Zácpa u dítěte a nemocnice

Anonymní
29.5.24 14:57

Zácpa u dítěte a nemocnice

Píšu, protože nemam zkušenost. Pediatr odmítá řešit zácpu, prý si to máme vyřešit doma. Easylax i Jalugel jsou ve výpadku. Forlax a glycerinové čípky nefungují. Dcera (8) odjela na školu v přírodě a od té doby nekaka. Tam i doma. Jen špiní kalhotky. Hospitalizaci mi prý napíše, ale pro dítě to není dobré. Co mám dělat? A je tento postup běžný?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8781
29.5.24 15:05

My jsme si to taky tehdy museli vyřešit sami. To, co popisuješ, se děje, když má dítě tzv špunt. Prostě tuhej velkej bobek, kterej nejde vytlačit. Ostatní stolice obteka kolem něj a spini spodní prádlo. Řešení je jediné takové, že dítě dostane ven ten špunt. Nepříjemná a casto I bolestivá vec, ale pořád lepší, než hospitalizace.. u syna jsem to řešila tak, že jsem ho pár dní cpala projimavou stravou (ne temi pripravky z lekarny, ale normlanim jidlem), dostal cipek a prostě opakovane sedel na záchodě, dokud ten bobek nevytlacil. Chtělo to hodně povzbuzování, masírovani břicha, teplou koupel, cvičení s nohama, střídání nočníku a záchodu…neobešlo se to bez slz, ale podařilo se. A pak je důležitý nedopustit to znovu, hlidat stravu a dohlizet na pracidelne vyprazdňování. A něco podobného se stalo nedávno i dceři, tam to bylo „jen“ na pár hodin, ale i tak stačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5932
29.5.24 15:14

A co chceš dělat, vem ji do nemocnice, malá taky trpí na zácpu, zase tlačí už druhý den, čípek taky nepomáhá. Taky jsem ji musela vzít jednou když nekakala 10dní, ručně ji to vytáhli, dostala projímadlo. Sice ji zabírá ale už ho nechce pít, pozná že je v čaji nebo v jiném nápoji, tak mám taky nervy. Třeba ti tam poradí víc, mě taky pediatrička nepomohla, teď mám jinou a ta už to trochu řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
29.5.24 15:18

Lactulosa ve výpadku není a účinky má dobré.

K hospitalizaci nevidím osobně důvod, ale každopádně - pediatr by měl být schopen fundovaně poradit a něco doporučit, aby sis nemusela sama hledat rady na internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.24 15:23

Mozna to u dcery nebyl tak tezky pripad. Ale proste si lehla, zvedla nohy jako na gynekologii, zkousela tlacit a ja to z ni pomoci rukavice pomalu po kouscich vyskrabala. Ale on se ji otviral konecnik a stolice byla videt, jen byla hrozne tuha a siroka. Dcera u toho kricela bolesti, ale podarilo se. Ale nevim, jestli je tohle reseni u vas.

• Citovat
  • Upravit
5932
29.5.24 15:29
@BohunkaP píše: Více

Třeba dceři lactulosa nepomohla, čipky už nezabírají, takže zakladatelku chápu, pokud nedostanu do dcery forlax, tak je to složitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2263
29.5.24 15:36

Nepíšeš jasně, jestli je to trvalejší stav. Jestli ano, tak pediatr je v. l. V první fázi musíte zjistit, čím je zácpa způsobená. Obecně pokud upravíte stravování a do 3 měsíců nenastane úprava, je potřeba to řešit a ne tím, že začneš dávat projímadla.
Může mít hirsprunga, špatnou funkci svěračů, už i megakolon, rektokélu, pomalou peristaltiku, špatné pánevní dno (ano i jako dítě). Musí se zjistit, čím je zácpa způsobená a pak to řešit. Nechat to tak, znamená udělat z dítěte do pár let inkontinentního invalidu, který neudrží moč ani stolici, nebo se nevyprázdní bez ruční pomoci. Což asi pro svoje dítě nechceš. To umazávání bývá znakem hirsprunga nebo třeba rektokély. Bylo by dobré, dostat se k osvícenému gastroenterologovi, který vás pošle na rektální manometrii, kde ověří funkci svěračů a případně na speciální koloskopii, kde vyloučí hirsprunga. Dál se dělá defekografie. Ty svěrače se někdy zblázní a začnou pracovat naopak. Stačí i nějaká blbost, nějaké leknutí, pád třeba. Místo povolení se jeden z nich zatne, dítko ho přetlačuje, čímž si časem vyrobí rektokélu. Stav se postupně horší. Dá se to spravit, čím dřív, tím líp, ale musí se to včas rehabilitovat. To že nefunguje ani Forlax by mně teda dost zneklidnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.24 15:46

