Žádost o snížení výživného
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Žádost o snížení výživného
Zdravím,
nevěděla jsem, kam přesně umístit toto téma, tak snad se nebude nikdo zlobit, když jsem ho umístila sem. Potřebovala bych se poradit s těmi, co mají podobnou zkušenost.
Jsem rozvedená, mám dvě děti - 8 let a 20 měsíců. Na syna dosud bývalý manžel platil 2000,– Kč měsíčně, to rozhodl soud a na dceru (dle mimosoudní dohody) platil 1000,– Kč. Ovšem v pondělí mi nečekaně přišel od soudu dopis, že bývalý manžel požádat o snížení výživného na syna na „nejnižší možnou částku“.
Jako důvod uvedl, že je od 2.7. t. r. nezaměstnaný.
Nevíte, jak soud k takové žádosti přistupuje?
Bývalý manžel byl vždycky „vyčůranej jak mraky“ a jsem si 100% jistá, že si někde vydělává načerno. Toto praktikoval i za dobu trvání manželství a jeho styl života je dost náročný (návštěvy restaurací, barů, solárií, kosmetických salónů, kina a podobně) a s jeho uvedeným příjmen 3.600,– Kč se to neslučuje. Navíc nežije sám, žije se svým partnerem.
Na syna platil vždy pouze jenom ty 2.000,–, nikdy nepřispěl na ošacení, obuv, školní pomůcky, učebnice, sešity, kroužky ani na letní tábor. Přitom má syn vyšší nároky kvůli vadě kyčlí a ADHD.
Máte prosím někdo nějaké zkušenosti? Mám nějaké možnosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@tonisch
se obavam, ze pokud je bez prace, tak mu to muze soud odklepnout. Ale taky ne. Spise bych se poradila na socialce, je to bezplatny, tak bych vysondovala, co a jak muze byt. A uvedla bych i tyhle konkr. pripady - jak to, ze ma na restaurace, bary, solarka atd. a nema na vyzivny pro syna! Drzim pesti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky si myslím, že soud by to mohl snížit. On musí doložit, že je bez práce, tzn. doklad o tom, že je v evidenci ÚP. Ale určitě bych argumentovala tím, co je uvedeno výše, že jeho životní standard se neslučuje s uvedenými skutečnostmi o doloženém příjmu
Držím palce, aby to dopadlo dobře. Chlapi umí být vyčůraní, když se jedná o snížení výživného. Ta práce na černo a peníze od zaměstnavatelů „bokem“ to je prostě peklo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zalezi na soudci…ale vyzivne je uz tak male, operovala bych s tim co na nej vim…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pokud žije s partnerem (??? to ses přepsala nebo je gay?), nepočítá se společný příjem??? Nebo to je jen v manželství??? resp. pokud by on byl na ÚP a druhý člen domácnosti by vydělával třeba 15tisíc…tak soud k tomu přihlíží a počítá to dohromady nebo ne?
- Citovat
- Upravit
@Jitka1976 No já myslím, že se vychází pouze z příjmů otce. Příjem partnerky, nebo v tomto případě partnera asi roli hrát nebude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitka1976 píše:
A pokud žije s partnerem (??? to ses přepsala nebo je gay?), nepočítá se společný příjem??? Nebo to je jen v manželství??? resp. pokud by on byl na ÚP a druhý člen domácnosti by vydělával třeba 15tisíc…tak soud k tomu přihlíží a počítá to dohromady nebo ne?
No, prihlizi se maximalne k tomu, ze se deli o naklady na bydleni a domacnost. Jinak by bylo dost nespravedlive, urcovat vyzivne dle prijmu noveho partnera, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, piš, si, že ti alimenty sníží. Kamarádka teď bojovala o to, aby jí bývalý manžel posílal alimenty, je nezaměstnaný. A víš kolik mu soudkyně přiklepla? Na 2 školní děti pouze 1.000,–Kč. Ano čteš dobře, s tisícikorunou na 2 děti na měsíc…masakr. A to jen proto, že je vedený na ÚP.
- Citovat
- Upravit
No, soud přihlíží i k tomu, proč je bez práce - bejvalýmu přiklepli takovou částku, jako kdyby pracoval jen proto, že o práci přišel vlastní vinou, to že neplatí nic, je už druhá věc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karfice píše:
Hele, piš, si, že ti alimenty sníží. Kamarádka teď bojovala o to, aby jí bývalý manžel posílal alimenty, je nezaměstnaný. A víš kolik mu soudkyně přiklepla? Na 2 školní děti pouze 1.000,–Kč. Ano čteš dobře, s tisícikorunou na 2 děti na měsíc…masakr. A to jen proto, že je vedený na ÚP.
Tak jednoznacne bych to urcite nevidela… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud to soudu bude divný (jako např. u mého otce, který měl podezřele nízké příjmy), tak to může dát přezkoumat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to se vybarvit až teď, nebo ho vždycky kluci brali nějak víc? ![]()
- Citovat
- Upravit
@baracudas píše:
No já už viděla i rozsudek na 200,– Kč
cože? to se v dnešní době dá za tuto částku uživit dítě?
- Citovat
- Upravit
@Barca12345 píše:
No, prihlizi se maximalne k tomu, ze se deli o naklady na bydleni a domacnost. Jinak by bylo dost nespravedlive, urcovat vyzivne dle prijmu noveho partnera, ne?
No já se ptám ze svých důvodů…můj chlap je taky na ÚP…má výživné 5000Kč…podporu má necelých 9000Kč…máme hypotéku…no…zaplaťpánbůh mám práci…takže to platíme…ex psala příteli, že nechce teď žádat o zvýšení, že ví, že je na ÚP, ale že chce příspěvek na tábor…tak jsme poslali…o snížení neuvažujem, byť je to našponovaný…jen mě zajímalo, pokud by o zvýšení žádala, jestli má šanci, když je na ÚP.
jinak se zakl. omlouvám, že jí s dotazem lezu do její diskuze…
- Citovat
- Upravit