Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@SarkaNovo píše:ahoooj, oživuji diskuzi.
Zajímalo by mě, jak jste se naučily parkovat?
Já to furt nezvládám…manévruji třeba 20 minut![]()
Záleží kde. Mezi čáry napoprvé nezaparkuji, musím auto srovnat. Jednou i dvakrát
. Mezi auta zacouvám napoprvé, to je jednodušší.
Parkování podélně mi moc nejde. Když je mezera akorát na jedno auto, jde to dobře couváním, ale ne napoprvé. Když je mezera větší, fouknu to tam i popředu ![]()
@SarkaNovo Řídím už cca 7 let každý den. Každý den parkuji ve městě. A taky si vybírám jen místa s příčným parkováním. Na podélné potřebuju minimálně 10 metrů prostoru.
Ale někdy prostě musím zaparkovat i tady s menší mezerou a parkuju taky na několikrát. Chce to cvik, nic jiného v tom nebude. Hlavně bych řekla, že je to i o hlavě, protože jak se budeš stresovat, že parkuješ příliš dlouho a třeba že se ti za to budou lidi v ulici smát, tak to nedáš.
@LucianS Automat určitě pomůže, protože budeš mít minimálně jistotu, že ti to nechcípne někde při rozjezdu. A budeš se soustředit vyloženě jen na brzdu, plyn a provoz kolem tebe. Jinak manžel má Parkpilot v autě a ten zaparkuje kamkoliv. Jakýkoliv podélný stání mu nedělá problém, pokud si samozřejmě auto změří, že se tam vejde
A někdy je to fakt na centimetry. Já už bych měla problém z toho pak vyjet
Já mám v autě „jen“ senzory a taky je to neskutečný pomocník. Nejdřív jsem je nechtěla, že je to zbytečně drahé, ale teď už bych je nedala!
@petruše2 Tu co mám se jmenuje Autoškola ČR. Ale když zadáš do vyhledávání autoškola, určitě tam toho bude mnohem více
.
V autoškole před pěti lety jsme to s instruktorem hodně nacvičovali, trápil mě s tím několikrát během jízdy, ale vyplatilo se, hned po získání řidičáku jsem uměla parkovat a to i mnohem větším a delším autem než jsem jezdila v autoškole. Doporučuju si zaplatit kondiční jízdy a trénovat s instruktorem ![]()
@Jančakecalka, jo jo, já taky v autoškole hodně parkovala. Jezdívali jsme na parkoviště k supermarketu nebo ke zdrav. středisku pěkně ve špičce ![]()
Ale jak říkám, mezi auta mi to přijde jednodušší, než mezi čáry ![]()
@KPKristy píše:
@Jančakecalka, jo jo, já taky v autoškole hodně parkovala. Jezdívali jsme na parkoviště k supermarketu nebo ke zdrav. středisku pěkně ve špičce
Ale jak říkám, mezi auta mi to přijde jednodušší, než mezi čáry
Tak to jsme měli asi stejnou autoškolu
mě trápil taky ve špičce a u supermarketů nebo na špitálním parkovišti u nás ![]()
Mě neva jak mezi auta, tak ani čáry mi nedělaj problém, ty mi přídou uplně o ničem, nevim, asi jsem vyloženě talent, jak říká manžel
, protože já za těch pět let neudělala na autě ani škrábanec a on už jich za 19 let jezdění má na kontě několik ![]()
@Jančakecalka, tak když jsou to jen škrábance na plechu, tak to je ok. Hlavně, že se nikomu nic nestalo ![]()
Já mám řidičák něco přes rok, jezdím opatrně s respektem, ale při parkování u nás jsem už najela na klandr (v rychlosti asi tak metr za hodinu
), nebyl vůbec vidět. Na autě zbylo trošičku žluté barvy, jinak nic. Kdyby nebyl ten klandr žlutej, ani si toho muž nevšimne ![]()
@KPKristy píše:
@Jančakecalka, tak když jsou to jen škrábance na plechu, tak to je ok. Hlavně, že se nikomu nic nestaloJá mám řidičák něco přes rok, jezdím opatrně s respektem, ale při parkování u nás jsem už najela na klandr (v rychlosti asi tak metr za hodinu
), nebyl vůbec vidět. Na autě zbylo trošičku žluté barvy, jinak nic. Kdyby nebyl ten klandr žlutej, ani si toho muž nevšimne
No, pár škrábanců na plechu, rozbité zadní světlo při couvání a promáčklý nárazník, jinak naštěstí manžel nic horšího na kontě nemá ![]()
Já ze skušeností vim, že mužeš jezdit sebevíc s respektem a opatrně, ale vždycky se najde nějaký hovado, jako třeba dneska, když jsem vezla malou do školky, tak mi na kruháku vlítnul kreetén s oktávkou do cesty a měla jsem co dělat, abych to dobrzdila, nechápu to, jak mužou být někteří řidiči jako prasata ![]()
@Jančakecalka, jo jo, taky mám za sebou už pár hovad. A kdybych jela rychleji, tak jsme v sobě - například krátce po získání řidičáku, to byl pro mě šok, vyjedu ze zatáčky a v protisměru se řítil blbec, který předjížděl na plné čáře. Já jela fakt pomalu, takže se stihl zařadit, ale vyděsil mě tehdy dost.