Znám. U nás to řeším sprchou, rukavicemi a manuální vyndání po kouskách.
Z nemocnice by mohla mít trauma.

• Citovat
  • Upravit
5932
29.5.24 15:47
@Okta píše: Více

To co píšeš mě zaujalo, jak jsem psala výše, mám taky s malou problém. Dcera má tedy více problémů, bere lék na epilepsii, vývojově na úrovni 18 až 24 měsíců, pořád na plenách, jsou ji 3 roky a 7 měsíců. Kaká pouze ve stoje a u toho svírá zadeček, takže na jedné straně tlačí na druhé straně ho svírá. Jednou u tlačení dostala i záchvat. Taky se mi nelíbí že je na projímadle, ale doktorka chce čekat, jenže malá to projímadlo pozná v pití a odmítá. Myslíš že by bylo dobrý se už někam obrátit, taky nevím kde začít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.5.24 15:55

V lékárně se dá koupit sada na klystýr, řešila bych to tím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.5.24 17:07

@Okta Neni to trvalý stav, to už bych o tom právě něco věděla. Stalo se jí to prvně na te škole v přírodě. Asi je to psychogenní. Proč všichni píší, že by ji nemocnice způsobila trauma? To by tam musela nějak ležet? Myslela jsem, že by jí pomohli ambulantně. Upřímně- sama jsem byla v jejím věku zneužívaná a představa, že ji působím bolest mezi nohama mi dělá dost zle.

• Citovat
  • Upravit
Janli
29.5.24 17:13
@Anonymní píše: Více

Mně teda taky přijde šílená představa, jak se dítěti šťárám ve střevech. Škoda, že není ten easylax, ten zabíral výborně. V nemocnici jí dají klystýr, to mi přijde šetrný a nic, co by jí mělo trauma způsobit.

• Citovat
  • Upravit
9034
29.5.24 18:43
@Okta píše: Více

To co jsi napsala je, zdá se fundovaná odpověď. A vysvětluje mě, proč mám v posledních třech týdnech horší vyprázdnění. Mám zaseklý záda, termín k doktoru na opichy a manipulaci až 5.6. a právě mám pocit, že se mi to podrážděním toho SI kloubu celé nějak zasekává. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
29.5.24 18:50

No, tak ty budeš mít trauma, že se jí někde šťáráš…aby z toho neměla ona trauma z nemocnice, kde se jí tam budou šťárat oni. :( Já bych koupila sadu na klistýr. A zkusila to doma.
Moje babička ve stáří trpěla na zácpu. Párkrát jsem jo klystýr dělala. Je to sáček s hadičkou, má to na sobě kohoutek na pouštění. Zkusila bych to doma. Když se ti povede tu hadičku opatrně zasunout vedle té stolice, tak naplníš opatrně konečník nad tou zátkou. Ale musí se to dávat bokem kolem stolice. Když to budeš tlačit prostředkem, tak tu hadičku stolici zalepíš a nepůjde ti to.. dát vlažnou vodu, někdy se radí i s mýdlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.24 22:08

Pro mě je to také citlivé téma, ale pořád lepší ty, jakožto blízká osoba, ke které má důvěru, než někdo cizí v cizím prostředí, kdo třeba ani nebude sympatický a nebude to s dětmi umět :nevim: Jakože takového personálu není zrovna málo…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA