Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych rychlou radu jak na zácpu. Malá už 5 dní nekakala, jinak kakává každý den. Ted při talčení pláče, masíruju bříško, přtahuju nožičky, vždy kousek vyleze, ale je to hrozně tuhé a nemůže to vytlačit. Co s tím???? malá je částečně na UM, dávám Nutrilon AR, ale na UM je už měsíc a nikdy problém neměla. Volalal jsem i doktorce, ta mi řekla čekat do zítřka
Zkoušela jsem i teploměr, ale nic.
Ahoj, nevím jak u 5m dítka, které je na UM. Moje dcera ve 2 měsících byla plně kojená a nekakala přes 14 dnů. Byla jsem z toho hodně vyplašená, ale po konzultacích s mnoha maminami a i několika dr. jsem se uklidnila, protože se to může stát. U nás nakonec na teploměr nedošlo, páč když jsem se k tomu odhodlala, tak snad díky psychice se rozpumpovala sama.
Určitě je dobře, že si volala k dr, v 5m už je zase o něco větší Držím palce
deri laktilozou to tedka uz nezachranis, zkusila bych glycerinovy cipek (pulku). U nas na nej mozna taky ted dojde, dala jsem laktulozy mene, bo se mi zdalo, ze uz to ma tekute moc a tedka uz druhej den udelal jen minibobecek mezi pulkama. rafanek si prvni den kakani tuheho hovinka natrhl zadecek, ikdyz o nic nejde, myslim, ze mimi to boli a chci mu pomoci i od toho.
nekdo tady dolporucoval udelat klyzma materskym mlekem, toho bych se urcite nebala, nic se tim zkazit nemuze (treba 5 ml strikackou)
Ahoj, Adámek to měl taky, ale byl menší. Nám pomohla změna UM, měli jsme Sunar a změnili ho na nutrilon a pak se to malinko zlepšilo, ale zbavil se toho až v sedmém měsíci, když jsme mu začali dávat ovoce. Ale vy jste moc malí, tak bych zkusila dát trošku vody nebo když nebude chtít, tak neslazený čaj. Stolice by se mu pak mohla trošku změkčit.
Kojené miminko může kakat třeba i jednou týdně, ale mimi na UM by mělo kakat pravidelně - denně nebo obden, podle mého doktora.
Ahoj a dáváš čajík? Třeba to pomůže, rozmělní stolici a půjde to lépe. Malý měl neskutečné bolení bříška, masírovali jsme, cvičili, vykakal se jen s rektální trubičkou. Dávám mu denně asi 100 ml čaje (buď najednu nebo 2× denně 50 ml) a moc nám to pomohlo. ![]()
Dávala jsem zprvu fenyklový a heřmánkový - moc mu nechutnaly, navíc se snažil tlačit a moc to nešlo (kupodivu). Teď dávám jablečný s meduňkou a neskutečně mu chutná (vypije ho celý)a během dne mi kaká i 2× bez problémů. V noci slyším v postýlce „aaaa, eee“ a pak se ozývá z plíny „trrr, trrr“ ![]()
Příspěvek upraven 07.01.10 v 13:54
Ona je na Um jen částečně, ještě ji i kojím, začala jsem jí dávat i probiotické kapky, ale nevím, jestli to pomůže. Ona vodu ani čajík nechce. A nevím jestli je řešení měnit Um, ona má to Ar proti blinkání. Pudli mně mudra řekla, že na čípek je ještě malá.
Derido, zkus se zeptat na vzorek toho jablečného čajíku s meduňkou v lékárně. Já ho tam dostala. Zjistila, že malému šmakuje a koupila ho. Třeba chutnat bude. Je od HIPPu.
A ještě, mi doktorka doporučila Laktobacilky Baby. Stojí asi 150 Kč a je jich tam 30. Obsahují probiotika i prebiotika, takže pomáhají ve střevech s trávením..
Můžou se rozpustit v čemkoli (čaji, UM, MM), neobsahují cukr. Můžou se dát i jen tak na dudlík. Vysypeš to z té tobolky.
Já mám taky pětiměsíční , ale je plně kojená. Kaká každý den, jen asi dvakrát ne. Když nekakala, vypila jsem dvakrát za den najednou asi 250 ml silného heřmánkového čaje. Prý to přejde do MM a stolic se změkčí.Karolínka pak kakala krásně! Pokud kojíš aspoň částečně, zkusila bych to. Za to se nic nedá. ![]()
Derido ještě by jsi mohla zkusit to UM udělat do heřmánkového čaje, u nás v Srpňátkách 2009 to tak jedna maminka dělala a vždy to mohlo. ![]()
Pudloslava píše:
deri laktilozou to tedka uz nezachranis, zkusila bych glycerinovy cipek (pulku). U nas na nej mozna taky ted dojde, dala jsem laktulozy mene, bo se mi zdalo, ze uz to ma tekute moc a tedka uz druhej den udelal jen minibobecek mezi pulkama. rafanek si prvni den kakani tuheho hovinka natrhl zadecek, ikdyz o nic nejde, myslim, ze mimi to boli a chci mu pomoci i od toho.
nekdo tady dolporucoval udelat klyzma materskym mlekem, toho bych se urcite nebala, nic se tim zkazit nemuze (treba 5 ml strikackou)
Plně souhlasím, plus jestli se nebráníš sladkému, tak švestková švestková šťávička ředěná s kojo vodou by snad taky mohla pomoct.
My teď řešíme totéž, akorád B se zatím vykaká, je kojená a vždy kadila tak 1× týden nebo 2týdny. Ted ale tlačí, tlačí a dlouho nic. Pak se nakonec vykadí, ale je to daleko tužší než dřív.
Chci začít s příkrmama ale chci se vyhnout zatím mrkvi, co myslite na cuketu?
holky a ty čaje jsou sladké??? nebo se dají koupit i bez sladidel. Ty lactobacilky koupím, ale může se to míchat s probiotickýma kapkama???
deri tak jsme na tom dneska (zase) stejne, rafan kadi granule, uz asi řx, zatim bez krve. zajimave, jak je oddelena zluta brambora s cernym neocate - ze se to nepromisilo. tak pridavam laktulozu. cipek si nachystam do koupelny, mozna mu ho soupnu.
probioticke kapky jsou laktobacily.
levneji vyjde koupit lacidofil (nerozpustny ve vode, zamoichat do kase lze), nebo infant dophilus (rozpustny). ja teda original probioticke kapky nikdy nezkousela, je to jiny kmen laktobacila, nez tyhle dve, ale mudra mi potvrdila, ze v podstate rozdil neni.