Začít znovu kojit - tandem

6443
28.7.23 13:36

Začít znovu kojit - tandem

Mám takovou asi zvláštní otázku :D Dceru jsem odstavila před 2. rokem, už jsem měla věčně ucpané mlékovody a ona to hrozně s kojením přeháněla, už jsem toho měla doslova pokrk. Čili už rok nekojím, malé budou tři.

Teď jsem ve 3. trimestru a samozřejmě mi vyrostly prsa. Malá za mnou pořád chodí a loudí mléko. Plánuje dát miminku láhev a prsa si nechat pro sebe, prý :lol:

Tak mě napadlo, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti, že jste kojily miminko a zároveň začaly zase kojit starší dítě? Předpokládám, že by si cucla doma na svačinu. Mě by to nevadilo a říkám si, jestli by to nezmírnilo i žárlivost.

Asi by na to nedošlo, ale byla svědkem kojení staršího dítěte a uvědomila si, že asi to není zakázáno :) Tak teď pořád kolem mě čenichá.

Vím, že hodně maminek kojí tandem, ale když už jsme skončily? Co myslíte? A mléko se bude přizpůsobovat novorozenci, předpokládám?

Máte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
28.7.23 13:48

Já bych to nedělala. Syn to na mě taky zkoušel, ale prostě jsem řekla, že mléko bude pro miminko, které ho potřebuje, ne pro „velkého kluka“ a nabídla mu dočasně (poté, co se miminko narodilo) lahvičku s klasickým mlékem po čas kojení. Nějaké „dítěti dej lahev, prsa jsou moje“ bych neakceptovala ani v humorné rovině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
28.7.23 13:55

Ja bych do toho urcite nesla. Ty si naplanujes, ze si cucne na svacinku, ale realne se muze zacit budit spolu s miminkem. Jsem pro dlouhodobe kojeni, pokud to matku nelikviduje, ale tohle mi prijde jako zbytecna komplikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
28.7.23 13:56

Známá takhle kojí, nějaký čas po narození druhého první kojit přestala, protože mladší špatně přibíralo, pak asi po půl roce zase začala, staršímu je něco přes 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.7.23 14:05

A ještě bych byla opatrná jak zmiňuješ tu žárlivost - když si holčička usmyslí, že chce zase plenky nebo dudlík jako miminko, tak jí to taky dopřeješ? Nevím, za mě je to krok zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
28.7.23 14:09

Tvé starší dítě už nepotřebuje kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7384
28.7.23 14:17

Za mě bych do toho nešla! Vysvětlit ji rovnou že mlíčko je pro miminko a hotové. A utla bych i takové to že miminku dáme flašku!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
28.7.23 14:39

Stýská se ti po věčně ucpaných mlékovodech, dítěti, co to hrozně s kojením přehání a po tom, jak si toho všeho měla po krk? Já bych to neriskovala a v klidu kojila novorozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
s j
632
28.7.23 15:38

Teď je zbytečně řešit, osud a Mimi i vy budete mít svoje slovo. Já svoji první nekojila, prostě to nějak nešlo. Ale druhou kojim za což jsem vděčná že už to jde. Teď má sedum měsíců jen mě u ní mrzí polibek andělský na čele. Ale s tím asi neudělám teď nic buď se strati nebo ne. A starší nyní už sice 7leta zkusila a první mňam mami máš lepší než krava pak jsem zkusila dat podruhé bo chtěla prý mami fuj a od té doby nechce. Ale vzhledem k tomu že první chtěla vždycky více mléka než to ustalo na normal, tak mám více mléka než staci vypít a tak mi to nevadilo. Popravdě vím že mě tu dost lidí asi odsoudí ale jednou jsem s malinkou byla na výletě a došlo nám pití, nikde se nedalo koupit a já měla obrovskou žízeň tak jsem se napila taky. Samozřejmě mimo pozornost lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1914
28.7.23 15:44
@unuděná píše:
A ještě bych byla opatrná jak zmiňuješ tu žárlivost - když si holčička usmyslí, že chce zase plenky nebo dudlík jako miminko, tak jí to taky dopřeješ? Nevím, za mě je to krok zpět.

Ja som napríklad dudlik dala, chvíľku sa s tým zahrala a nechala tak :nevim: čomu by to malo akože vadiť?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
28.7.23 16:39

Tříleté rok odstavené dítě opravdu nepotřebuje kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6443
28.7.23 16:46

@unuděná to jí právě dávám kakao do lahvičky. Ona se někdy ale u toho chce chovat, asi jako simuluje kojení. Většinou teda ne. Dudlík někde vyhrabala a momentálně ho nosí (nikdy ho nechtěla), já to mám tak, že vidím, že žárlí a je nervózní, asi jak se tu objevujou ty miminčí věci a blíží se to, tak ji nechávám být. Tuhle chtěla dokonce plenku na noc, dala jsem a další nechtěla. Za to mohla teda nějaká děsně angažovaná babička na hřišti, která velice dlouho srovnavala svou dvouletou vnučku s naší tříletou, že ta jejich má ještě plenky :zed:

Co vím, tak někdy u dětí bývá krok zpět přirozený a už jsem to i zažila, že nemá cenu to lámat na sílu. Tak ji nechávám dudlat dudlíka, když chce, protože si nemyslím, že to bude dlouhodobá záležitost. Sama vidí, že jí to překáží při mluvení a tak.

Jen se asi potřebuje ujistit, že je pořád moje miminko, i když je už velká. Už mi i říkala, že ona je jen taťky (přitom na všechno dosud vyžadovala mně), moje že bude miminko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
28.7.23 16:49

Pokud je už dítě odtavené, tak už bych se k tomu asi nevracela. Některým ženám kojení staršího po porodu vadí, pokud by to byl tvůj případ, tak bys jí musela pak zase nějak zpětně v kojení omezovat. Už bych to nekomplikovala a nechala to tak jak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6443
28.7.23 16:51

Jinak díky za postřehy, asi je to nezvyklé, začít zase kojit po tak dlouhé době. Asi je pravda, že nevím, jestli by to zase nepřeháněla a že by se mohla začít pravidelně budit, to by mě kleplo :mrgreen: opravdu po tom, jak jsme to měly v závěru, se mi fakt nestýská.

Jen to mám tak nějak nastavené, že jí celkem dost vycházím vstříc, když to jde. Ještě jsem se nenaučila to pěkné moudro z knížky „sourozenci bez rivality“, že každý dostane to, co potřebuje a že nemusí mít všichni to samé. Se snažím, ale nějak je mi pořád líto, když jeden má a ostatní nemaj 8o

Tak je to asi hlavně o mně, abych zvládla to odmítnutí. Jako obvykle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna