Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky!
Je tady nějaká maminka, která se právě začíná učit se svým miminkem Vojtovu metodu?
Jsem maminkou skoro 4měsíční holčičky, u které byl diagnostikován hypertonus, hyperexcitabilita, mírná asymetrie mozkových komor a predilekce hlavičky.
Malá měla po porodu asfyxii, Apgara měla 6-9-10.
Pokud měl někdo stejnou diagnozu nebo ji má, prosím o zkušenosti.
V pátek jsme byly poprvé na rhc a máme začít s masážemi hrudníčku a jedním cvikem, který samozřejmě dělám s malou nejspíš blbě, protože její reakce není taková, jaká byla s fyzioterapeutkou.
Malá leží na zádech, já držím hlavičku a měla bych mačkat v místě bránice, nejspíš proto, aby dýchala víc hrudníčkem, dýchá prý bříškem.
Přikládám nákres z rhc. Cvičil někdo s prckem také tento cvik? Správnou reakcí by mělo být zvedání obou nožiček a nadechování se hrudníčkem. Já teda nepozoruju ani jedno. Pozítří jdeme znovu, tak snad už se to naučím správně.
Pokud nějakou maminku trápí stejný problém, budu ráda, pokud bychom si mohly v této diskusi všechno pěkně probrat.
Díky.
Tak tento cvik jsem cvičila se synem a dělal se tak že jsem malému držela hlavičku levou ruku a pravou tlačila na hrudník na pravé straně pod bradavkou a tlačit by se mělo celkem dost a měl dávat jakoby bradičku ke hrudníčku a zvedat nožky-šlo to blbě chtělo to někoho s chrastítkem na zabavení tělo by mělo být celé v jedné linii, mám tři děti a cvičili všichni u nejmladšího ještě pokračujeme
Jenže já mám držet jednou rukou hlavičku a druhou ruku dát jakoby přes bránici - roztáhnout palec a ukazováček, ruku mít kolmo k hrudníčku - teda jako ruku i předloktí.
Nas mel predilekci, stacel se do luku s toho mel slezelou hlavu na jednu stranu.
Jestli ti muzu poradit vem si sebou mob.ci kameru a cviky nove si poprve natoc pomuze to kdyz si nejsi jista, jak to delala ona a nech si ho poradne fyzio. ukazat.
Ja se synem zacla ve 2,5mes. cvicit, kazdy tyden ze zacatku u fyzio. A 4× denne doma, po 2 mes.byl ok.