Nebo že kamiony zásadně nepřibrzdí na úzké silnici, když se míjíme, to jsem si snad už zvykla a očekávám to. Na trase, kterou jezdím pravidelně, je provoz kamionů velký, ale je to okreska, takže žádná extra šíře. Kolikrát řadím trojku a zajedu radši úplně ke kraji, protože oni se absolutně nežinýrují ![]()
@KPKristy píše:
@Jančakecalka, jo jo, taky mám za sebou už pár hovad. A kdybych jela rychleji, tak jsme v sobě - například krátce po získání řidičáku, to byl pro mě šok, vyjedu ze zatáčky a v protisměru se řítil blbec, který předjížděl na plné čáře. Já jela fakt pomalu, takže se stihl zařadit, ale vyděsil mě tehdy dost.
Nebo že kamiony zásadně nepřibrzdí na úzké silnici, když se míjíme, to jsem si snad už zvykla a očekávám to. Na trase, kterou jezdím pravidelně, je provoz kamionů velký, ale je to okreska, takže žádná extra šíře. Kolikrát řadím trojku a zajedu radši úplně ke kraji, protože oni se absolutně nežinýrují
To mi říkej, taky jezdím dost po okrskách a vim, že ty silnice jsou dost úzký a kolikrát se mi stalo, že taky musim hodit trojku, abych to vubec dala. Nedávno jsme jeli z Jičína na Turnov a ta silnice je dost frekventovaná a ne zrovna moc široká a taky nás předjížděl nějakej machr v bavoráku a vubec mu nevadilo, že je před nim zatáčka a že jede přes plnou čáru, prostě švihal co to dalo a vzápětí vyjel autobus z protisměru, takže to stihnul jen tak tak, deb. l jeden a to na něj ten řidič busu i troubil
prostě hovada, no.
@janusska píše:
@SarkaNovo Řídím už cca 7 let každý den. Každý den parkuji ve městě. A taky si vybírám jen místa s příčným parkováním. Na podélné potřebuju minimálně 10 metrů prostoru.Ale někdy prostě musím zaparkovat i tady s menší mezerou a parkuju taky na několikrát. Chce to cvik, nic jiného v tom nebude. Hlavně bych řekla, že je to i o hlavě, protože jak se budeš stresovat, že parkuješ příliš dlouho a třeba že se ti za to budou lidi v ulici smát, tak to nedáš.@LucianS Automat určitě pomůže, protože budeš mít minimálně jistotu, že ti to nechcípne někde při rozjezdu. Abudeš se soustředit vyloženě jen na brzdu, plyn a provoz kolem tebe. Jinak manžel má Parkpilot v autě a ten zaparkuje kamkoliv. Jakýkoliv podélný stání mu nedělá problém, pokud si samozřejmě auto změří, že se tam vejde
A někdy je to fakt na centimetry. Já už bych měla problém z toho pak vyjet
Já mám v autě „jen“ senzory a taky je to neskutečný pomocník. Nejdřív jsem je nechtěla, že je to zbytečně drahé, ale teď už bych je nedala!
No, to si prave rikam…ze by mi ubylo to neustale premysleni „Boze, boze, to jede rychle, bacha na prechody, co tam mam za rychlost, jo aha, dvojku. A jak se dava trojka, jo, takhle a jeste zmacknout pedaly, uf a je to! Pozor, blbec prede mnou, jak byla ta dvojka?“ ![]()
Asi do toho auta fakt pujdu, ted jeste sehnat nejake pouzitelne za normalni penize
. Porad jsem vahala, ale bez nej to nejde. Bydlime na vesnici a s kocarem se nedostanu do vsech autobusu:(
Parkpilot je urcite super vecicka, ale pipaky by mi stacily…
@LucianS píše:
No, to si prave rikam…ze by mi ubylo to neustale premysleni „Boze, boze, to jede rychle, bacha na prechody, co tam mam za rychlost, jo aha, dvojku. A jak se dava trojka, jo, takhle a jeste zmacknout pedaly, uf a je to! Pozor, blbec prede mnou, jak byla ta dvojka?“
Asi do toho auta fakt pujdu, ted jeste sehnat nejake pouzitelne za normalni penize. Porad jsem vahala, ale bez nej to nejde. Bydlime na vesnici a s kocarem se nedostanu do vsech autobusu:(
Parkpilot je urcite super vecicka, ale pipaky by mi stacily…
Já se toho řazení bála jako čert kříže. Byl to jeden z důvodů proč jsem řidičák odkládala na důchod (skoro, je mi 35
). Ale to si zažiješ, už mi to přijde automatické ty rychlosti. Někdy se mi teda stane, že nevím, co tam mám, tak zakvedlám, zařadím, auto si trochu zařve, ale v pohodě. Kalamitu jsem zatím nezpůsobila a dokonce i manžel mě chválí, že mi to jde ![]()
@KPKristy Ja delala ridicak taky pozdeji nez v 18ti;) Vetsinu veci jsem schopna se naucit hodne rychle, ale kdyz uz mi neco nejde, jsem hrozne netrpeliva a radsi s tim seknu. Mame to v rodine, bracha pri zkouskach v autoskole nechal stat auto na krizovatce a odesel;)
Holky a jaká byla vaše první jízda po autoškole?
jeli jste samy nebo s někym? Já před týdnem udělala řidičák a nedokážu si teda představit, že za to sama sednu a někam pojedu ![]()