Po 4 měsících? Je to lepší, já zrovna začala a nervy mám ![]()